Παρέμβαση στο ρεύμα: Ανακούφιση των πολιτών σε τρεις φάσεις, με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

Παρέμβαση στο ρεύμα: Ανακούφιση των πολιτών σε τρεις φάσεις, με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

Ποιοι και πόσα χρήματα θα δουν στους λογαριασμούς τους - Δείτε αναλυτικά - Στις 08:30 η εξειδίκευση των μέτρων

mitsotakis_diaggelma_reuma_xr
Νέα δεδομένα δημιουργεί η παρέμβαση της κυβέρνησης για δραστική απομείωση των τιμών του ρεύματος που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς, με ένα πλέγμα κινήσεων, η κυβέρνηση στοχεύσει στην ανακούφιση και της μεσαίας τάξης, πέραν των πιο αδύναμων, αλλά και της διόρθωσης αδικιών που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα, από την εφαρμογή του ως τώρα υφιστάμενου πλαισίου επιδοτήσεων.

Η συλλογιστική του πακέτου που ανακοίνωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης είναι η εξής: αθροιστικά, το επόμενο διάστημα, να «σβήσει» μεσοσταθμικά το 75% των αυξήσεων που προέκυψαν λόγω του πολέμου. Διότι, μπορεί να μην είναι νοητό να επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά η κυβέρνηση αναγνωρίζει την κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα να δρομολογηθούν πολύ πιο γενναίες και σε έναν βαθμό και αναδρομικές εκπτώσεις στους λογαριασμούς, με το βλέμμα, όχι μόνο στους κοινωνικά ασθενείς, αλλά και σε όσους υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να πληρώσουν και έρχονταν αντιμέτωποι με το…εγκεφαλικό, όποτε άνοιγαν λογαριασμό ρεύματος, έναντι ή εκκαθαριστικό.



Η, δε, σπουδή της κυβέρνησης να προηγηθεί των ευρωπαϊκών αποφάσεων, αναγνωρίζοντας ότι η Ευρώπη είναι ένα αργοκίνητο «υπερωκεάνιο», υπογραμμίζει και τη βούληση του πρωθυπουργού να μην αφήσει άλλο «γήπεδο» στην αντιπολίτευση, να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και, βεβαίως, να διαμορφώσει νέους όρους στην πορεία προς στις κάλπες, στις παραμονές άλλωστε του συνεδρίου της ΝΔ που ξεκινά σήμερα. Δεν είναι μυστικό, ούτως ή άλλως, ότι η εκρηκτική ακρίβεια ήταν ο βασικός λόγος δημοσκοπικής κάμψης της ΝΔ σε όλες τις τρέχουσες και κυλιόμενες μετρήσεις.

Ανακούφιση σε τρία βήματα

Πλέον, η κυβέρνηση, δρομολογεί μια παρέμβαση σε τρεις φάσεις:

-Προβλέπεται αναδρομικότητα αποζημίωσης για τις καταναλώσεις που έγιναν από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο. Πρακτικά, οι πολίτες θα αποζημιωθούν για τις αναλώσεις πάνω από τις 300 KwH που ήταν εκτός επιδότησης μέχρι πρότινος, για την πρώτη κατοικία. Το ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, κατά πάσα πιθανότητα εντός Ιουνίου, θα φτάνει ως και τα 600 ευρώ, θα αφορά ως και το 60% της επιπρόσθετης επιβάρυνσης και θα υπάρχει εισοδηματικό ταβάνι στα 45.000 ευρώ.

-Για τον Μάιο και τον Ιούνιο, η κυβέρνηση προχωρά με επιδοτήσεις λογαριασμών, με δεδομένο ότι είναι μήνες μέσης κατανάλωσης. Οι επιδοτήσεις αυτές θα αφορούν πλέον και τις καταναλώσεις άνω των 300 kwH, σε ποσοστό 50%, ενώ η επιδότηση θα εφαρμόζεται στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, εντός περιμέτρου επιδότησης που είναι οριζόντια και δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια είναι και οι δευτερεύουσες κατοικίες, που δεν είναι άλλες από τα εξοχικά.

Κλείσιμο
-Από τον Ιούλιο και μετά έρχεται η πιο γενναία κυβερνητική παρέμβαση, η οποία θα έχει ορίζοντα για τουλάχιστον έναν χρόνο, ξεκινώντας σε πρώτη φάση ως το τέλος του 2022. Εδώ μιλάμε για διπλό «πλαφόν» σε χονδρική και λιανική. Στη χονδρική, το πλαφόν θα είναι κλιμακούμενο ανάλογα με την τεχνολογία ενέργειας, αλλά θα είναι «φιξαρισμένο» και όχι ευμετάβλητο σε τυχόν ανατιμήσεις. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι γενναίες, οριζόντιες επιδοτήσεις στα νοικοκυριά. Αυτές οι παρεμβάσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική αδρανοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία «έκαιγε» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και μπορεί να μην γυρίσουμε στους λογαριασμούς του 2020, στόχος της κυβέρνησης, όμως, είναι να γυρίσουμε αρκετούς μήνες πίσω πριν τον πόλεμο, με «λογικές» αυξήσεις, τις οποίες τα νοικοκυριά θα μπορούν να εξυπηρετήσουν χωρίς πρόβλημα.

Επιπρόσθετα και προκειμένου να αντλήσει πόρους για την παρέμβαση, αλλά και να αποδώσει κοινωνική δικαιοσύνη, η κυβέρνηση προχωρά με τη φορολόγηση με κλίμακα 90% των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας. Το ποσό, όπως λένε αρμόδιες πηγές, δεν είναι «θεαματικό» και θα παρουσιαστεί σήμερα, κατά την εξειδίκευση των μέτρων μετά τις 08:30 από το κυβερνητικό κλιμάκιο των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φιλοδοξεί τους επόμενους μήνες τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να πάρουν μια ουσιαστική ανάσα, να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και την αγορά και, βεβαίως, να αλλάξει και το πολιτικό περιβάλλον, μιας και η αντιπολίτευση πολιορκούσε την κυβέρνηση τόσο για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, όσο και γι’ αυτό του πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος.

karta1_-_Αντιγραφη
karta2_-_Αντιγραφη
karta3_-_Αντιγραφη
karta4


Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα γίνει εξοικονόμηση ρεύματος - Αλλάζουν οι ενεργοβόρες συσκευές

Καλύπτεται έως και το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα προ κρίσης - Φόρος 90% στα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος

Η Δημοκρατία των Φίτζι κατάσχεσε την αξίας $300 εκατ. θαλαμηγό του Ρώσου ολιγάρχη Κερίμοφ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης