Πνευματικά δικαιώματα: Το ΣΤΕ κατοχυρώνει τη μεταφορά των διαχειριστικών εκκρεμοτήτων από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ

Πνευματικά δικαιώματα: Το ΣΤΕ κατοχυρώνει τη μεταφορά των διαχειριστικών εκκρεμοτήτων από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ

Απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης της Αυτοδιαχείρισης. Πώς σχολιάζουν την απόφαση οι δύο πλευρές

Autodia_-_EDEM
Μία ακόμη απόφαση που αφορά στην διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, οι οποίοι, δυστυχώς, παραμένουν διχασμένοι, ελήφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα απορρίφθηκε η αίτηση που είχε καταθέσει η Αυτοδιαχείριση προκειμένου να ακυρωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προέβλεπε τη μεταφορά των διαχειριστικών εκκρεμοτήτων από την προσωρινή ΕΥΕΔ στο νέο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ. Αυτή ήταν η δεύτερη θετική απόφαση για την ΕΔΕΜ καθώς είχε προηγηθεί η απόρριψη του αιτήματος της Αυτοδιαχείρισης για ακύρωση της άδειας λειτουργίας της.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατοχυρώνεται η μεταφορά των διαχειριστικών εκκρεμοτήτων από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ με εξαίρεση τη μεταφορά των πληροφοριακών συστημάτων.

Στο σημείο αυτό της απόφασης πάντως στάθηκε η Αυτοδιαχείριση η οποία αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της: «Ακυρώνεται μερικώς η ΚΥΑ μεταφοράς της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ με την υπ’ αριθ. 1023/2022 απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, όσον αφορά το μέρος που μεταβιβάζει κατά κυριότητα τις εφαρμογές πληροφοριακών συστημάτων που αγοράστηκαν και αναπτύχθηκαν από την ΕΥΕΔ, διότι αυτή υπερβαίνει τον σκοπό της έκτακτης διαχείρισης που έχει ανατεθεί στην ΕΔΕΜ. Ταυτόχρονα, έτσι απαγορεύεται και να μεταβιβαστούν οποιαδήποτε λοιπά πάγια στοιχεία κατόπιν συμφωνίας μεταξύ ΟΠΙ και ΕΔΕΜ. Επιπλέον, η απόφαση τονίζει ότι οποιοσδήποτε νόμιμος δικαιούχος και κατ’ επέκταση και τα μέλη της Αυτοδιαχείρισης (καθώς και η ίδια η Αυτοδιαχείριση ως εκπροσωπούσα τα συμφέροντα των μελών της) έχουν πλήρη πρόσβαση κατά την διάρκεια της έκτακτης διαχείρισης της ΕΔΕΜ στα δεδομένα της τεκμηρίωσης των έργων των δικαιούχων της ΕΥΕΔ που εκπροσωπήθηκαν από τον ΟΠΙ, στα δεδομένα είσπραξης των δικαιωμάτων των δικαιούχων της ΕΥΕΔ από όλες τις πηγές και στα δεδομένα διανομής των εσόδων στους δικαιούχους της ΕΥΕΔ».

Σε απάντηση της παραπάνω ανακοίνωσης η ΕΔΕΜ υπογραμμίζει πως «ουδέποτε πραγματοποιήθηκε μεταφορά πληροφοριακών συστημάτων από την ΕΥΕΔ» ενώ κατηγορεί επιπλέον την Αυτοδιαχείριση για παραπλανητική ενημέρωση σημειώνοντας πως «οι δικαιούχοι της Αυτοδιαχείρισης που ήταν παλαιότερα δικαιούχοι της ΕΥΕΔ πάντοτε είχαν πρόσβαση στα δικά τους δεδομένα από όλες τις πηγές» και προσθέτοντας ότι «Είναι λυπηρό, με επιλογή και ευθύνη της Αυτοδιαχείρισης, να έχει χαθεί ένα τόσο μεγάλο και τόσο κρίσιμο χρονικό διάστημα σε ατελέσφορες για την ίδια δικαστικές διαμάχες, που συνεπάγονται μόνο περαιτέρω προβλήματα για τα μέλη τόσο της ΕΔΕΜ όσο βέβαια και της Αυτοδιαχείρισης».

Από τις παραπάνω δηλώσεις είναι εμφανές πως για την πολυπόθητη όσο και απαραίτητη ένωση του χώρου της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση!

Ειδήσεις σήμερα:

«Μάχη» για το Φιδονήσι - «Θα πολεμήσουμε για όσο χρειαστεί», λένε οι Ουκρανοί

Κιμ Καρντάσιαν: «Ο Κάνιε Γουέστ με έκανε να πιστεύω ότι μου είναι απαραίτητος, δεν μπορούσα ούτε να ντυθώ μόνη μου»

«Δεν πάτησε ούτε μια νότα!»: Απογοήτευση στα social media με τη συμμετοχή της Κύπρου στην Eurovision
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης