Ο δεύτερος μήνας του Φεστιβάλ Αθηνών περιλαμβάνει μία σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις, συναυλίες και θεματικές κινηματογραφικές βραδιές. Το κύριο χαρακτηριστικό του Ιουλίου είναι ότι παραδοσιακά μπαίνει στο παιχνίδι η Επίδαυρος, ενώ παραστάσεις του Φεστιβάλ -εκτός από την Πειραιώς 260 και το Ηρώδειο που αποτελούν σταθερές αναφορές του- συναντάμε και στο Μέγαρο Μουσικής, το Εθνικό Θέατρο, το Rex και άλλους χώρους. Με τη βεντάλια να ανοίγει εντυπωσιακά όσον αφορά στο πρόγραμμα, η επιλογή των δέκα εκδηλώσεων του Ιουλίου που κάναμε είναι μάλλον ενδεικτική, αφού σίγουρα υπάρχουν κι άλλες που αξίζουν την προσοχή σας.
Κυπουργός εφ’ όλης της ύλης
Ο Νίκος Κυπουργός είναι από τους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες και τολμώ να πω ότι δεν του έχει αναγνωριστεί η πραγματική του αξία. Στη συναυλία που θα διευθύνει στις 2 Ιουλίου στο Ηρώδειο θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ένα πανόραμα από τις υπέροχες συνθέσεις του για το θέατρο και τον κινηματογράφο, καθώς και ανέκδοτα κομμάτια του από τις πιο πρόσφατες συνεργασίες του. Βασικοί τραγουδιστές θα είναι η Σαββίνα Γιαννάτου και ο Δώρος Δημοσθένους, ενώ φιλικά θα συμμετέχουν ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Μαρία Φαραντούρη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα κομμάτια θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα των Κυκλάδων, η οποία δημιουργήθηκε το 2010 στη Σύρο από μουσικούς που ζουν μόνιμα εκεί.
Οταν ο Φελίνι συνάντησε τον Ρότα
Μία ακόμα σπουδαία συναυλία έρχεται στις 5 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επιλέγει να ερμηνεύσει έργα ενός από τους σπουδαιότερους παγκοσμίως συνθέτες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Ο Νίνο Ρότα έχει την τιμητική του, αλλά σε συνάρτηση με έναν άλλον κορυφαίο της 7ης Τέχνης, τον Φεντερίκο Φελίνι. Ο ένας με τις μουσικές του και ο άλλος με τις εικόνες του μας έχουν χαρίσει αριστουργήματα και κινηματογραφικές βραδιές που χάραξαν στη μνήμη μας. Αυτές θα ανακαλέσουμε στις 5 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Φρανκ Στρόμπελ, ενώ κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα προβάλλονται παράλληλα και αποσπάσματα από ταινίες του Φελίνι.
Σινεμά με Σαίξπηρ
Τρεις ξεχωριστές κινηματογραφικές βραδιές θα πραγματοποιηθούν στον υπέροχο Κήπο της Πειραιώς 260, σε μία συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με το Athens Open Air Film Festival. Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 400 χρόνων από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ θα προβληθούν τρεις ταινίες κορυφαίων σκηνοθετών βασισμένες σε τρία εμβληματικά έργα του Σαίξπηρ. Η πρώτη βραδιά θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου με τον «Μάκβεθ» του Ρομάν Πολάνσκι, παραγωγής 1971. Η δεύτερη στις 13 Ιουλίου με την «Τρικυμία» του Ντέρεκ Τζάρμαν από το 1979. Και η τρίτη στις 20 Ιουλίου με τον «Βασιλιά Ληρ» του Πίτερ Μπρουκ του 1971. Ο Κήπος της Πειραιώς 260 γίνεται θερινό σινεμά και μας αρέσει πολύ!
Ορέστεια πολλών αστέρων
Μετά τη χειμερινή του αναμέτρηση με τον «Ριχάρδο Γ’» και τον «Κύκλο με την κιμωλία» ο Γιάννης Χουβαρδάς καταπιάνεται με την εμβληματική «Ορέστεια» του Αισχύλου σε μία παράσταση που συγκεντρώνει μία πλειάδα δημοφιλών και καταξιωμένων πρωταγωνιστών (Κ. Καραμπέτη, Κ. Μαρκουλάκης, Ν. Κουρής, Στ. Γουλιώτη, Ν. Ψαρράς και άλλοι). Δώδεκα ηθοποιοί μοιράζονται όλους τους ρόλους των τριών τραγωδιών («Αγαμέμνων», «Χοηφόροι», «Ευμενίδες») σε μία παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας. Ο κύκλος αίματος μιας οικογένειας συναντά τον κύκλο αίματος ενός έθνους που πρέπει να θυσιάσει τα παιδιά του για να συνεχίσει. Εσείς που δεν αντέχετε τις πολύωρες παραστάσεις, έχετε υπόψη σας ότι πρόκειται για διασκευή που κρατά μόνο δύο ώρες και ένα τέταρτο. Στις 8 και 9 Ιουλίου στην Επίδαυρο.
Η Τάνια στη Μικρή Επίδαυρο
Και μόνο ο τίτλος αρκεί για να σε πείσει να είσαι εκεί. Η Τάνια Τσανακλίδου, μία από τις σημαντικότερες και πιο αισθαντικές ερμηνεύτριες του ελληνικού τραγουδιού, έρχεται στις 8 και 9 Ιουλίου στο πανέμορφο θεατράκι της Μικρής Επιδαύρου με μία μουσική παράσταση με τραγούδια από το θέατρο. «Μείναν τα τραγούδια μόνα» ο τίτλος της, αλλά είναι σίγουρο ότι αυτές τις δύο μαγικές βραδιές η Τάνια δεν θα είναι μόνη.
Το Story της Καμεράτα
Μετά το περσινό “Kiss me Kate” η Καμεράτα επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών, στις 16, 17 και 18 Ιουλίου στο Μέγαρο Μουσικής, με το θρυλικό “West Side Story”. Το απόλυτο κλασικό μιούζικαλ στην αυθεντική ενορχήστρωση του 1957 σε διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου παρουσιάζεται -όπως και το “Kiss me Kate”- σε μεταφρασμένη πρόζα και αγγλικό στίχο. Ενα ακόμα ραντεβού της πολυπληθούς Καμεράτα με το αμερικάνικο μιούζικαλ, που σίγουρα δεν χάνεται!
Αντιγόνη δια χειρός Λιβαθινού
Η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Στάθη Λιβαθινού από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου γίνεται με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στις 15 και 16 Ιουλίου στην Επίδαυρο. Η νέα μετάφραση του πολύπειρου Δημήτρη Μαρωνίτη, η συνένωση δυνάμεων του Εθνικού με το ΚΘΒΕ και τον ΘΟΚ (πρόκειται για τριπλή συμπαραγωγή), αλλά και η ανάληψη του ομώνυμου ρόλου από τη νεαρότατη Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη δημιουργούν προσμονή για το συγκεκριμένο ανέβασμα ίσως της δημοφιλέστερης όλων των τραγωδιών.
Η μητρόπολη των αγγέλων
Ο πάντα ανήσυχος και εξαιρετικά ταλαντούχος φετινός νικητής του Βραβείου Χορν, Αργύρης Πανταζάρας, και η καλλιτεχνική ομάδα Momentum παρουσιάζουν στη Μικρή Επίδαυρο στις 22 και 23 Ιουλίου μία παράσταση, στην οποία συναντιούνται αγγελιοφόροι αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Κάθε άγγελος είναι ένας τόπος, μια εποχή, μια ιστορία. Η φυγή, η άφιξη, η μνήμη, η λήθη, το χθες και το σήμερα.
Η όπερα του Κορνήλιου
Ενας από τους πιο ενδιαφέροντες και ικανούς συνθέτες της νέας γενιάς, ο Κορνήλιος Σελαμσής, μας παραδίδει την πρώτη του ολοκληρωμένη όπερα βασισμένη στο θεατρικό έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ, «Λεόντιος και Λένα», μία από τις πλέον κλασικές κωμωδίες του γερμανικού Ρομαντισμού. Το νέο και πιο ομογενοποιημένο λιμπρέτο είναι του Γιάννη Αστερή. Η παράσταση ήταν να παρουσιαστεί πέρυσι στο Φεστιβάλ, αλλά ατύχησε λόγω capital controls. Ευτυχώς θα τη δούμε φέτος. Στις 28 και 31 Ιουλίου στο Εθνικό Θέατρο.
Ελληνορωσική σύμπραξη
Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται με το ιστορικό θέατρο Βαχτάνγκοφ της Ρωσίας και ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή θα μιλήσει ρώσικα (και ελληνικά) στην Επίδαυρο στις 29 και 30 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία του Ρίμας Τούμινας. Μία παράσταση με Ελληνες και Ρώσους ηθοποιούς, τον Βίκτορα Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο και μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και στη Μόσχα. Από τα πολύ ενδιαφέροντα θεατρικά στοιχήματα του καλοκαιριού.