Γυναίκες επιχειρηματίες στο προσκήνιο

Γυναίκες επιχειρηματίες στο προσκήνιο

Εκδήλωση της πρωτοβουλίας "Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι" με πάνω από 30 παραγωγούς της καινοτομίας και της εξωστρέφειας από τις 7 ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με εκπροσώπηση από την Περιφέρεια, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα της πόλης

7 Μαρτίου 2018. Μια μέρα πριν από την Μέρα των Γυναικών. Ο εορτασμός μιας τέτοιας μέρας έγινε – στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι»- σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με ένα πρωτότυπο τρόπο αναδεικνύοντας πληθώρα ιστοριών στο κέντρο των οποίων βρίσκονται γυναίκες – από πόλεις και χωριά, από συνεταιριστικά σχήματα και κοινωνικές επιχειρήσεις μέχρι έξυπνες ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. 

Ένας από τους πρώτους ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας που παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στις 7 περιφερειακές ενότητες για την ενίσχυση τόσο της παραγωγικής ανασυγκρότησης όσο και της καινοτομίας και της εξωστρέφειας του τομέα της αγρο-διατροφής και της αγρο-επιχειρηματικότητας.  





Στην ίδια κατεύθυνση, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Θεοφάνης Παπάς (πρώην δήμαρχος Σοχού Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης μιας πρότυπης παραγωγικής μονάδας επεξεργασίας τυροκομικής πυτιάς) με συγκεκριμένα παραδείγματα έδωσε το μέτρο και την εικόνα της υποστήριξης, ανάδειξης και προβολής παραγωγικών επιχειρήσεων και κλάδων του αγροτο- διατροφικού τομέα από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Ο κ. Σπύρος Πέγκας, αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων στο δήμο Θεσσαλονίκης παρουσίασε μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών το Thessaloniki Food Basket 2018 στο οποίο συμμετέχουν με τα επώνυμα προϊόντα τους 12 παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής: Φάρμα Χαλάστρας (αλλαντικά), Τσακίρη (αυγά), Ellion (ελιά), Mega Ostrakon (θαλασσινά), Ζεω (κριτσίνια), Καραγιαννάκης (κοτόπουλος), Κουλούρι Θεσσαλονίκης (Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης) , Nirra (μέλι), Μπαντής (μπουγάτσα), Keleon (λάδι) Begas Agro (ρύζι) και Προίκας (τυροκομικά προϊόντα). Επιμελήτρια του καλαθιού η κα Σύλβια Κουμεντάκη, μια εκ των δύο ιδρυτών της εταιρείας Chefstories (χειροποίητες μαρμελάδας & chutneys), εταιρεία- παραγωγός που συμμετείχε στην εκδήλωση.





O Δρ Κωνσταντίνος Ρότσιος, Ακαδημαϊκός Διευθυντής Προπτυχιακών Σπουδών και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Επιχειρηματικότητας του Perrotis College (ιδρυτής του οποίου είναι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης) παρουσίασε δύο «μαθητές» του – την Κατερίνα Λυσσούδη από την Voras Flavors (αλείμματα κόκκινης πιπεριάς & σιρόπια αρωματικών φυτών) και τον Γιάννη Μπέκα από την Οικογένεια Μπέκα (παραδοσιακά προϊόντα από βουβαλινό γάλα). 

Ο κ. Λεωνίδας Λιάπης, ανιχνευτής παραγωγών και προϊόντων μας παρουσίασε δύο πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες παραγωγών από την Κεντρική Μακεδονία – η μία από τις Σέρρες. Εκείνη του κ. Τάσου Αγριανίδη και της εταιρείας του, Ελληνικός Καρπός (φυστικοβούτυρο). Η δεύτερη, από την Θεσσαλονίκη. Εκείνη του Δημήτρη Εμμανουηλίδη και της εταιρείας, Joice Foods. 

Και οι δύο παραγωγοί ανέβηκαν στη σκηνή και μας αφηγήθηκαν τόσο την παραγωγική διαδρομή τους μέσα από την ανάπτυξη των προϊόντων της όσο και τα επόμενα σχέδια τους. 



Ο κ. Ανέστης Χαϊτίδης από την εταιρεία The Winehouse μας παρουσίασε 3 ετικέτες κρασιών και πίσω από τις ετικέτες, τις ιστορίες ισάριθμων μικρών αξιόλογων οινοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας. Του Απόστολου Θυμιόπουλου από την Νάουσα, της εταιρείας Moschopolis από τον Άγιο Αντώνιο της Θεσσαλονίκης και της εταιρείας Κτήμα Ασλάνη από την Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. 

Η κα Βάσω Γιατσίδου, με την ιδιότητα της Υπευθύνου του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων (συστάθηκε το Μάρτιο του 2006 με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) παρουσίασε από κοινού με τους δημιουργούς του μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία – εκείνη, της εταιρείας The Chilli Factor (πάστες, τουρσιά και σάλτσες καυτερής πιπεριάς καθώς και τα διακοσμητικά για τη γαστρονομία microgreens).



Παρουσία αλλά και με την συμμετοχή του έγινε η παρουσίαση των εκπροσώπων του αναδυόμενου κλάδου της Μικροζυθοποιίας. Δύο Μικροζυθοποιίες από την Θεσσαλονίκη, η Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης (με το brand Άλη) και η Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης (Sknipa, Salonikia) αλλά και η μεγαλύτερη τους, η SIRIS MicroBrewery (με το brand Voreia) από τις Σέρρες.

Η όλη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στις Γυναίκες της Επιχειρηματικότητας (εν όψει και της Διεθνούς Ημέρας των Γυναικών – 8η Μαρτίου). Γι΄αυτό και η εκδήλωση άνοιξε με την παρουσίαση του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου - από τον Άγιο Αντώνιο Βασιλικών Θεσσαλονίκης. Την κα Δέσποινα Ιωαννίδου, επίτιμο πρόεδρο του Συνεταιρισμού –η πρεσβυτέρα του χωριού- συνόδευσε ο κ. Κωνσταντίνος Στρουμπάκης, επικεφαλής της Apifon (μιας από τις εταιρείες του προγράμματος NBG Business Seeds). Ο τελευταίος με πολύ απλό τρόπο εξήγησε το πώς μπορεί να συμβάλλει μια στοχευμένη αποστολή email σε μια επιτυχημένη προώθηση πώληση προϊόντων στο πεδίο των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αμέσως, μετά στη σκηνή βήμα ανέβηκε η κα Σύλβια Σαμολαδά εκπρόσωπος της Ένωσης Γυναικών Γυναικόκαστρου από το Κιλκίς που ενώνοντας δυνάμεις δημιούργησαν ένα νέο προϊόν, το 8 Γυναίκες. Σε αυτό το σημείο ο Περιφερειάρχης – έστω και για ελάχιστα λεπτά- μας μίλησε για την δική του οικογενειακή εμπειρία, με το γάλα που έφτιαχνε και διακινούσε το Αγρόκτημα Βραχιάς. Επιπλέον, η εκδήλωση έκλεισε με δύο μικρά πάνελ στα οποία συμμετείχε και η κα Αναστασία Ναζίδου, διευθύντρια δικτύου Βορείου Ελλάδος της Εθνικής Τράπεζας. Στο ένα, μια εκ των συμμετεχόντων η κα Νανά Ζυγούρα – στέλεχος μάρκετινγκ- αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του Έλληνα μικρού παραγωγού που συγκινούν και ενθαρρύνουν την αγορά των προϊόντων του στο εξωτερικό. Στο δεύτερο, έγινε παρουσίαση 3 γυναικείων εγχειρημάτων - της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Μούσες Πιερίων, της κας Ελίζας Ντούλη με το Εργαστήρι Μαρμελίζα και των κ. Ελίνας Λιόσιου και Γιώτας Κυριακοπούλου των χειροποίητων σαπουνιών Vroxi Soaps.















Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο κ. Αλέξης Στεφανίδης -με την διπλή ιδιότητα- του ιδιοκτήτη του Olicatessen (το παντοπωλείο των μικρών τοπικών παραγωγών) στα Ανω Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης αλλά και του συνιδρυτή της εξαγωγικής επιχείρησης Agora (λάδι, ελιά και πάστες ελιές, σαπούνι από ελαιόλαδο) αλλά και εκπρόσωποι των εταιρειών Adam Village, Biscotti Τσούγγαρη, Terra Fyllida, Rhoeco Fine Organic Goods , Δαρνάκων Γεύσεις, Εμνοστον, Σφαγεία Αλμωπίας, Προίκας Τυροκομικά, Κερκίνης Γη Κοινσεπ , Υγεία Κεφίρ, Τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας, Οινοποιείο Κεχρής, Το Χασαπάκι, Σταθώρη Τυροκομική.

 

Τέλος, χρειάζεται να επισημανθούν οι παρεμβάσεις του εκπροσώπου της Εθνικής Τράπεζας κ. Χριστόφορου Χατζόπουλου, της νομικού κας Γεωργοπούλου για τις πατέντες (με αφορμή την παρουσίαση της Rhoeco) αλλά και των κ. Πέγκα για το Thessaloniki Food Festival (μέρος του οποίου είναι και το Food Basket) και Αλέξη Στεφανίδη για την διοργάνωση Gourmet Exhibition της οποίας είναι ο δημιουργός και εμψυχωτής.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Έτσι , γυναίκες

μπροστά σε όλες τις δραστηριότητες, να βελτιώσουμε τη θέση μας και μέσω αυτού να βελτιωθεί και η κοινωνία

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pros-eleusis

Το Pros-Eleusis -ένα σύγχρονο οικομουσείο/εφαρμογή με στόχο τον εμπλουτισμό της τουριστικής/πολιτιστικής εμπειρίας στην Ελευσίνα ή αν προτιμάτε, ένα «μουσείο» χωρίς τοίχους που ενώνει την Ελευσίνα με τους ανθρώπους της- μας θυμίζει ένα γεγονός που συνέβη στη πόλη της Δήμητρας πριν από 100 χρόνια

kontoglou

Μια φορητή εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου από τη συλλογή του Κεφαλλονίτη συλλέκτη Διονυσίου Π. Λοβέρδου παρουσιάζει ως ¨έκθεμα του μήνα¨ το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

athenslab

Οι Atenistas δημιουργούν το AthensLab, ένα εργαστήρι πολιτών για «την συλλογή αστικών επισημάνσεων, δημοτικών παραλείψεων και δυσλειτουργιών, ιδεών που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στην πόλη στο υπάρχον πλαίσιο, με τις υπάρχουσες δυνάμεις και αρμοδιότητες»

dimodi

Δεκαοκτώ καλλιτέχνες με τα έργα τους εμπνευσμένα απ’ τη δημώδη παράδοση -γλυπτά, υφαντά, κεντήματα, ξυλογραφίες, κεραμικά και εγκαταστάσεις – συμμετέχουν σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του δήμου Αθηναίων στη Πλάκα

adam-eva

Στο Studio Μαυρομιχάλη, σε διασκευή – σκηνοθεσία Εύης Μητσοπούλου, και πρωταγωνιστές την ίδια και τον Δημοσθένη Φίλιππα παίζεται για δεύτερη σεζόν το «Αδάμ και Εύα»

9i-symfonia

Ο Τίτος Γουβέλης και ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος –δύο νέοι σε ηλικία πιανίστες, παρουσιάζουν την Ενάτη Συμφωνία του Beethoven (Ωδή στη Χαρά) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

greek-brand-new-vol-5

Αν κάτι ξεχωρίζει αυτή την έκθεση των Ελλήνων σχεδιαστών είναι το τρίπτυχο: «Προϊόντα με σύγχρονο design, ισχυρό branding και υψηλή ποιότητα»

laik

Τι είναι εν τέλει ο Άγγελος Παπαδημητρίου; Στη σελίδα του στο facebook βρήκα μια περιγραφή: «Εικαστικός, τραγουδιστής, ηθοποιός, αεικίνητος περφόρμερ με πολλά πρόσωπα, σταρ της τηλεόρασης». Αν θέλετε κάτι περισσότερο για εκείνον αναζητήστε το στην έκδοση «Λάϊκ» - θα μάθετε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε…