Το βάλς του Στάθη

Το βάλς του Στάθη

Ο Στάθης Δράκος μιλάει για τη συνεργασία του με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον νέο τους δίσκο, το «Βαλς των Χαμένων Μετά»

Το βάλς του Στάθη

Ο Στάθης Δράκος μιλάει για τη συνεργασία του με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον νέο τους δίσκο, το «Βαλς των Χαμένων Μετά»


Ο Στάθης Δράκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα στις αρχές των 90’s. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, είχε μια μανία με τις εικόνες και τα λόγια. Πάντα ρωτούσε, πάντα ήθελε να μαθαίνει, πάντα πειραματιζόταν με πράγματα που συνήθως άφηνε στη μέση. «Με θυμάμαι να έχω την ανάγκη να ζωγραφίσω πράγματα που έβλεπα στο βουνό, στο ποτάμι ή ακόμα και ανθρώπους που μπορεί να μου έκαναν εντύπωση στο αστικό τοπίο. Έτσι, από πολύ μικρός ξεκίνησα μαθήματα ζωγραφικής και εικαστικών στη σχολή του Δημήτρη Μυταρά. Προφανώς αυτό δεν οδήγησε πουθενά, μια και το ταλέντο μου περιοριζόταν -και συνεχίζει να περιορίζεται- στη δεξιοτεχνία ενός οκτάχρονου.

»Όπως και να’χει, δεν στεναχωριόμουν ιδιαίτερα, μια και έκανα πολλά και διαφορετικά πράγματα από τότε μέχρι την εφηβεία μου. Πράγματα που φάνηκε αργότερα πως είχαν να μου προσφέρουν κάτι (όπως το ωδείο), και άλλα που πέρασαν και δεν ακούμπησαν». Τα χρόνια πέρασαν, βιώνοντας μια κάπως συμβατική αλλά και δύσκολη σε ορισμένα σημεία ενηλικίωση, ενώ τα 18 του τον βρίσκουν σε μια πόλη την οποία αγάπησε τόσο, ώστε εννέα χρόνια μετά (τώρα, σαν να λέμε) να γυρνάει πίσω με μεγάλη χαρά, με οποιαδήποτε ασήμαντη αφορμή. «Η Πάτρα υπήρξε σημαντικός σταθμός. Σπουδαστής του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, έμαθα να ζω μόνος, να θέτω στόχους, να δουλεύω πάνω στη μουσική και να αρχίζω πλέον να παράγω τη δική μου τέχνη».

«Ήταν μια πολύ λυτρωτική στιγμή για μένα και θυμάμαι ακόμα το βάρος που έφυγε από πάνω μου όταν ηχογράφησα το πρώτο μου τραγούδι. Είπα από μέσα μου ένα μικρό “επιτέλους”, ενώ το να καταθέτω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου μέσα σε πρωτότυπα τραγούδια παραμένει από τότε μέχρι σήμερα το αγαπημένο μου χόμπι». Όπως εξήγει, λατρεύει τα ταξίδια. Αγαπάει το χρώμα και την ελευθερία της θάλασσας, επισκέπτεται πόλεις και προορισμούς με τους οποίους πιθανόν να μην έχει τίποτα κοινό, παρατηρεί τα κτίρια και τους ανθρώπους. Όλα αυτά τον κάνουν να νιώθει ότι αναπλάθουν, και αναδημιουργούν πολλές φορές, την άποψη που έχει για την αισθητική, την τέχνη και κυρίως για τις συμπεριφορές των ανθρώπων.

«Ήταν πολύ συγκινητική η στιγμή που μπήκαμε στο στούντιο με τη Δήμητρα Γαλάνη για να ηχογραφήσουμε τον νέο μας δίσκο, ο οποίος κυκλοφορεί το ερχόμενο φθινόπωρο από τη Minos EMI», μου λέει αλλάζοντας θέμα στην κουβέντα μας. «O Νίκος Μωραίτης έχει καταφέρει, κατά τη γνώμη μου, να δώσει ένα πολύ ιδιαίτερο χρώμα στα μουσικά θέματα των τραγουδιών, αναδεικνύοντας έτσι την πιο αγνή, απλή και γεμάτη μνήμες πλευρά των κομματιών. Αυτό, σε συνδυασμό με τη ιστορική και πάντα σύγχρονη φωνή της Δήμητρας, μου άφησε από τις πρώτες κιόλας απόπειρες ηχογραφήσεων, ένα αίσθημα χαράς, περηφάνιας και ολοκλήρωσης. Ένα αίσθημα που υπάρχει ακόμα και μάλλον θα αργήσει πολύ να αποσβέσει».

Οι ηχογραφήσεις έγιναν από τον Διονύση Μπάστα στο Noisebox studio, στην Πάτρα. Εκεί δηλαδή που ηχογράφησε και το "In Colors". Στα κρουστά και στα τύμπανα βρισκόταν ο αδελφικός του φίλος και ντράμερ των Minor Project, Αλέξανδρος Μπαλτάς, ενώ στις τρομπέτες (οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον ήχο του δίσκου), ο Ιάσων Βάκρινος. Παρότι είχε περάσει πολύς καιρός από τότε, ο ήχος του πρώτου δίσκου υπήρξε σαφέστατα πρότυπο για τη νέα δουλειά. Το πρώτο τραγούδι που μόλις κυκλοφόρησε και φέρει το όνομα του δίσκου είναι το «Βαλς των Χαμένων Μετά». «Σκοπός του κομματιού ήταν να αποτελέσει ένα μικρό ταξίδι που θα ενώνει δύο διαφορετικούς κόσμους. Ο ένας είναι ο σημερινός, ενώ ο δεύτερος απροσδιόριστος. Το βαλς είναι διαχρονικό, οπότε και η καλύτερη επιλογή για να εξυπηρετήσει έναν τέτοιο σκοπό».

Το ύφος του, είναι ελαφρώς εμβατηριακό, με τους στίχους του Νίκου να χαιρετίζουν με σεβασμό τον Μάνο Χατζιδάκι για τις αναμνήσεις και την παιδεία που έχει καταφέρει να ενθυλακώσει στο DNA του σύγχρονου Έλληνα. Παράλληλα, δουλεύει με τους Minor Project μία σειρά νέων τραγουδιών τα οποία θα αρχίσουν να κυκλοφορούν σταδιακά μέσα στην επόμενη χρονιά, ενώ για το καλοκαίρι είναι προγραμματισμένος ένας μικρός αριθμός εμφανίσεων στην πρωτεύουσα και σε κάποια γειτονικά φεστιβάλ, με τελευταίο σταθμό τα Αισχύλεια στο τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Δήμητρα Γαλάνη & Ευστάθιος Δράκος – Το Βαλς των Χαμένων Μετά

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Είπες «ένα μικρό ταξίδι που θα ενώσει δυο κόσμους. Ο ένας είναι ο σημερινός, ενώ ο δεύτερος απροσδιόριστος». Σε ποιον από τους δυο θα ήθελες να ζήσεις και γιατί θα ήθελες να τους ενώσεις;

Όταν λέω πως ο δεύτερος είναι απροσδιόριστος, εννοώ ότι προσδιορίζεται μοναδικά από τον κάθε διαφορετικό άνθρωπο. Η τέχνη δεν είναι μία. Το κάθε τραγούδι δεν είναι ένα και ο κάθε πίνακας ζωγραφικής δεν είναι μοναδικός. Ο κάθε άνθρωπος τον βλέπει διαφορετικά, τον «ακούει» διαφορετικά, ενώ στον κάθε θεατή ή ακροατή, το κάθε έργο προκαλεί ένα τελείως διαφορετικό συναίσθημα. Έτσι και η μουσική που γράφω θέλω να είναι ένα μικρό ταξίδι από το σήμερα, στον φανταστικό χωροχρόνο που ορίζει ο κάθε ακροατής.

Δήμητρα Γαλάνη και Νίκος Μωραΐτης: θα μας πεις την άποψή σου και για τους δύο;

Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να αναφέρω πόσο άξιος καλλιτέχνης είναι καθένας τους. Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και αν υπήρχε, δεν θα ήμουν εγώ αυτός που θα μπορούσα να την καλύψω. Ωστόσο, όσον αφορά τη συνεργασία μας, μπορώ να πω πως γνώρισα δύο ανθρώπους με πολύ μεράκι, με άποψη και χαρακτήρα. Η Δήμητρα ήταν εκείνη που μου ζήτησε να τραγουδήσω ελληνικό στίχο και με πήρε από το χέρι για να το κάνουμε μαζί. Καθήσαμε, όντως, ο ένας απέναντι στον άλλον και τραγουδήσαμε. Καταλαβαίνεις ότι αν ο παρελθοντικός μου εαυτός έβλεπε μια τέτοια εικόνα λίγα χρόνια πριν, θα φρίκαρε.

Ωστόσο, δεν ήταν καθόλου έτσι. Η Δήμητρα μπήκε με τρομερή άνεση στα τραγούδια και τα έκανε δικά της με έναν τρόπο που θαύμασα από το πρώτο δευτερόλεπτο. Ο Νίκος, από την άλλη, θεωρώ πως έκανε μια πολύ σημαντική δουλειά στον δίσκο αυτό. Μία δουλειά η οποία σεβάστηκε με μεγάλη ακρίβεια αυτή τη χρονική απροσδιοριστία που εκπέμπει ο ήχος των κομματιών και μέσα από το λεξιλόγιο, το συντακτικό, και φυσικά την προσωπική του αισθητική, έδωσε ένα χρώμα μοναδικό. Είμαι πολύ χαρούμενος για τη συνεργασία μας.

Θέτεις στόχους;

Πλέον έχω σταματήσει να θέτω στόχους. Πέραν των πολύ βραχυπρόθεσμων. Παλαιότερα το έκανα, αλλά το παρόν έχει δείξει πως δεν έχω καταφέρει να κάνω τα περισσότερα από αυτά που είχα προγραμματίσει. Έτσι, έχω καταλήξει να πορεύομαι με βάση τι με κάνει ευτυχισμένο την εκάστοτε χρονική περίοδο.

Πες μου μία δυσκολία που δεν θα ξεχάσεις.

Δεν θέλω να σκέφτομαι και πόσο μάλλον να μιλώ δημόσια για δυσκολίες που δεν θα ξεχάσω, γιατί θα φαινόμουν αφελής. Ειδικά σήμερα, στον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν την απόλυτη δυστυχία, με τα σπίτια τους να καταρρέουν και τα παιδιά τους να χάνονται μεσοπέλαγα. Αφού αυτοί οι άνθρωποι μπορούν και συνεχίζουν, το να θεωρούμε δικά μας προβλήματα άλυτα και περασμένες δυσκολίες ως «σημάδια ζωής», είναι ένδειξη πνευματικής αδυναμίας.

Τι κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο;

Ένα σπίτι, λίγο φαγητό και ένας καλός φίλος μάλλον είναι αρκετά. Και δυστυχώς δεν είναι δεδομένα.

Πού θα ήθελες να φτάσεις;

Μ’ αρέσει εδώ που είμαι. Ειλικρινά. Αν μιλάς σε επαγγελματικό επίπεδο, όπως σου προείπα, δεν έχω στόχους σχετικά με το πού θέλω να φτάσω. Δεν ξέρω. Ούτε όταν γράψαμε με τους Minor Project το “In Colors” είχα κατά νου ότι θα πάει τόσο καλά, ούτε όταν λίγο καιρό μετά ακολούθησε η συνεργασία με τον Νίκο και τη Δήμητρα. Και προφανώς δεν έχω ιδέα τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Μου αρέσει η λογική του τυχαίου και του να μην αφήνεις τους «στόχους» να σε οδηγούν και να σε τυφλώνουν.

Μουσική ή πληροφορική;

Αν πρέπει να απαντήσω μονολεκτικά, φυσικά και θα επέλεγα τη μουσική. Χωρίς αυτή θα ήμουν άλλος άνθρωπος. Και μάλλον δεν θα μου άρεσε και ο άνθρωπος που θα ήμουν.

Και μια ευχή για το τέλος;

Να μάθουμε να σκεφτόμαστε πριν μιλάμε και να αρχίσουμε να θέτουμε τον ανθρώπινο πόνο στο επίκεντρο.

Info
Στις 6 Ιουνίου oι Minor Project μαζί με τoν Στάθη Δράκο θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους καλοκαιρινή συναυλία, μετά από καιρό, στο Αττικό Άλσος.

{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης