Τζον Πράιν: Ο θαυμασμός του Μπομπ Ντίλαν και το συγκινητικό αντίο της Τζοάν Μπαέζ και του Σπρίνγκστιν

Τζον Πράιν: Ο θαυμασμός του Μπομπ Ντίλαν και το συγκινητικό αντίο της Τζοάν Μπαέζ και του Σπρίνγκστιν

Ο σημαντικός τραγουδιστής - τραγουδοποιός της φολκ «έφυγε» στα 72 του χρόνια χτυπημένος από κορωνοϊό

John_Prine

O κορωνοϊός συνεχίζει να χτυπά σκληρά την διεθνή μουσική κοινότητα. Ένα ακόμη σημαντικό μέλος της, που είχε κατακτήσει την εκτίμηση μεγάλων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και ο Μπομπ Ντίλαν, ο Αμερικανός τραγουδιστής – τραγουδοποιός της κάντρι φολκ Τζον Πράιν άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα, σε ηλικία 73 ετών καθώς ο οργανισμός του δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές που του προκάλεσε ο φονικός ιός. Η τραγική ειρωνεία είναι πως είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο με τον οποίο πάλευε από τα τέλη της δεκαετίες του ’90!

John Prine - Hello In There (Live From Sessions at West 54th)

Εξαιρετικά ταλαντούχος, με μια φωνή εύθραυστη, που κάποιες στιγμές έμοιαζε έτοιμη να σπάσει, και εξαιρετικό χιούμορ, το οποίο περνούσε και στους στίχους τον τραγουδιών του, ο Τζον Πράιν άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στην φολκ μουσική. Χρειάστηκε βέβαια να τον ανακαλύψει πρώτα ο γνωστός τραγουδοποιός και ηθοποιός Κρις Κριστόφερσον, ο οποίος τον άκουσε τυχαία ένα βράδυ σε κάποιο μπαρ του Σικάγο και μαγεύτηκε: «Δεν έμοιαζε με τίποτα απ’ ό,τι είχα ακούσει μέχρι τότε» θα εξομολογηθεί ο ίδιος χρόνια αργότερα.

John Prine - Sam Stone

Με την άποψή του συντάχθηκαν και οι παραγωγοί τον δισκογραφικών εταιρειών οι οποίοι τον υποδέχτηκαν στους κόλπους τους. Το πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο το όνομά του, κυκλοφόρησε το 1971 και περιελάμβανε τραγούδια που έγιναν επιτυχίες και διασκευάστηκαν αρκετές φορές στο μέλλον. Μεταξύ αυτών και τα «Sam Stone », «Hello in There», «Angel From Montgomery» κ.α.

John Prine - Knockin' On Your Screen Door (Official Video)
Κλείσιμο

Φανατικός θαυμαστής του, εξάλλου, υπήρξε και ο θρυλικός Μπομπ Ντίλαν ο οποίος είχε δηλώσει δημόσια πως πρόκειται για έναν από τους πιο αγαπημένους του τραγουδοποιούς: «Γράφει εξαιρετικά τραγούδια» είχε παραδεχτεί με νόημα ο ίδιος.

Η καλλιτεχνική του αξία είχε αναγνωριστεί και θεσμικά με την είσοδο του ονόματος του στο Songwriters Hall of Fame ενώ υπήρξε και υποψήφιος για μουσικό βραβείο Γκράμι, για το άλμπουμ του «Tree of Forgiveness». Μπορεί τότε να μην το κέρδισε, τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως, τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο Γκράμι για το σύνολο της προσφοράς του. Δικαίως, καθώς μπορεί να μην ήταν ο καλλιτέχνης των μεγάλων χιτ, ήταν όμως μια ιδιαίτερη μουσική προσωπικότητα που διατηρούσε, επί δεκαετίες, ένα μεγάλο και πιστό κοινό. 

Ο αποχαιρετισμός της Τζοάν Μπαέζ

For John Prine

 

Συγκλονισμένη από την άσχημη εξέλιξη της υγείας του Τζον Πράιν, μια συνάδελφος, φίλη αλλά και φανατική θαυμάστριά του, η Τζοάν Μπαέζ, τού έστειλε, πριν λίγες ημέρες, ένα βίντεο στο οποίο τραγουδούσε από το σπίτι της ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια του, το «Hello in There». Καθισμένη στην κουζίνα, μπροστά από το τζάκι κι έχοντας την κιθάρα στα χέρια της η θρυλική ερμηνεύτρια τον αποχαιρέτησε, με τον συγκινητικό αυτό τρόπο.

Το μήνυμα του Μπρους Σπρίνγκστιν
Την βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του Τζον Πράιν εξέφρασε και ο Μπρους Σπρίνγκστιν, με ένα μήνυμα που ανέβασε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, υπογραμμίζοντας την τεραστια καλλιτεχνική του αξία:«Είμαστε συγκλονισμένοι με την απώλεια του Τζον Πράιν. Ήταν ένας αληθινός εθνικός θησαυρός και τραγουδοποιός για όλες τις εποχές» έγραψε μεταξύ άλλων ο διάσημος ροκ σταρ



Ειδήσεις σήμερα: 


Κορωνοϊός: Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε την Σακελλαροπούλου για τα μέτρα αντιμετώπισης

20.000 δωρεάν εισιτήρια παραστάσεων για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Κορωνοϊός: Οδηγός για τις μετακινήσεις μας

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης