Στο «τραπέζι» και η επιλεκτική χρεοκοπία

Στο «τραπέζι» και η επιλεκτική χρεοκοπία

O επικεφαλής του IIF δεν πιστεύει πως η υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας είναι και το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί...

Στο «τραπέζι» και η επιλεκτική χρεοκοπία
Σεναρίων συνέχεια για τη διαχείριση του ελληνικού  χρέους με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδιωτών ομολογιούχων να μεταφέρεται  σήμερα στη Ρώμη και τα κυρίαρχα σενάρια της ημέρας να παραμένουν αυτά είτε της ανταλλαγής ομολόγων (γερμανική πρόταση), είτε η νέα, βελτιωμένη γαλλική πρόταση που και οι δύο έχουν ήδη “διαβαθμιστεί” ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ως “επιλεκτική χρεοκοπία”.

Εντύπωση προκαλεί πλέον και η νέα δήλωση του επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι και σήμερα θα συζητηθούν όλες οι διαφορετικές πιθανότητες και όχι μόνο μία λύση, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν πιστεύει πως ακόμα και το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή η υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας για μια προσωρινή περίοδο είναι και το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρωοικονομία γενικότερα!

Αυτή η δήλωση πρακτικά ανοίγει τις συζητήσεις για την  μέθοδο που θα επιλεχθεί σε ΟΛΕΣ τις μέχρι στιγμής γνωστές προτάσεις, παραλλήλως όμως περιπλέκει και τις διαπραγματεύσεις για τελική λύση. Και πάντως ενδέχεται να καθυστερήσει περαιτέρω τη λήψη απόφασης ...

Η Γερμανία και η Ολλανδία προκρίνουν μία περισσότερο δραστική συμμετοχή των ιδιωτών στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, αποδεχόμενες ότι αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της από τους διεθνείς οίκους στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ενδεχομένως για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και Τύπος. 
Κλείσιμο

Η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι η επαναφορά χθες από τη Γερμανία της πρότασης που είχε υποβάλει πριν από ένα μήνα -για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας - σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θεωρεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας για ένα μικρό χρονικό διάστημα είναι ένα αποδεκτό τίμημα, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης