Ένα «δενδράκι» μεγαλώνει στην Ακρόπολη

little-books

Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά οκτώ γονείς που τα παιδιά τους πηγαίνουν στο ίδιο δημοτικό σχολείο φτιάχνουν το 2016 ένα διαφορετικό βιβλιοπωλείο που λειτουργεί ως calm space συνδυάζοντας ανάγνωση, καφέ και χαλάρωση

Διαβάζοντας στο καλοκαιρινό εβδομαδιαίο Monocle (τεύχος 1, 9-15 Αυγούστου 2018) -στο κάτω μέρος της σελίδας 22 - την μικρή συνέντευξη της Daphne Karnezis με τον Δημήτρη Ανανιάδη για το Little Tree Books & Coffee - ένας χώρος βιβλίου και χαλάρωσης στην Οδό Καβαλλότι 2 στην περιοχή της Ακρόπολης- έμαθα πράγματα που αγνοούσα… Το ένα από αυτά είναι ότι ο Δημήτρης Ανανιάδης συγκαταλέγεται μεταξύ των 8 συνιδρυτών. Καλά, διαβάσατε. 8 συνιδρυτές. Το δεύτερο, ότι το νήμα που συνέδεε όλους τους συνιδρυτές του καφέ-βιβλιοπωλείου της χαλάρωσης (το calm space που χρησιμοποιεί στο κείμενο της η Karnezis με καλύπτει πολύ περισσότερο από άλλη έκφραση) ήταν τα παιδιά τους που πήγαιναν στο ίδιο δημοτικό σχολείο.
little-books-1


Το «βιβλιοφιλικό δενδράκι» ιδρύθηκε τον χειμώνα του 2016 – μάλιστα, η παρουσία του στην επικράτεια του facebook καταγράφεται για πρώτη φορά στις 16 Φεβρουαρίου 2016. Αλλά, τι είναι σε τελική ανάλυση το «Little Tree Books & Coffee»; Την απάντηση αυτή την δανείστηκα από την αγαπημένη Εύα Καραϊτίδη (ιδιοκτήτρια του ιστορικού εκδοτικού οίκου της Εστίας): «Ένα μέρος καθόλου "δήθεν", ένα μέρος όπου το μέσα και το έξω δεν πολυξεχωρίζουν, ένα μέρος όπου θέλεις και να χαζέψεις τα βιβλία ένα ένα και να πιεις τσάι και να δοκιμάσεις τον (μοναδικό) κορμό και να μιλήσεις και να ησυχάσεις. Ένα μέρος εκτός τόπου και πολύ ευρωπαϊκό. Βοηθάει σ' αυτό και η κατάσταση της γειτονιάς: Ωραία παλιά κτίσματα χωρίς μουντζούρες, πιο κει πρασινάδες και παντού κίτρινο φώς».

Καφέδες και ανάγνωση, cocktails υπό σκιά στην αναπαυτική μεριά, γλυκά (η αναφορά στα brownies με έπεισε) και πολλές πολλές εκδηλώσεις / παρουσιάσεις νέων βιβλίων αλλά και δοκιμασμένων στην επαφή με το κοινό τους συγγραφέων. Όλα αυτά συγκροτούν ένα λόγο για μια επίσκεψη.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Daphne?

Δάφνη δεν μπορεί να γράψει; Για να δούμε, Κουκάκι είμαστε, θα περάσουμε και θα κρίνουμε. Δεν κρίνω ακόμα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν μαζευτεί πολλοί περίεργοι στην γειτονιά. Κουλτούρα και έτσι. Οπότε κρατάμε μικρό καλάθι, μακάρι να είναι καλό στοιχείο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

seferis-meres-h

Αύριο Δευτέρα κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ικαρος ο προτελευταίος τόμος του προσωπικού ημερολογίου του Γιώργου Σεφέρη που καλύπτει χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 1961 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1963

poli-paidi-mnimeia

Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

dertilis

Ο καθηγητής Γ. Β. Δερτιλής με την νέα, αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του κορυφαίου έργου του «Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας 1750-2015» καταφέρνει να εξηγήσει «την Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας με τους Έλληνες να φαντάζονται μιαν από τις πρωιμότερες δημοκρατίες στον κόσμο και να την διαμορφώνουν βυθισμένοι σε εξάρσεις ενθουσιασμού και σε εμφύλια μίση, να παλεύουν με την αστάθεια που τους επέβαλλε η μοίρα της χώρας, η θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και να σκορπούν το αίμα τους αντιμετωπίζοντας αυτοκρατορίες και αψηφώντας υπερδυνάμεις»

1
leon

Ο 44χρονος φιλόλογος Λέων Α. Ναρ στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης γράφει μια ξεχωριστή ιστορία για την επώδυνη ανασυγκρότηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καταγράφοντας τα πολλαπλά εμπόδια που συνάντησε η επανένταξη των ομοθρήσκων του στην πόλη τους

14
kostas-tsakonas

Μια ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον Κώστα Τσάκωνα στο διαγωνιστικό τμήμα του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest που γίνεται στην Χαλκίδα και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή

comedy-xmas

Το Comedy club για παιδιά το Δεκέμβριο στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών