ΗΠΑ: Με 6% «έτρεξε» ο ετήσιος πληθωρισμός το Φεβρουάριο

ΗΠΑ: Με 6% «έτρεξε» ο ετήσιος πληθωρισμός το Φεβρουάριο

O δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 και στο 0,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023

Increase in prices of everyday goods
Nέα δεδομένα για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) δημιουργούν τα στοιχεία των αμερικανικών Αρχών για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, ο οποίος «έτρεξε» με 6% σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο.

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός ήταν 5,5% και 0,5% αντιστοίχως.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς η Fed στις 22 Μαρτίου θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην πολιτική των επιτοκίων.

Οι traders εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια παρέμβαση των 25 μονάδων βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το επιτοκιακό εύρος θα διαμορφωθεί στο 4,75% – 5% (από 4,5% – 4,75% σήμερα).

Κλείσιμο
Ωστόσο, η εν εξελίξει τραπεζική αναταραχή, η οποία εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, έχει προκαλέσει μια σειρά εικασιών για το ενδεχόμενο διακοπής της πορείας αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να μην απειληθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Φυσικά, αυτές οι προβλέψεις αλλάζουν διαρκώς, καθώς επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις και την τρέχουσα ψυχολογία των αγορών.

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωριστικού φαινομένου. Ωστόσο, ταυτόχρονα, υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Ισοπεδώθηκε το παντοπωλείο στην Νέα Ερυθραία μετά την ισχυρή έκρηξη - Δείτε βίντεο

Πορτοσάλτε μετά τα σχόλια Καινούργιου: Υπάρχει πολλή παραποίηση, ορισμένοι έχουν αδυναμία να καταλάβουν

Τι είναι τελικά αυτή η ταινία «Τα πάντα όλα» που σάρωσε τα Όσκαρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης