Τα χαρμάνια του καφέ
Τα χαρμάνια του καφέ
Ο Κώστας Καλαφατάς συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και μας προσφέρει τις καλύτερες ποικιλίες καφέ
Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την ανακάλυψη του καφέ. Εδώ θα σας αναφέρω μια από τις άφθονες εκδοχές. Καθώς φυλάγε το κοπάδι του που έβοσκε σε μια πεδιάδα της Αιθιοπίας, βοσκός με το όνομα Κάλντι παρατήρησε πως τα ζώα του έγιναν πιο ζωηρά όταν έφαγαν από τους καρπούς ενός συγκεκριμένου θάμνου. Αφού δοκίμασε και ο ίδιος από αυτούς τους καρπούς και επιβεβαίωσε τις δυναμωτικές ιδιότητές τους, αποφάσισε να τους πάρει και να τους πάει σε ένα μοναστήρι που βρισκόταν εκεί κοντά.
Ο Ηγούμενος του μοναστηριού πίστεψε πως οι καρποί ήταν έργο του διαβόλου και τους πέταξε στη φωτιά. Όταν όμως οι καρποί άρχισαν να καίγονται ανέβλυσε μια ξεχωριστή μυρωδιά. Έτσι οι μοναχοί πήραν τους καρπούς απο τη φωτιά και μετά από διάφορες επεξεργασίες έμαθαν να φτιάχνουν αυτό το βαθύ σκούρο ποτό που απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα. Οι μοναχοί αποφάσισαν πως ο καρπός τελικά όχι μόνο δεν ήταν έργο του Κακού, αλλά ήταν δώρο από τον Θεό, αφού τους βοηθούσε να μένουν ξάγρυπνοι κατά τη διάρκεια των προσευχών τους.
Δεν γνωρίζω αν και κατά πόσον είναι αληθινή η ιστορία, είναι όμως σε κάθε περίπτωση σαφές πως ο καφές, είναι «δώρο Θεού», τουλάχιστον για όσους από εμάς έχουμε καθιερώσει μια καθημερινή επαφή μαζί του, σχεδόν σαν ερωτική σχέση. Η σωστή γεύση, δοσολογία και ποιότητα του καφέ είναι μια διαρκής αναζήτηση, όπως και αν τον προτιμάτε - γαλλικό, καπουτσίνο, εσπρέσο, ελληνικό ή φραπέ. Και οφείλω να ομολογήσω πως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν αναδυθεί ή εξελιχθεί μια σειρά επιχειρηματικές προσπάθειες για την καλύτερη ποιότητά του.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ συναντήσαμε χθες, 29 Σεπτεμβρίου, τον Κώστα Καλαφατά, ιδιοκτήτη ελληνικής εταιρείας με τον ευρηματικό τίτλο Samba Café, η οποία προσανατολίζεται στην παραγωγή ποικιλιών εσπρέσο και ελληνικού καφέ. Ήταν μια καλή ευκαιρία γευσιγνωσίας αλλά και αποκάλυψης πολλών μυστικών του καφέ. Η αμιγώς ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Στέφανο Καλαφατά το 1979, διανύει τη δεύτερη περίοδο ανάπτυξής της, έχοντας στο τιμόνι τον Κώστα Καλαφατά
Ο Ηγούμενος του μοναστηριού πίστεψε πως οι καρποί ήταν έργο του διαβόλου και τους πέταξε στη φωτιά. Όταν όμως οι καρποί άρχισαν να καίγονται ανέβλυσε μια ξεχωριστή μυρωδιά. Έτσι οι μοναχοί πήραν τους καρπούς απο τη φωτιά και μετά από διάφορες επεξεργασίες έμαθαν να φτιάχνουν αυτό το βαθύ σκούρο ποτό που απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα. Οι μοναχοί αποφάσισαν πως ο καρπός τελικά όχι μόνο δεν ήταν έργο του Κακού, αλλά ήταν δώρο από τον Θεό, αφού τους βοηθούσε να μένουν ξάγρυπνοι κατά τη διάρκεια των προσευχών τους.
Δεν γνωρίζω αν και κατά πόσον είναι αληθινή η ιστορία, είναι όμως σε κάθε περίπτωση σαφές πως ο καφές, είναι «δώρο Θεού», τουλάχιστον για όσους από εμάς έχουμε καθιερώσει μια καθημερινή επαφή μαζί του, σχεδόν σαν ερωτική σχέση. Η σωστή γεύση, δοσολογία και ποιότητα του καφέ είναι μια διαρκής αναζήτηση, όπως και αν τον προτιμάτε - γαλλικό, καπουτσίνο, εσπρέσο, ελληνικό ή φραπέ. Και οφείλω να ομολογήσω πως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν αναδυθεί ή εξελιχθεί μια σειρά επιχειρηματικές προσπάθειες για την καλύτερη ποιότητά του.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ συναντήσαμε χθες, 29 Σεπτεμβρίου, τον Κώστα Καλαφατά, ιδιοκτήτη ελληνικής εταιρείας με τον ευρηματικό τίτλο Samba Café, η οποία προσανατολίζεται στην παραγωγή ποικιλιών εσπρέσο και ελληνικού καφέ. Ήταν μια καλή ευκαιρία γευσιγνωσίας αλλά και αποκάλυψης πολλών μυστικών του καφέ. Η αμιγώς ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Στέφανο Καλαφατά το 1979, διανύει τη δεύτερη περίοδο ανάπτυξής της, έχοντας στο τιμόνι τον Κώστα Καλαφατά
, ο οποίος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και παντρεύει την κουλτούρα του καφέ με την τεχνολογία και την επαγγελματική εξειδίκευση.
Ο Κώστας που τώρα κλείνει τα 40 του χρόνια, επεξεργάζεται και διανέμει σε ολόκληρη τη χώρα υψηλής ποιότητας ποικιλίες καφέ όλων των ειδών, συλλέγοντας από τις καλύτερες παραγωγούς χώρες του κόσμου, πρώτη ύλη καφέ, την οποία επεξεργάζεται, δημιουργώντας ξεχωριστά χαρμάνια (ελληνικού καφέ, εσπρέσο, φίλτρου, βιολογικού, custom blends, ροφήματα).
Ο ίδιος μας λέει ότι «στην Ελλάδα, η τάση για αναζήτηση εμπειρίας καφέ είναι συνεχώς αυξανόμενη και συγκρίνεται πλέον με αυτή του φαγητού και του κρασιού. Ως αμιγώς ελληνική εταιρεία, επενδύουμε στη δημιουργία νέων γεύσεων ελληνικού καφέ. Θέλουμε να επενδύσουμε στην παράδοσή μας και να κάνουμε τον ελληνικό καφέ παγκόσμια τάση. Στόχος μας είναι η δημιουργία του ποιοτικότερου πανελλαδικού δικτύου ελληνικού καφέ».
Ο Κώστας έχει αναπτύξει απευθείας σχέσεις με παραγωγούς καφέ και για να εξασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα γεύσης συμμετέχει ακόμα και στο επίπεδο επεξεργασίας στις φάρμες. «Θέλουμε να είμαστε παρόντες από την αρχή έως το τέλος της διαδικασίας», μας τονίζει, επισημαίνοντας την επιθυμία του να φτάσει μέχρι τον τελικό καταναλωτήη: «Σχεδιάζουμε την υλοποίηση ενός φιλόδοξου εγχειρήματος με το οποίο θα επιλέξουμε τυχαία μέσα από διαγωνισμό 100 ερασιτέχνες-λάτρεις του καφέ, τους οποίους θα μυήσουμε στον κόσμο του».
Όντας ο ιδιος «εκπαιδευτής γευσιγνωσίας» και συμμετέχοντας σε σημαντικά «πρωταθλήματα» καφέ, εχει την εμπειρία να προτείνει τον κατάλληλο καφέ ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός. «Θελουμε να μεταφέρουμε στους πελάτες μας τη γνώση για τα μυστικά του καφέ. Ειδικό βάρος δίνουμε στον ελληνικό καφέ, ένα παραμελημένο προϊόν που όμως πίνουμε ολοι. Και παρατηρώντας τις τάσεις, διαπιστώνουμε πως ο ελληνικός καφές εχει μια καινούργια διείσδυση. Στόχος μας ειναι να φτιάξουμε υψηλής ποιότητας ελληνικό καφέ μέσα απο καφέδες speciality».
Και για να τελειώσουμε όπως αρχίσαμε: σύμφωνα με πηγές, η ονομασία «καφές» δεν προέρχεται όπως πολλοί πιστεύουν από την Κάφφα της Αιθιοπίας, αλλά από την Αραβική λέξη "gahwa" που σημαίνει κρασί ή οποιοδήποτε ποτό φτιάχνεται από τα φυτά. Έτσι εξηγείται το ότι, όταν ο καφές ήρθε στην Ευρώπη, στις αρχές του 17ου αιώνα, ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί».
Λέγεται πως η πρώτη αξιόλογη ποσότητα καφέ έφτασε στη Δύση μέσω των Τούρκων, οι οποίοι μετά την ήττα τους στις πύλες της Βιέννης το 1683, άφησαν πίσω σάκους γεμάτους με κόκκους καφέ.
Ο Κώστας που τώρα κλείνει τα 40 του χρόνια, επεξεργάζεται και διανέμει σε ολόκληρη τη χώρα υψηλής ποιότητας ποικιλίες καφέ όλων των ειδών, συλλέγοντας από τις καλύτερες παραγωγούς χώρες του κόσμου, πρώτη ύλη καφέ, την οποία επεξεργάζεται, δημιουργώντας ξεχωριστά χαρμάνια (ελληνικού καφέ, εσπρέσο, φίλτρου, βιολογικού, custom blends, ροφήματα).
Ο ίδιος μας λέει ότι «στην Ελλάδα, η τάση για αναζήτηση εμπειρίας καφέ είναι συνεχώς αυξανόμενη και συγκρίνεται πλέον με αυτή του φαγητού και του κρασιού. Ως αμιγώς ελληνική εταιρεία, επενδύουμε στη δημιουργία νέων γεύσεων ελληνικού καφέ. Θέλουμε να επενδύσουμε στην παράδοσή μας και να κάνουμε τον ελληνικό καφέ παγκόσμια τάση. Στόχος μας είναι η δημιουργία του ποιοτικότερου πανελλαδικού δικτύου ελληνικού καφέ».
Ο Κώστας έχει αναπτύξει απευθείας σχέσεις με παραγωγούς καφέ και για να εξασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα γεύσης συμμετέχει ακόμα και στο επίπεδο επεξεργασίας στις φάρμες. «Θέλουμε να είμαστε παρόντες από την αρχή έως το τέλος της διαδικασίας», μας τονίζει, επισημαίνοντας την επιθυμία του να φτάσει μέχρι τον τελικό καταναλωτήη: «Σχεδιάζουμε την υλοποίηση ενός φιλόδοξου εγχειρήματος με το οποίο θα επιλέξουμε τυχαία μέσα από διαγωνισμό 100 ερασιτέχνες-λάτρεις του καφέ, τους οποίους θα μυήσουμε στον κόσμο του».
Όντας ο ιδιος «εκπαιδευτής γευσιγνωσίας» και συμμετέχοντας σε σημαντικά «πρωταθλήματα» καφέ, εχει την εμπειρία να προτείνει τον κατάλληλο καφέ ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός. «Θελουμε να μεταφέρουμε στους πελάτες μας τη γνώση για τα μυστικά του καφέ. Ειδικό βάρος δίνουμε στον ελληνικό καφέ, ένα παραμελημένο προϊόν που όμως πίνουμε ολοι. Και παρατηρώντας τις τάσεις, διαπιστώνουμε πως ο ελληνικός καφές εχει μια καινούργια διείσδυση. Στόχος μας ειναι να φτιάξουμε υψηλής ποιότητας ελληνικό καφέ μέσα απο καφέδες speciality».
Και για να τελειώσουμε όπως αρχίσαμε: σύμφωνα με πηγές, η ονομασία «καφές» δεν προέρχεται όπως πολλοί πιστεύουν από την Κάφφα της Αιθιοπίας, αλλά από την Αραβική λέξη "gahwa" που σημαίνει κρασί ή οποιοδήποτε ποτό φτιάχνεται από τα φυτά. Έτσι εξηγείται το ότι, όταν ο καφές ήρθε στην Ευρώπη, στις αρχές του 17ου αιώνα, ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί».
Λέγεται πως η πρώτη αξιόλογη ποσότητα καφέ έφτασε στη Δύση μέσω των Τούρκων, οι οποίοι μετά την ήττα τους στις πύλες της Βιέννης το 1683, άφησαν πίσω σάκους γεμάτους με κόκκους καφέ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα