Μαρία Κάλλας: «Ξαναζωντανεύει» το σπίτι της στην οδό Πατησίων - Θα στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης

Μαρία Κάλλας: «Ξαναζωντανεύει» το σπίτι της στην οδό Πατησίων - Θα στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης

Στις αρχές του 2023 η προκήρυξη του διαγωνισμού από τον Δήμο Αθηναίων - Πόσο θα κοστίσει και από πού θα χρηματοδοτηθεί - Δείτε φωτογραφίες

Spiti_Callas_1

Το σπίτι όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας, ένα διατηρητέο κτίριο – στολίδι, που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Πατησίων 61, θα ξαναπάρει σύντομα ζωή. Σήμερα, ανήμερα της επετείου των 99 χρόνων από την γέννηση της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου, ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas, Βάσω Παπαντωνίου και τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη η έναρξη της διαδικασίας για την αποκατάσταση του ιστορικού αυτού χώρου με στόχο να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας.

Spiti_Callas_2


Στις αρχές του 2023 ο Δήμος Αθηναίων θα προκηρύξει, μέσω της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας», τον διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού €6.869.600, η χρηματοδότηση του οποίου έχει ήδη εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκούς πόρους. Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η σχετική μελέτη περιλαμβάνει αποκατάσταση των προσόψεων του διατηρητέου κτιρίου και της στέγης, καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων στο εσωτερικό του ενώ προβλέπεται και η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου, πλήρους λειτουργικού και απολύτως προσβάσιμου από ΑμΕΑ.

Κλείσιμο
Spiti_Callas_3


Το κτίριο αμέσως μετά την αποκατάστασή του θα παραδοθεί στην ΑμΚΕ «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΥΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ MARIA CALLAS», ώστε να αποτελέσει τη στέγη της ομώνυμης Ακαδημίας, ενός ιδρύματος που θα παρέχει ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου στη Λυρική Τέχνη. Η Ακαδημία θα διδάσκει μεθοδικά όλες τις δεξιότητες που αφορούν στη λυρική τέχνη και που δεν υπάρχουν συγκεντρωμένες όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε καμία άλλη Ακαδημία στο εξωτερικό.

Στο κτίριο της οδού Πατησίων, συνολικού εμβαδού 1500 τ.μ., δείγμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής, τύπου Jugendstil, η κορυφαία ντίβα της όπερας όλων των εποχών, έζησε με την οικογένειά της από το 1937, οπότε επέστρεψαν από την Αμερική μέχρι το 1945.

Spiti_Callas_Bakogiannis_-_Papantoniou
Ο Κώστας Μπακογιάννης και η Βάσω Παπαντωνίου στην σημερινή συνέντευξη τύπου


«Είναι ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, αντάξιο του καλύτερου κτιρίου σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο ή η Ρώμη. Το κτίριο αυτό -για πάρα πολύ καιρό εγκαταλελειμμένο στον χρόνο και στη φθορά- προκαλούσε ανάμεικτα συναισθήματα. Αν και συνδεδεμένο με την αίγλη της Κάλλας, η εικόνα του δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που έπρεπε να είναι. Σήμερα, προχωράμε στην αναζωογόνησή του, με στόχο να αποκτήσει τη δεύτερη λαμπρή του περίοδο» υπογράμμισε ο Κώστας Μπακογιάννης ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» κ. Χρόνης Ακριτίδης, εξήγησε πως πρόκειται για «ένα κτίριο το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό της τάξης των 6,8 εκατομμυρίων ευρώ».

Συγκινημένη η Πρόεδρος της ομώνυμης Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, υψίφωνος, Βάσω Παπαντωνίου, για την οποία το έργο αυτό αποτελούσε επί σειρά ετών όραμα και στόχο ζωής, ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Αθηναίων: «Είμαστε ευτυχείς που θα καταφέρουμε, χάρη στη βοήθειά του, να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση αυτού του χώρου. Μέχρι να φτάσουμε, όμως, εδώ διανύσαμε έναν πολύ μακρύ δρόμο» σημείωσε με έμφαση η ίδια.

Την σημαντική συμβολή στην υλοποίηση του εγχειρήματος επισήμανε και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, που έδωσε επίσης το παρών.

Ειδήσεις σήμερα:

Πετρέλαιο: Η ΕΕ ενέκρινε το πλαφόν στα 60 δολάρια ανά βαρέλι - Σφίγγει ο κλοιός για τη Μόσχα

Κιβωτός του Κόσμου: Οι πρώτες εικόνες της πρεσβυτέρας μετά τις καταγγελίες - «Ρε άντε φύγετε από εδώ», δείτε βίντεο

Balenciaga: Ο Γεωργιανός διευθυντής ζητά συγγνώμη για τα σαδομαζοχιστικά αρκουδάκια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης