Ρύθμιση και περαίωση στα χρέη, αλλά... αλίμονο αν δεν μπείτε!

Ρύθμιση και περαίωση στα χρέη, αλλά... αλίμονο αν δεν μπείτε!

Πληροφορίες για δυνατότητα 45 δοσεων, αλλά και κυνηγητό για 14.700 οφειλέτες που χρωστουν πάνω από 150.000 ευρώ στην Εφορία

G8: Σύνοδος για την οικονομία και τις κλιματικές αλλαγές
Ρύθμιση και περαίωση στα χρέη, αλλά... αλίμονο αν δεν μπείτε!
Νέα ευκαιρία και πιο μικρές δόσεις θα προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών για να πληρώσουν όσοι έχουν χρέη στο δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που είχε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με τους εφόρους, και υπό την πίεση των ελλειμμάτων, ο κ. Παντελής Οικονόμου, τους αποκάλυψε ότι ετοιμάζει και θα παρουσιάσει ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσφέρονται έως και 45 δόσεις, αλλά η προκαταβολή που απαιτείται θα είναι σημαντικά μικρότερη. Σήμερα αν ήθελε κάποιος να μπει στη ρύθμιση, θα έπρεπε να πληρώσει προκαταβολικά 10 δόσεις μαζεμένες. Οι καταβολές θα γίνονται ανά μήνα.

Κλείσιμο
Από το 2009 ως σήμερα, από το «θησαυρό» των ληξιπρόθεσμων των 30 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει μόνο 1,2 δισ. Ωστόσο τα ανείσπρακτα χρέη δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν σε σχεδόν 40 δισ. ευρώ, εξαιτίας της απροθυμίας και της αδυναμίας πληρωμής των δυσβάσταχτων φόρων.

Σύμφωνα τώρα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Παντελή Οικονόμου και των γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών του Υπουργείου που εμπλέκονται σε ζητήματα δημοσίων εσόδων, αποφασίστηκαν μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα εισαχθούν στη Βουλή πριν από το νομοσχέδιο με το οποίο θα θεσπίζεται το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές (με στοιχεία Ιουνίου 2011) από άμεσους και έμμεσους φόρους και από μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, στο ποσό των 41,1 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες των ποσών αυτών ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, από τις 900.000 οφειλετών, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς δε, οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις μέχρι 3.000 ευρώ. Όλοι οι οφειλέτες (892.000) που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.

Η εντολή που έδωσε ο κ. Βενιζέλος είναι να εστιαστεί αμέσως η προσπάθεια στους 14.700 αυτούς οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ που αντιστοιχούν στον μεγάλο όγκο των ληξιπροθέσμων οφειλών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκκαθαρίσει αμέσως το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης. Οι οφειλέτες που θα απομείνουν, που υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα εξεταστούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, δηλαδή δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών, η επιλογή των οποίων θα γίνει ταχύρρυθμα, καθώς η αμοιβή τους θα κινείται σε επίπεδα που επιτρέπουν την εφαρμογή ταχύρρυθμης διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης στο πλαίσιο του Κοινοτικού Δικαίου.

Επίσης, για όσους δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση του 2010 επειδή κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ανά άτομο ή λόγω μεγάλου κύκλου εργασιών για τις εταιρίες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ταχεία διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων, η οποία θα διεξαχθεί σχεδόν στο σύνολό της, με αυτοματοποιημένο τρόπο με τη βοήθεια των συστημάτων και των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Επίσης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν αμέσως οι διατάξεις για το «φορολογικό πιστοποιητικό» που χορηγούν οι ορκωτοί ελεγκτές και τα λογιστικά γραφεία.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης