Ευρώ: Αποφάσισαν οι Γερμανοί δικαστές τη διάλυσή του;

Ευρώ: Αποφάσισαν οι Γερμανοί δικαστές τη διάλυσή του;

Η Κομισιόν απειλεί με… μηνύσεις, ύστερα από την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Μέρκελ - Στην επιφάνεια η ανολοκλήρωτη δομή της Ευρωζώνης

germania-dikastes-arthro
Όταν η Κομισιόν απειλεί με «μηνύσεις», ύστερα από την απόφαση που πήρε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ενάντια στο «τύπωμα χρήματος» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ένα είναι σίγουρο: Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Ευρωζώνης.

Σε εμπιστευτική της επιστολή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τον Γερμανό Ευρωβουλευτή Σβεν Γκιενγκολντ υπογραμμίζει πως «οι Βρυξέλλες εξετάζουν επιλογές, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της νομικής δράσης κατά της Γερμανίας» σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μέρκελ υιοθετήσει την δικαστική απόφαση η οποία θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρωζώνης.

Η υπόθεση δεν είναι -μόνο- μια σύνθετη νομική υπόθεση, η οποία αφορά σε 2 τρισ. ευρώ ομολόγων που έχει ήδη «μαζέψει» από την αγορά η ΕΚΤ και συνεχίζει.

Έχει τεράστια πολιτική σημασία αλλά και θεσμική, αφού φέρνει σε πρώτο πλάνο την αντιφατική δομή της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ δημιουργεί (εξ ου το «τυπώνει») χρήμα με το οποίο αγοράζει κρατικά ομόλογα από την αγορά και έτσι, έμμεσα, στηρίζει τις χώρες που τα εκδίδουν.

Μόνο αρμόδιο δικαστήριο για τις ενέργειες της ΕΚΤ είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κλείσιμο
Όμως για την Bundesbank, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, που είναι «ένα πράγμα» με την ΕΚΤ, αρμόδιο είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το οποίο εδρεύει στην Καρλσρούη. Η Budesnbank, για παράδειγμα, πραγματοποιεί τις αγορές ομολόγων για λογαριασμό της ΕΚΤ (όπως κάνουν αντίστοιχα και οι κεντρικές τράπεζες των άλλων χωρών μελών, αφού όλες μαζί συγκροτούν το Ευρωσύστημα, μαζί με την ΕΚΤ).

Επομένως, ναι μεν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να εγκρίνει τις ενέργειες της ΕΚΤ (όπως και έχει ήδη κάνει), αλλά όταν το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο πει «όχι» στις ενέργειες της Bundesbank, τότε έρχεται στην επιφάνεια το βαθύτερο πρόβλημα της ευρωζώνης, αφού η τελευταία δεν συνοδεύεται από πολιτική ένωση.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

Ειδήσεις σήμερα:

Με θερμομέτρηση, αντισηπτικά και λίγους μαθητές άνοιξαν τα σχολεία

Κορωνοϊός: Νέα «όπλα» στη... μάχη - Δοκιμάζουν το remdesivir σε συνδυασμό με το baricitinib

Κορωνοϊός: Διεθνής έρευνα που έγινε στην Ελλάδα δείχνει γιατί οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης