Σύνοδος Κορυφής: Τα 70 δισ. για την Ελλάδα δεν θα συνοδεύονται από μνημόνιο, λέει ο Σταϊκούρας

Σύνοδος Κορυφής: Τα 70 δισ. για την Ελλάδα δεν θα συνοδεύονται από μνημόνιο, λέει ο Σταϊκούρας

Πώς αναλύεται το χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα

christos_staikouras
Το πόσο των 70 δισ. ευρω που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τις άλλες κοινοτικές πήγες δεν θα συνοδεύεται από μνημονιακούς ορούς σύμφωνα με όσα εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζι» ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι τα από τα 70 δισ. ευρω που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα 32 δισ. θα απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (μέσα από επιχορηγήσεις κα δάνεια) ενώ τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα από δράσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2027.

Ο κ. Σταϊκουρας έκανε λόγο για σημαντική χρηματοδότηση προς την χωρά μας για τα επόμενα 6–7 χρόνια. Όπως είπε, τα χρήματα θα δεσμευτούν μέσα στην προσεχή τριετία, ενώ οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μέσα σε διάστημα 6-7 χρόνων. Επεσήμανε πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει τα όσα ισχύουν και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται εκτός δημοσιονομικών στόχων, στάθηκε ιδιαίτερα στο οτι η νέα χρηματοδότηση δεν θα φέρει νέο μνημόνιο στην χώρα μας, αλλά τόνισε με νόημα οτι θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα π.χ για τις δαπάνες που υλοποιούνται στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε οτι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γίνει και νέα εκταμίευση κρατικών δανείων μεσώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 2. Όπως εκτίμησε, οι τράπεζες θα έχουν χορηγήσει το σύνολο των 12.000 δανείων που προγραμματίζονται μεσώ του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ενω είναι πιθανό να εκταμιευτεί και το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό που έχει δεσμευτεί στο εγγυοδοτικό ταμείο.



Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα μοιραστούν τα €750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης – Τι προβλέπει η συμφωνία των «27»

Προβληματίζουν οι τοπικές εστίες κορωνοϊού - Επιστρέφει σήμερα η ενημέρωση από τον Χαρδαλιά

«Διπλό χτύπημα» στον κορωνοιό από το εμβόλιο της Οξφόρδης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης