Αγορά σπιτιού: Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις

50410703_m

Πήρες τη μεγάλη απόφαση να αποκτήσεις το δικό σου σπίτι. Έχεις αρχίσει να ονειρεύεσαι τη στιγμή που θα μπεις, με το δεξί, στον νέο σου χώρο και θα ξεκινήσεις μία καινούρια ζωή. Ποια είναι, όμως, τα πράγματα που πρέπει να αποφύγεις στην αναζήτηση του ιδανικού σπιτιού;

Sponsored Content
Η αγορά κατοικίας είναι, σίγουρα, μία από τις σημαντικές αποφάσεις στη ζωή σου, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μίας ολόκληρης περιόδου. Είναι μία κίνηση που πρέπει να κάνεις με προσοχή, δίχως να παρασύρεσαι από παρορμήσεις, λαμβάνοντας υπόψη σου όχι μόνο τις τωρινές αλλά και τις μελλοντικές σου ανάγκες. Ας δούμε όλα εκείνα που πρέπει να προσέξεις, πριν κλείσεις τη συμφωνία για την αγορά του νέου σου σπιτιού.
54724110_m
Κάνε τον προϋπολογισμό σου από πριν
To πιο σημαντικό, πριν ξεκινήσεις την έρευνά σου, είναι να γνωρίζεις καλά το budget σου. Πόσα χρήματα θέλεις να ξοδέψεις γι’ αυτή την αγορά; Είτε διαθέτεις ολόκληρο το κεφάλαιο που απαιτείται, είτε σκοπεύεις να βοηθηθείς από κάποιο δάνειο, είναι πολύ σημαντικό να κάνεις από πριν τους υπολογισμούς σου.

Έλεγξε, λοιπόν, τις οικονομικές σου δυνατότητες και σκέψου τα τωρινά, αλλά και τα ενδεχόμενα μελλοντικά έσοδα και έξοδά σου. Λάβε υπόψη σου ακόμη και απρόβλεπτες συνθήκες που μπορεί να προκύψουν στην πορεία (ένα από τα μαθήματα που μας έδωσε η πανδημία) και φρόντισε, σε κάθε περίπτωση, να μην διαθέσεις γι’ αυτή την αγορά όλες τις οικονομίες σου.
87487213_m
Κάνε τη σωστή έρευνα και δες τις ανάγκες κάθε επιλογής ξεχωριστά
Βρίσκοντας ένα σπίτι που θεωρείς ενδιαφέρον για αγορά, πρέπει να εξετάσεις αρκετούς παράγοντες πριν αποφασίσεις να πεις το “ναι” στον πωλητή του. Μπορεί ένα σπίτι να σε ενθουσιάσει, μήπως όμως δεν είναι για σένα; Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τι ακριβώς ψάχνεις και να έχεις μελετήσει ποιος είναι εκείνος ακριβώς ο χώρος που χρειάζεσαι, αλλά και μπορείς να υποστηρίξεις με τα οικονομικά σου, όχι μόνο σήμερα αλλά και αργότερα.

Μην επιλέξεις ένα τεράστιο σπίτι αν δεν αισθάνεσαι ασφάλεια ότι θα μπορείς να καλύπτεις οικονομικά τις ανάγκες του μακροπρόθεσμα, ούτε ένα πολύ μικρό σπίτι αν έχεις σκοπό να μεγαλώσεις την οικογένειά σου. Επιπρόσθετα, σκέψου ότι, κατά πάσα πιθανότητα, το κόστος αγοράς δεν θα είναι το μόνο έξοδο που θα προκύψει γι’ αυτό.

Μήπως χρειάζεται κάποια σημαντική ανακαίνιση ή επισκευές; Έχεις υπολογίσει τα έξοδα και τις πρόσθετες χρεώσεις που μπορεί να έχεις κάθε μήνα από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, κοινόχρηστα κ.ά. Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες, θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος και δεν θα βρεθείς προ εκπλήξεως, ξεκινώντας να ζεις στο νέο σου σπίτι.
91831708_m
Εξετάζοντας την περίπτωση ενός στεγαστικού δανείου
Μπορεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα να “πάγωσε” για αρκετά χρόνια τον τομέα των τραπεζικών δανείων, τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι τράπεζες κινούνται και πάλι σε ρυθμούς Real Estate και προσφέρουν επιλογές που συμφέρουν όσον αφορά τη δανειοδότηση. Μία από τις επιλογές σου είναι να αποκτήσεις ένα στεγαστικό δάνειο με σταθερή δόση, που σου επιτρέπει να χτίσεις, να αγοράσεις, να ανακαινίσεις ή να επισκευάσεις το σπίτι σου, υπολογίζοντας με ακρίβεια τα οικονομικά σου για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Αν θέλεις να έχεις τη σιγουριά μίας σταθερής και προκαθορισμένης δόσης, επιλέγεις στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο, το οποίο ισχύει για όλη τη διάρκειά του. Μπορείς, ωστόσο, και να επιλέξεις σταθερό επιτόκιο για αρχική διάρκεια και στη συνέχεια να έχεις κυμαινόμενο επιτόκιο που αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα. Σημαντικό είναι να γνωρίζεις ότι, επιλέγοντας σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια του δανείου (με μέγιστη διάρκεια 30 χρόνια), εάν θελήσεις να αποπληρώσεις μερικά ή ολικά το ποσό της οφειλής σου, δεν θα έχεις καμία οικονομική επιβάρυνση.

Προβλέποντας καλές και κακές συγκυρίες
Η ζωή μας δεν είναι μια ευθεία γραμμή – άλλες φορές βρισκόμαστε σε καλύτερη οικονομική κατάσταση και άλλες φορές χρειάζεται να περιορίσουμε τις δαπάνες μας. Σίγουρα αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να προβλεφθούν, αλλά δεν χρειάζεται να σε αγχώνουν στην περίπτωση του στεγαστικού δανείου, αφού η τράπεζα δίνει τη δυνατότητα να μειώνεται ή να αυξάνεται η δόση, σε περίπτωση που αντιμετωπίσεις προσωρινές αλλαγές στα οικονομικά σου, σε όλη τη χρονική του διάρκεια. Αν, παραδείγματος χάριν, σου τύχει κάποιο απρόοπτο έξοδο που φουσκώνει τα έξοδα ενός μήνα, μπορείς να ζητήσεις να παραλείψεις την καταβολή της δόσης του δανείου (αυτή η επιλογή προσφέρεται για έναν μήνα τον χρόνο).

Εάν πάλι αντιμετωπίζεις οικονομικές δυσκολίες για συνεχόμενους μήνες, μπορεί να μειωθεί η δόση του δανείου έως 50% για διάστημα έως 6 μήνες κάθε χρόνο. Εάν οι οικονομικές δυσκολίες σου παρατείνονται, μπορεί να μειωθεί η δόση του στεγαστικού δανείου σε μόνιμη βάση, με παράλληλη αύξηση της διάρκειάς του. Εάν πάλι τα οικονομικά σου βελτιωθούν, μπορείς να αυξήσεις τη δόση του δανείου έως και στο διπλάσιο, για διάστημα έως 6 μήνες κάθε χρόνο. Εάν έχεις κάποιο σημαντικό νέο έσοδο, μπορείς να εξοφλήσεις μέρος ή όλο το υπόλοιπο του δανείου οποιαδήποτε στιγμή.
142502505_m
Μη χάσεις την ευκαιρία λόγω γραφειοκρατίας
Αν έχεις ζυγίσει πολύ καλά όλους τους παραπάνω παράγοντες και βρεις το σπίτι που πληροί όλες τις προδιαγραφές για εσένα, φρόντισε να μη χάσεις την ευκαιρία σου περιμένοντας να εγκριθεί η αίτησή σου για δάνειο.

Για το στεγαστικό μπορείς να λάβεις από την τράπεζα οικονομική προέγκριση σε τρεις ημέρες, αλλά και να το αποκτήσεις μέσω v-Banking, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθείς κάποιο κατάστημα, συνομιλώντας διαδικτυακά μέσω βιντεοκλήσης με ένα εξειδικευμένο στέλεχος της τράπεζας που θα σε καθοδηγήσει για όλα τα απαιτούμενα βήματα και θα σου λύσει τις απορίες. Εφόσον εγκριθεί η αίτησή σου για χρηματοδότηση, θα χρειαστεί μόνο μία επίσκεψη σε κατάστημα για την υπογραφή της σύμβασης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης