Μια εφαρμογή για την Ακρόπολη

Μια εφαρμογή για την Ακρόπολη

Οι δημιουργοί της Acropolis Rocks, της εφαρμογής που αρνήθηκε να λάβει ως δωρεά το Υπουργείο Πολιτισμού, σε μια «προφητική» συνέντευξη δύο μήνες πριν

Μια εφαρμογή για την Ακρόπολη
Πριν από περίπου δύο μήνες παρουσίασαμε την προσπάθεια της ομάδας LightBuzz, η οποία έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων τον ηλεκτρονικό ξεναγό Acropolis Rocks. Σε περίπτωση που δεν το άκουσες ήδη, οι δημιουργοί της εφαρμογής προσπάθησαν να τη δωρίσουν στο κράτος -καλύπτοντας όλα τα κόστη συντήρησης και τα λειτουργικά της έξοδα- για να εισπράξουν, φυσικά, αρνητική απάντηση. Οπως θα διαβάσεις και παρακάτω, δεν μιλάμε για κάποια τυχαία εφαρμογή αλλά για το νούμερο ένα πολιτιστικό app (με βάση τη βαθμολογία και τα downloads) σε ολόκληρο το AppStore. Στην αιτιολογία μάλιστα της απόφασης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων αναφέρεται πως δόθηκε αρνητική απάντηση επειδή το ίδιο στοχεύει να δημιουργήσει στο μέλλον τις δικές του εφαρμογές. Περισσότερα για την υπόθεση μπορείς να δεις με ένα κλικ εδώ
.

Μετά τη διάσταση που ξεκίνησε να παίρνει το θέμα στα κοινωνικά δίκτυα, αφού στην ουσία ένας ιδιώτης ζήτησε να χαρίσει στο κράτος μία εφαρμογή και αυτό την αρνήθηκε για να φτιάξει δική του (και να πληρώσει το κόστος της), ήρθε νέα απάντηση από το υπουργείο. Σε γενικές γραμμές, ανέφερε πως δεν έγινε αποδεκτή η δωρεά «διότι δεν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για την παραγωγή του έργου της εταιρείας Lightbuzz Software», η έγκριση δηλαδή της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και η καταβολή των νόμιμων τέλων υπέρ ΤΑΠ. Κάτι που καταρρίπτεται ωστόσο
από νέα ανάρτηση της ομάδας εδώ.

Η συνέντευξη που ακολουθεί πραγματοποιήθηκε δύο περίπου μήνες πριν διαδραματιστούν όσα αναφέρονται παραπάνω. Προσφέρεται, δε, για γόνιμο προβληματισμό:
Κλείσιμο


Ο Βαγγέλης Πτερνέας και ο Γιώργος Καρακατσιώτης είναι και οι δύο τους παιδιά φιλολόγων. Αναπόφευκτα έχουν επισκεφθεί δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ορισμένα διέθεταν εκπληκτικές εγκαταστάσεις και λεπτομερείς περιγραφές. Άλλα, όμως, είχαν σαφείς ελλείψεις σε θέματα πληροφοριακού και οπτικοακουστικού υλικού. «Ειδικά στην Ελλάδα, αυτό είναι κρίμα. Έχουμε ένα χρυσωρυχείο πολιτισμού και όμως εκμεταλλευόμαστε μόνο ένα μικρό τμήμα του», μου λέει χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης.


Η εφαρμογή Acropolis Rock

Σκεπτόμενοι λοιπόν τη ραγδαία ανάπτυξη των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι που θα αλλάξει το τοπίο και θα βοηθήσει τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία να προσφέρουν ένα “first-class experience”, όπως το αποκαλούν. Εκείνη την περίοδο ήταν φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και εργάζονταν πάνω σε ένα φιλόδοξο ερευνητικό έργο, το οποίο είχε ως αντικείμενο τη σύνθεση εξατομικευμένου κειμένου σε φυσική γλώσσα από απλούς πίνακες πληροφοριών! Το έργο αυτό αποτέλεσε τη βάση του μηχανισμού παραγωγής περιγραφών ο οποίος χρησιμοποιείται στην πλατφόρμα τους, το Acropolis Rock.


Η βράβευση του Βαγγέλη Πτερνέα και του Γιώργου Καρακατσιώτη από τη Microsoft στη Νέα Υόρκη

«Το Acropolis Rock είναι ο πληρέστερος και δημοφιλέστερος ηλεκτρονικός ξεναγός για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης», υποστηρίζει ο Γιώργος. «Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη για iPhone και iPad και αποτελεί τη νούμερο ένα πολιτιστική εφαρμογή (με βάση τη βαθμολογία και τα downloads) σε ολόκληρο το AppStore». Αυτό που κάνει η υπηρεσία είναι να συνθέτει πληροφορίες με βάση τα χαρακτηριστικά και τα ενδιαφέροντα κάθε επισκέπτη. Παρέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και διαμορφώνει μια μοναδική προσωπική εμπειρία ξενάγησης στον ιερό βράχο. «Εν αντιθέσει με τους παραδοσιακούς “κονσερβαρισμένους” ξεναγούς, εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει “μέσος επισκέπτης”». Γι’ αυτό τον λόγο, η πληροφορία που δίνουν είναι ειδικά διαμορφωμένη ώστε να προσαρμόζεται σε διαφορετικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, σε ένα παιδί θα παρουσιαστεί διαφορετική φρασεολογία από ότι σε έναν ενήλικα. Ένας αρχαιολόγος θα λάβει μεγαλύτερη ποσότητα πληροφορίας από ότι ένας τουρίστας που θέλει απλώς να βγάλει μια selfie στον Παρθενώνα. Το Acropolis Rock «κόβει και ράβει» την περιγραφή αυτόματα με βάση τις ανάγκες του επισκέπτη, χωρίς να σερβίρει στατικά κείμενα.


Acropolis Rock – Αυτόματες συγκρίσεις μεταξύ των εκθεμάτων

Παράλληλα, η εφαρμογή δεν μένει μόνο στην ξενάγηση αυτή καθεαυτή. Ενημερώνει τους επισκέπτες σχετικά με τα γειτονικά μέρη για φαγητό και ποτό, παρέχει έναν λεπτομερή χάρτη του μετρό της Αθήνας, καθώς και πληροφορίες για κοντινά ΑΤΜ και φαρμακεία. Ετσι, λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία της, κατάφερε να μπει στις top-30 paid εφαρμογές και να αποσπάσει βραβεία καινοτομίας από φορείς όπως η Microsoft και το TEDx. Το 2013 μάλιστα βραβεύτηκε ως η κορυφαία πολιτιστική εφαρμογή στα βραβεία Appwards. «Η εφαρμογή κυκλοφόρησε το 2013, μετά από αρκετούς μήνες δουλειάς και πάρα πολλά ξενύχτια. Φέτος, μάλιστα αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι τρελό: από τις αρχές του μήνα, το Acropolis Rock διατίθεται δωρεάν για όλους τους επισκέπτες της Ακρόπολης!».

Γνωρίζοντας πως και οι δύο τους είναι εξαιρετικά δραστήριοι, τους ρωτάω με τι άλλο ασχολούνται αυτή την περίοδο. «Η εταιρεία μας έχει πλέον εδραιωθεί στην αγορά της πληροφορικής, επομένως εστιάζουμε σε νέα καινοτόμα projects. Αυτή την περίοδο αναπτύσσουμε λογισμικό για εταιρείες που θέλουν να προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία στους καταναλωτές, με χρήση αισθητήρων όπως το Kinect, το Leap Motion και το Oculus Rift», απαντάει ο Βαγγέλης και συνεχίζει ενημερώνοντάς με πως τρέχουν συνεργασίες με εταιρείες από τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Πριν από λίγους μήνες, συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την καναδική εταιρία Kinetisense, καταφέραν να αποσπάσουν το πρώτο βραβείο (50.000 δολάρια) στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Intel για μια εφαρμογή η οποία αναγνωρίζει τις κινήσεις του σώματος των ασθενών και ενημερώνει τους ορθοπεδικούς σχετικά με την πρόοδο αποκατάστασης. Το συγκεκριμένο λογισμικό τρέχει ήδη σε δεκάδες κλινικές στον Καναδά και τις ΗΠΑ, ενώ έχει λάβει και την πιστοποίηση του Πανεπιστημίου του Lethbridge. «Μάλιστα, όσοι γιατροί το χρησιμοποιούν έχουν διαπιστώσει 25-30% ταχύτερη αποκατάσταση», λέει με υπερηφάνια ο Γιώργος.


Screenshot της εφαρμογής Orthosense

Γρήγορα η συζήτηση περνάει στις δυσκολίες του χώρου. «Όλα αυτά τα χρόνια, από το 2013 μέχρι σήμερα, έχουμε συναντήσει εκπληκτικούς ανθρώπους και εκπληκτικά εμπόδια. Δυστυχώς, όλα τα εμπόδια βρίσκονται στην Ελλάδα», επισημαίνει προβληματισμένος ο Βαγγέλης. «Παρατηρούμε μια γενικότερη δυσπιστία απέναντι στην τεχνολογία, αλλά και απέναντι στις νέες ελληνικές επιχειρήσεις. Η LightBuzz έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη κολοσσών όπως η Microsoft, η NASA και η XEROX. Ωστόσο, στην Ελλάδα, υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται ακόμη με… την ηλικία μας». Λογικό, σκέφτομαι, για την εγχώρια πραγματικότητα αν σκεφθεί κανείς πως είναι 27 και 32 ετών αντίστοιχα. «Κάθε εμπόδιο για καλό πάντως. Καταφέραμε να είμαστε αυτάρκεις και να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Σε μια περίοδο που κλείνουν εταιρίες με funding μισού εκατομμυρίου, η LightBuzz -η εταιρεία μας- είναι ακόμα εδώ και συνεχίζει να πολλαπλασιάζει τον τζίρο της χάρη στην τεχνογνωσία και τις συνεργασίες που έχει επιτύχει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης