LIVE

Κορωνοϊός

Ρύθμιση και περαίωση στα χρέη, αλλά... αλίμονο αν δεν μπείτε!

Πληροφορίες για δυνατότητα 45 δοσεων, αλλά και κυνηγητό για 14.700 οφειλέτες που χρωστουν πάνω από 150.000 ευρώ στην Εφορία

Νέα ευκαιρία και πιο μικρές δόσεις θα προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών για να πληρώσουν όσοι έχουν χρέη στο δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που είχε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με τους εφόρους, και υπό την πίεση των ελλειμμάτων, ο κ. Παντελής Οικονόμου, τους αποκάλυψε ότι ετοιμάζει και θα παρουσιάσει ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσφέρονται έως και 45 δόσεις, αλλά η προκαταβολή που απαιτείται θα είναι σημαντικά μικρότερη. Σήμερα αν ήθελε κάποιος να μπει στη ρύθμιση, θα έπρεπε να πληρώσει προκαταβολικά 10 δόσεις μαζεμένες. Οι καταβολές θα γίνονται ανά μήνα.

Από το 2009 ως σήμερα, από το «θησαυρό» των ληξιπρόθεσμων των 30 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει μόνο 1,2 δισ. Ωστόσο τα ανείσπρακτα χρέη δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν σε σχεδόν 40 δισ. ευρώ, εξαιτίας της απροθυμίας και της αδυναμίας πληρωμής των δυσβάσταχτων φόρων.

Σύμφωνα τώρα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Παντελή Οικονόμου και των γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών του Υπουργείου που εμπλέκονται σε ζητήματα δημοσίων εσόδων, αποφασίστηκαν μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα εισαχθούν στη Βουλή πριν από το νομοσχέδιο με το οποίο θα θεσπίζεται το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές (με στοιχεία Ιουνίου 2011) από άμεσους και έμμεσους φόρους και από μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, στο ποσό των 41,1 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες των ποσών αυτών ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, από τις 900.000 οφειλετών, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς δε, οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις μέχρι 3.000 ευρώ. Όλοι οι οφειλέτες (892.000) που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.

Η εντολή που έδωσε ο κ. Βενιζέλος είναι να εστιαστεί αμέσως η προσπάθεια στους 14.700 αυτούς οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ που αντιστοιχούν στον μεγάλο όγκο των ληξιπροθέσμων οφειλών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκκαθαρίσει αμέσως το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης. Οι οφειλέτες που θα απομείνουν, που υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα εξεταστούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, δηλαδή δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών, η επιλογή των οποίων θα γίνει ταχύρρυθμα, καθώς η αμοιβή τους θα κινείται σε επίπεδα που επιτρέπουν την εφαρμογή ταχύρρυθμης διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης στο πλαίσιο του Κοινοτικού Δικαίου.

Επίσης, για όσους δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση του 2010 επειδή κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ανά άτομο ή λόγω μεγάλου κύκλου εργασιών για τις εταιρίες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ταχεία διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων, η οποία θα διεξαχθεί σχεδόν στο σύνολό της, με αυτοματοποιημένο τρόπο με τη βοήθεια των συστημάτων και των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Επίσης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν αμέσως οι διατάξεις για το «φορολογικό πιστοποιητικό» που χορηγούν οι ορκωτοί ελεγκτές και τα λογιστικά γραφεία.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

ΚΛ@ΣΤΕ ΜΑΣ ΤΑ @ΡΧΙΔΙ@

Ρε μασκαράδες, πασοκοκαλλικατζάρια, ψυχοβγάλτες, πού θα βρεθούν λεφτά ρε για περαιώσεις και τί σκ@τά πάλι μέτρο είναι αυτό; Ομολογία αποτυχίας των κρατικών μηχανισμών να επιβάλλουν τους εν ισχύ Νόμους; Παραδοχή στυλ παπικού μεσσαίωνα, "πλέρωσε να λάβεις συγχωροχάρτι να σώσεις τη ψυχή σου"; Τί μ@λακίες είναι αυτές; Δηλαδή προάγεται την παρανομία και λέτε κάντε ό,τι σας καβλ$σει και μετά πληρώστε και καθαρίσατε! Ούτε Νόμοι ούτε τίποτα! Χαρά στους μ@λ@κες που πληρώνουν τα νόμιμα!

ΜΠΑΜΠΗΣ

Στο μεταξύ οι λάθρος ζουν και βασιλεύουν! Πουλάνε ότι γουσταρουν, λογαριασμο σε κανενα δεν δινουν, κλεβουν βιάζουν και αδειαζουν τα ασφαιστικα μας ταμεία με το καλαμάκι! Χαρείτε τα κολλητάρια του ΓΑΠ! Γι' αυτά όμως δεν γράφετε!

Οφειλέτης

@Γιάννης. Ευχαριστώ φίλε, είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας. Πιστεύω πάντως ότι με τις δόσεις κάτι θα γίνει εάν είναι πολλές και δεν είναι προηγούμενου είδους διακανονισμός που με μεγάλη προκαταβολή και λίγες δόσεις, κυρίως λαμόγια που ήθελαν να πάρουν μια ενημερότητα για να κάνουν κάτι άλλο και μετά να μην πληρώνουν, βολεύονταν. Οταν αυτή τη στιγμή δυσκολεύεσαι να πληρώσεις μισθούς, ενίκοια, λογαριασμούς είναι άλλωστε αμφίβολο εάν θα μπορέσεις να δώσεις μια μεγάλη προκαταβολή και μετά να δίνεις τόσο μεγάλες δόσεις. Εγώ το έκανα για τους εργαζόμενους μου, που πλέον είναι και προσωπική η σχέση, ξέρω τις οικογένειες, υποχρεώσεις τους κλπ. Μένει να κάνει και η κυβέρνηση το χρέος της, ούτως ώστε να διατηρηθούν αυτές οι θέσεις. Δυστυχώς τα κίνητρα που δίνονται μέχρι στιγμής, για επιδοτήσεις ΟΑΕΔ κλπ αφορούν επιχειρήσεις που είναι ενήμερες κλπ. Πιστεύω ότι με τους μακροπρόθεσμους διακονονισμούς επιβραβευόμαστε όλοι εμείς που είμαστε έντιμοι (δηλαδή δεν φοροδιαφεύγουμε, έχουμε βεβαιωμένες οφειλές) αλλά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Το εναλλακτικό σενάριο, το να μην γίνει κάτι, απλά θα οδηγήσει ανθρώπους στην ανεργία ή\και στη φυλακή. Δηλαδή επιβάρυνση του Δημοσίου Ταμείου που υποτίθεται ότι πρέπει να ελαφρύνει.  

Γιαννης Δ.Υ.

 @Aρις κομπλεξικε φιλε δεν ειναι οι συμβασιουχοι οι υπεραριθμοι αλλα οι 55αρηδες τελειωμενοι αγραμματοι που ειναι ΓΕΜΑΤΕΣ οι δημοσιες υπηρεσιες και τους εχουμε να ανοιγουνε τα φακελα της αλληλογραφιας και να κανουνε "εξωτερικες" δουλειες. στους δημους πχ σε ΟΛΑ τα καιρια ποστα ειναι συμβασιουχοι. στη καθαριοτητα στους παιδικους. Φιλε Οφειλ ετη το θεμα δεν ειναι να κυνηγουν αυτους που δε μπορουν πληρωσουν επειδη δεν εχουν ή επειδη δε παει καλα το μαγαζι κτλπ. το θεμα ειναι να πιασουν αυτους που φοροδιαφευγουν με ΔΟΛΟ δηλαδη αυτους που και μπορουν και εχου ν να πληρωσουν αλλα αποκρυπτουν κερδη ή δε κοβουν αποδειξεις κτλπ. Δυστυχως το κυνηγι και αγριο πολλες φορες γινεται στη πρωτη κατηγορια. και εγω μαγαζι ειχα με το πατερα μου (επιπλοποιειο ) που το εφτιαξε με ιδρωτα και αιμα και δουλευα ολη τη ζωη μου τα καλοκαιρια και οταν γυρισα απο φανταρος παλεψα να το κρατησω. Δυστυχως δε τα καταφεραμε γιατι το κυνηγι απο ικα τεβε και σδοε ηταν ανελεητο. ο πατερας μου ισα που προλαβε να βγει στη συνταξη και ακομα πληρωνει ρυθμισμενα χρεη με τη συνταξουλα του. ευτυχως που επεμενε να σπουδασω παροτι ειχα και καλα σιγουρη δουλεια αλλιως θα ημουνα στο δρομο τωρα και εγω. ολοψυχα ευχομαι να τα καταφερεις.

Οφειλέτης

Είναι πολύ καλά αυτά τα νέα. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις όπως η δική μου που φτάσαμε να οφείλουμε αρκετά σημαντικά ποσά για να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας ή ακόμη ακόμη και την επιχείρηση. Με 45 δόσεις (εάν ήταν και παραπάνω θα ήταν ακόμη καλύτερα) δίνεται η δυνατότητα να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι με το ζόρι που τραβάει η αγορά και δεδομένης της εισπρακτικής αδυναμίας των προηγούμενων δύο ετών και ιδιαίτερα του τελευταίου χρόνου, θα ήταν σκόπιμο να γινόταν ένα reset όπως αυτό που είχε κάνει ο Τσοβόλας την δεκαετία του 1980. Δηλαδή εάν υποθέσουμε ότι χρωστάω 100.000 να τα βρούμε στις 50.000 και να πληρώσω σε λιγότερες δόσεις (από τις 45). Αυτό θα έδινε πραγματική ανάσα στις επιχειρήσεις, που απ εδώ και πέρα άλλωστε δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα εάν δεν έχουν φορολογική ενημερώτητα. Θα πει κάποιος ότι αυτό είναι επιβράβευση των κακοπληρωτών. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι για να ήμουν εντάξυ στην εφορία θα έπρεπε να απολύσω τρεις ανθρώπους πέρσυ. Δηλαδή ουσιαστικά να τους στείλω στο ταμείο ανεργίας, αφού όπως είναι αγορά σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν εργασία.

aris

 ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ 550.000.000 ΕΥΡΩ ΦΠΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΠΑΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΣΚΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!

κωστας

Άσε Άρη ότι και να λες σας ζούμε καθημερινά. Όλοι τεμπέληδες είστε και πολλά φάγατε που ποτέ δεν τα δουλέψατε. Κόπροι.

τεο

 ποιος σου ειπε aris οτι αυτοι που χρωστανε ειναι μονο ιδιωτες ?

george

Aftos pou hrostaei karagkiozis einai na plirosei? Afou kserei oti stis efories epikratei aposinthesi, e sti heiroteri na hriastei na ladosei ligaki

@αρις

 ΒΡΕ ΑΣΧΕΤΕ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ??? ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ?? ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΔΕΣ ??? ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΜΙΛΑΣ?? ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΠΕΞ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΟ 2ΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΕΛΛΗΝΑ???

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης