Ένας νέος (επαγγελματίας) αγρότης στα Μέγαρα!

Ένας νέος (επαγγελματίας) αγρότης στα Μέγαρα!

Από το 2015 ο Στέλιος Καρβέλας δηλώνει επαγγελματίας αγρότης και με κελυφωτά φιστίκια της σειράς “The Pistakios” ταξιδεύει από τους πρόποδες του όρου Πατέρα σε 4 ευρωπαϊκές αγορές

Ένας νέος (επαγγελματίας) αγρότης στα Μέγαρα!
Η γη της Αττικής - παρά τις καταστροφές του περιβάλλοντος που έφερε η μάστιγα της άναρχης αστικοποίησης και της λατρείας του τσιμέντου- συνεχίζει να παράγει. Και όχι μόνο… Ακόμη και σήμερα μπορεί να δηλώνει παρούσα στο πεδίο της πρωτογενούς παραγωγής. Να διεκδικεί να συμπεριλαμβάνονται προϊόντα της στις λίστες των ΠΟΠ. Να προσελκύει νέους καλλιεργητές -παραγωγούς- δημιουργικούς ανθρώπους. 

Αν και ενδεικτικό είναι απολύτως χαρακτηριστικό το παράδειγμα του 29χρονου Μεγαρίτη Στέλιου Καρβέλα. Με σπουδές και πτυχίο Τεχνολόγου Πολιτικού Μηχανικού από τα ΤΕΙ επέστρεψε στη γη των προγόνων. Η οικογένεια του έχει μια μεγάλη παράδοση σε αυτόν τον τομέα καθώς τα μέλη της ασχολούνται για περισσότερα από 150 χρόνια με τον τομέα της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής. Μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, ο Αλέξανδρος Καρβέλας, εγκαθιστά τις πρώτες φυτείες κελυφωτού φιστικιού στην περιοχή των Μεγάρων. 

Όπως διαβάζω σε ένα ενημερωτικό σημείωμα για την ιστορία της οικογένειας: «Οι καιροί δεν ήταν εύκολοι, η καλλιέργεια ασυνήθιστη, όμως η σπορά είχε πέσει. Τρεις γενιές αργότερα, ο εγγονός, Στέλιος Καρβέλας, δημιουργεί την Megaris Goods, κρατώντας μια οικογενειακή παράδοση ζωντανή, μεταλαμπαδεύοντας το όραμα ενός ολάκερου τρόπου ζωής. Το κελυφωτό φιστίκι και τα παράγωγά του αποτελούν τον πυρήνα της δουλειάς και της πίστης μας στην εντυπωσιακή διατροφική αξία του προϊόντος μας. Η Megaris Goods είναι μια πλήρως καθετοποιημένη, καινοτόμος επιχείρηση, με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, που ορίζεται μέσα από την καλλιέργεια, την επεξεργασία, την τυποποίηση και την απευθείας διάθεση των προϊόντων της σε επιλεγμένες διεθνείς αγορές, εγγυώμενη την άριστη ποιότητα και την χαμηλότερη δυνατή τιμή».


Κλείσιμο

Το 2015 ο εγγονός αποφασίζει να γίνει επαγγελματίας αγρότης – έτσι ακριβώς το γράφει στο βιογραφικό του. Το επόμενο χρόνο, δημιουργεί της Megaris Goods και το παραγωγικό-επιχειρηματικό ταξίδι αρχίζει…

Η αρχή γίνεται με τα κελυφωτά φυστίκια – ένα προϊόν ΠΟΠ από το 1992. Η Μegaris Goods διαθέτει την παραγωγή της στα φιστίκια σε τέσσερις (4) διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων με τη φίρμα “The Pistakios”: Mr. Raw - Ακατέργαστος καρπός στην φυσική πρωτογενή του μορφή, Mr. Raw with Mr. Lemon - Ψημένος καρπός με φρέσκο χυμό λεμονιού, Mr. Raw with Mr. Salted & Mr. Lemon- Ψημένος καρπός με ακατέργαστο άνθος αλατιού και κιτρικό οξύ, Mr. Naked- Ψίχα φιστικιού. Όλα σε μικρές ατομικές συσκευασίες των 230γρ. 

Από την ενότητα του site megarisgoods.gr για την ίδια την εταιρεία κρατώ το εξής: «Σε ιδιόκτητες εκτάσεις, στο βορειοδυτικό άκρο της Αττικής και στον καρποφόρο κάμπο που περιβάλλει το όρος Πατέρας, η Megaris Goods, δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια φυσικών προϊόντων υψηλής βιολογικής αξίας.

Με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και με οδηγό την εμπειρία, τη γνώση και την αγάπη που πηγάζουν από την εξηκονταετή ενασχόληση με την καλλιέργεια της γης, η Megaris Goods προσφέρει στον καταναλωτή αγροτικά προϊόντα άριστης ποιότητας που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η εταιρεία μας εξακολουθεί να πιστεύει στον πρωτογενή τομέα και να επενδύει στην αγροτική δραστηριότητα. Καθώς η ροή δείχνει πλέον την επιστροφή στη ρίζα του εθνικού μας πλούτου, την αγροτική γη, αυξάνουμε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πρωτοπορούμε».

Το μικρό αυτό κειμενάκι έχει την αξία του. Δείχνει μια ξεχωριστή προσέγγιση αλλά και μια προοπτική που συνδυάζει την παράδοση της ιστορικής Αττικής γης (γνωστής σε όλο τον κόσμο) με την παραγωγική ανασυγκρότηση και την «τροφοδοσία» για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη .

Σήμερα, ο Στέλιος Καρβέλας δεν έχει μόνο τα φιστίκια. Έχει προχωρήσει και σε άλλα προϊόντα π.χ μέλι. Τα αποτελέσματα όπως λέει ο ίδιος είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχεια. Η παραγωγή του έχει μεγαλώσει κατά 30 %, οι εξαγωγές καλά κρατούν σε 4 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία και Ουκρανία) και η συνεργασία του με εκπαιδευτικά ιδρύματα προχωρά για την διαρκή βελτίωση των προϊόντων σε όλη τη κλίμακα της καλλιέργειας, της παραγωγής, της τυποποίησης και της διάθεσης/διανομής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης