Με διπλό ρόλο, σκηνοθέτιδας και πρωταγωνίστριας, επιστρέφει θεατρικά η Σμαράγδα Καρύδη. Μια πρώτη γεύση από την ανατρεπτική κωμωδία του Ντάριο Φο «Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη», που θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Οκτωβρίου, στο θέατρο «Ήβη», παίρνουμε μέσα από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες.
Γραμμένο από τον βραβευμένο με Νόμπελ Ντάριο Φο, το «Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη» είναι ένα μοναδικό μείγμα σάτιρας, ευφυΐας και κοινωνικού σχολιασμού.
Τη Σμαράγδα Καρύδη πλαισιώνει επί σκηνής ένας θίασος αποτελούμενους από τους Τάκη Παπαματθαίου στο ρόλο του παππού, Γιώργο Νούση στο ρόλο του γιου, Χάρη Χιώτη στο ρόλο του ανιψιού, Τάσο Ροδοβίτη, Διαμαντής Αδαμαντίδης και Ιωάννα Λέκκα.
Παράλληλα, η Σμαράγδα Καρύδη, στη δεύτερη αυτή θεατρική σκηνοθεσία της συμπράττει με μια σπουδαία ομάδα καλλιτεχνικών συντελεστών. Τη μετάφραση του έργου υπογράφει ο Ευδόκιμος Τσολακίδης. Τα σκηνικά αναλαμβάνει η Μαρία Φιλίππου και τα κοστούμια η Μαρία Κοντοδήμα. Την πρωτότυπη μουσική συνθέτει ο Διαμαντής Αδαμαντίδης (Inner.D.), ενώ τους πρωτότυπους στίχους γράφει η Σοφία Καψούρου. Το video art υπογράφει ο Παντελής Μάκκας και τον σχεδιασμό των φωτισμών ο Δημήτρης Κουτάς.
Το έργο βυθίζει το κοινό στον σουρεαλιστικό και ποιητικό κόσμο του Φο. Ο Λουίτζι, χρήστης χασίς, μαριχουάνας και LSD, μετά από μακρά απουσία από το σπίτι του λόγω ενός καυγά με τη μητέρα του, επιστρέφει μια μέρα και διαπιστώνει προς έκπληξή του, ότι η μητέρα του και ο παππούς του καπνίζουν χασίς και μαριχουάνα. Σαν να μην έφτανε αυτό, μαθαίνει επίσης ότι, όχι μόνο καλλιεργούν παράνομα φυτά μαριχουάνας στην αυλή τους, αλλά γίνονται και λαθρέμποροι. Στο γαϊτανάκι των ανατροπών μπαίνουν: Η Καμέλια, που πάντα ψάχνει για γαμπρό, ο φίλος του Λουίτζι, το πρεζόνι, που πάντα ψάχνει για τη δόση του, και ο Αντόνιο, ο ανιψιός της μαμάς, που είναι μέλος της ομάδας δίωξης ναρκωτικών. Φυσικά, δεν μπορεί να λείπει ο παπάς, ο οποίος, μαζί με τους υπόλοιπους, ηγείται ενός ταραχώδους παιχνιδιού καταστάσεων.
«Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη», δεν είναι μια απλή φάρσα, αλλά μια σύνθετη κατασκευή που περιέχει ταυτόχρονα στοιχεία ρεαλισμού και υπερβολής. Είναι ένας ύμνος στην τέχνη του θεάτρου με μια πικρή δόση αλήθειας και κωμικοτραγικής πραγματικότητας.
Κλείσιμο
Η ικανότητα του Φο να συνδυάζει το χιούμορ και την κοινωνική κριτική είναι απαράμιλλη και το «Η μαριχουάνα της μαμάς είναι η καλύτερη» είναι μια πραγματική απόδειξη της ιδιοφυΐας του, προκαλώντας το κοινό να βιώσει τη μεταμορφωτική δύναμη του θεάτρου και να αμφισβητήσει τα καθιερωμένα πρότυπα, επανεξετάζοντας την αντίληψή του για τον κόσμο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη στις 20:00 | Πέμπτη στις 21:00 | Παρασκευή στις 21:00
Σάββατο στις 18:00 & 21:00 | Κυριακή στις 19:00
Ελληνική απόβαση στον αραβικό κόσμο! Το Άμπου Ντάμπι αναμένεται να ζήσει στιγμές μοναδικές, οι οποίες είναι έτοιμες να απογειώσουν το ελληνικό μπάσκετ, παρουσία Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Final-4 της EuroLeague.
Η ψηφιοποίηση είναι κρίσιμη για τις επιχειρήσεις, με την EPSILON NET να προσφέρει cloud λύσεις που εξασφαλίζουν συμμόρφωση με τη νομοθεσία και ενίσχυση της αποδοτικότητας μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ERP