Χρηματιστήρια: «Ράλι» στις ευρωαγορές και την Αθήνα μετά τις δηλώσεις Πούτιν για την Ουκρανία

Χρηματιστήρια: «Ράλι» στις ευρωαγορές και την Αθήνα μετά τις δηλώσεις Πούτιν για την Ουκρανία

Για θετικές εξελίξεις στο Ουκρανικό και καθημερινές διαπραγματεύσεις μίλησε ο Πούτιν - O Γενικός Δείκτης στην Αθήνα έκανε άλμα 3% - Πάνω απο 1% τα κέρδη στις ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Με κέρδη 120 μονάδων άνοιξε ο Dow Jones 

xrimatistirio3
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης και το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από την είδηση περί πιθανής συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι και τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου περί θετικής τροπής των συνομιλιών με την ουκρανική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά αυτη θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη προκειμένη να παράγει αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto τηλεφώνησε στον Ζελένσκι πριν από μια τηλεφωνική επικοινωνία που έχει προγραμματίσει για σήμερα με τον Πούτιν. Για την συνομιλία τοποθετήθηκε και ο Ουκρανός πρόεδρος λέγοντας πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνομιλιών για να επιτευχθεί ειρήνη. «Πρέπει να σταματήσουμε μαζί τον πόλεμο», είπε.

Ότι υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ανέφερε και ο Βλάντιμιρ Πούτιν σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Μιλώντας στο Κρεμλίνο είπε ότι οι εκπρόσωποι της Ρωσίας που συνομιλούν με την ουκρανική πλευρά του έχουν αναφέρει ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στη διαδικασία διαπραγμάτευσης η οποία πρακτικά συνεχίζεται σε καθημερινή βάση.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης μετά από ένα επιφυλακτικό άνοιγμα καταγράφηκαν έντονα ανοδικές τάσεις.

Κλείσιμο
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας την αγορά προς τα επίπεδα των 830 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώθηκε στις 827,96 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 3,05%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 836,86 μονάδες (+4,16%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 103 εκατ. ευρώ.

Άλμα σημειώνουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της δήλωσης Πούτιν. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,08%.

Ο γερμανικός DAX κέρδιζε 3,5% αλλά περιορίστηκε αργότερα στο +1,38, ο γαλλικός CAC 40 σημείωνε άνοδο 1,83% και αργότερα στο 0,8%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύονταν 1,4% και αργότερα στο 0,8%.

Άνοδο για τον Dow Jones στη Wall Street. Ο Dow ενισχύθηκε περίπου 120 μονάδες, βοηθούμενος από τα κέρδη της Boeing και της Goldman Sachs. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,1%. Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite υποχώρησε περίπου 0,5%.

Παρά τη σημερινή ανάκαμψη, το κλίμα παραμένει εύθραυστο στις αγορές. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI σε εβδομαδιαία βάση σημειώνει πτώση 1,1% και οδεύει προς την πέμπτη εβδομάδα απωλειών. Την τελευταία φορά που σημείωσε πτώση για πέντε εβδομάδες στη σειρά ήταν στις αρχές του 2018.

Το ευρώ ανέκαμψε, σε συμφωνία με το θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια, καταγράφοντας νωρίτερα άνοδο 0,3% στο 1,1025 δολάριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Στις τοξικολογικές της Τζωρτζίνας οι απαντήσεις για το θρίλερ της Πάτρας - «Δεν υπάρχει κανένα σύνδρομο», λένε οι γιατροί

Η άνεργη με εισόδημα 250.000 ευρώ και άλλες ιστορίες βορείων προαστίων

Κλιμακώνεται η ρωσική εισβολή μετά το αδιέξοδο της Αττάλειας - Tα διλήμματα για Πούτιν και Ζελένσκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης