Πέντε εύκολες συνταγές για άντρες
Πέντε εύκολες συνταγές για άντρες
Για μια πρώτη επαφή με την κουζίνα
Είστε μόνοι στο σπίτι και πεινάτε; Η μαμά, η σύζυγος, η φίλη λείπουν ή βαριούνται να ασχοληθούν με την κουζίνα; Μην ανησυχείτε, δεν θα λιμοκτονήσετε. Λίγα λεπτά στην κουζίνα αρκούν για να ετοιμάσετε ένα νόστιμο φαγητό και, πού ξέρετε, ίσως σας αρέσει και το επιχειρήσετε ξανά, ανεβάζοντας το επίπεδο δυσκολίας.
1. Σαλάτα προεκλογική: κόκκινη με πινελιές
Ξεκινάμε με αυτή, λόγω και των ημερών... Χρειαζόμαστε καταρχήν πατζάρια –τους βολβούς αλλά και τα φύλλα τους. Οι βολβοί -3 με 4 αρκούν- θα ψηθούν μέσα σε αλουμινόχαρτο σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα στους 180 βαθμούς, ενώ τα φύλλα τα πλένουμε καλά και αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη – θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για να υποδεχθούν τα ψημένα παντζάρια και την σεπτή ακολουθία τους.
Θα χρειασθεί επίσης ένα μεγάλο και ζουμερό πορτοκάλι. Το ξεφλουδίζουμε, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και προσέχουμε να κρατήσουμε με κάθε τρόπο τον χυμό τους.
1. Σαλάτα προεκλογική: κόκκινη με πινελιές
Ξεκινάμε με αυτή, λόγω και των ημερών... Χρειαζόμαστε καταρχήν πατζάρια –τους βολβούς αλλά και τα φύλλα τους. Οι βολβοί -3 με 4 αρκούν- θα ψηθούν μέσα σε αλουμινόχαρτο σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα στους 180 βαθμούς, ενώ τα φύλλα τα πλένουμε καλά και αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη – θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για να υποδεχθούν τα ψημένα παντζάρια και την σεπτή ακολουθία τους.
Θα χρειασθεί επίσης ένα μεγάλο και ζουμερό πορτοκάλι. Το ξεφλουδίζουμε, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και προσέχουμε να κρατήσουμε με κάθε τρόπο τον χυμό τους.
Αναμειγνύουμε τα παντζάρια με το πορτοκάλι και η σαλάτα μας αρχίζει να παίρνει κόκκινο χρώμα. Το μείγμα μεταφέρεται στο πιάτο στη βάση του οποίου έχουν τοποθετηθεί τα παντζαρόφυλλα – η πρασινάδα του πιάτου και της σαλάτας, αναγκαία και απαραίτητη αν και πικρή επίγευση στο τέλος της μπουκιάς. Προσθέτουμε μια χούφτα ξηρούς καρπούς – φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκι Αιγίνης, κουκουνάρι - , μια χούφτα υπερτροφές - μύρτιλο, κράνα - μια χούφτα ξανθιές και μαύρες σταφίδες και μια κουταλιά νιφάδες βρώμης.
Για το τέλος, κρατήσαμε τη σως. Ο χυμός του πορτοκαλιού μαζί με μερικές κουταλιές εξτρα παρθένο ελαιόλαδο μαζί με λευκή κρέμα βαλσαμικού, με πορτοκάλι και λεμόνι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε στη σως τα goji berries. Την αφήνουμε για λίγο στη άκρη έτσι ώστε να έχουν μουλιάσει αρκετά τα goji. Στη συνέχεια, περιχύνουμε τη σαλάτα μας με τη σως και προσθέτουμε και λίγα φουντούκια και αμύγδαλα για... διάκοσμο.
2. Αυτοσχεδιασμός με ωμό κουνουπίδι
Το σιχαίνεστε; Κι όμως μπορεί να αποτελέσει νόστιμο και γρήγορο φαγητό. Παίρνετε δύο κουνουπίδια, τα γδύνετε -μένει μόνο το άσπρο μέρος τους- και τα κόβετε σε μικρά κομματάκια. Τα πλένετε σε χλιαρό νερό και τα αφήνετε να ξεκουραστούν σε μια σαλατιέρα, αφού προηγουμένως τα φροντίσετε με μερικές σταγόνες ξύδι.
Στη συνέχεια φτιάχνετε τη σως. Απλή και γρήγορη και ως προς τα συστατικά της αλλά και ως προς την παρασκευή της. Βάζετε μαζί στο μπλέντερ -ναι, αυτό το εργαλείο που κάνει θόρυβο– γιαούρτι και μια ντουζίνα από αμύγδαλα, καρύδια και μαύρες σταφίδες. Στο τέλος προσθέτετε τα μυρωδικά, τα πιπέρια (μαύρο και κόκκινο) και το λάδι (ένα γεμάτο μεγάλο κουτάλι). Βουτάμε τα κομμάτια από το κουνουπίδι στη σως και το... αυτοσχέδιο φαγάκι είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
3. Τα μαυρομάτικα της διαφάνειας
Τα μαυρομάτικα φασόλια - τα οποία έχουμε αφήσει να κρυώσουν αφού προηγουμένως έχουν βράσει σε καλά αλατισμένο νερό μαζί με ένα ολόκληρο κρεμμύδι - είναι το βασικό συστατικό της συνταγής μας και το μόνο που απαιτούν από μας είναι πολλά φρέσκα φιλαράκια από baby σπανάκι για να αναπαυθούν..
Τι άλλο χρειαζόμαστε; Mικρές πολύχρωμες πιπεριές χωρίς σποράκια, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, μαϊντανό και σχοινόπρασο και, προαιρετικά, μια χούφτα ξηρούς καρπούς όπως μαύρη σταφίδα, φυστίκι Αιγίνης, αμύγδαλο. Η εκτέλεση της συνταγής δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου χρόνο – όσο έχετε στη διάθεσή σας φθάνει και περισσεύει. Στην αρχή τοποθετούμε στη βάση του ποτηριού τα φιλαράκια από το σπανάκι. Τα ραντίζουμε με λαδάκι και βαλσαμικό ξύδι – αν το τελευταίο έχει και μέλι στη σύνθεσή του ακόμη καλύτερα. Με ένα κουτάλι στη συνέχεια γεμίζουμε το ποτήρι μέχρι ένα ύψος με τα μαυρομάτικα. Προσθέτουμε τα αρωματικά και αμέσως μετά τις ροδέλες με το άσπρο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι – οι ροδέλες πρέπει να είναι έτσι κομμένες ώστε να μην εξαφανίζεται το υλικό που προσθέτει την αγριάδα της γεύσης μαζί και με το σχοινόπρασο. Για χρώμα αλλά και για την ιδιαίτερη γεύση τους προσθέτουμε στο τέλος τις κομμένες μικρές πολύχρωμες πιπεριές καθώς και τους ξηρούς καρπούς και... πινελιές από άνηθο και μαϊντανό.
Η σαλάτα μας απαιτεί το λάδι της – και αντέχει πολύ αν είναι καλό το λάδι που θα επιλέξετε. Το βαλσαμικό ξύδι στα όρια της διακριτικής ευπρέπειας του παλαιού καιρού. Δεν χρειάζεστε ψωμί ή πίττες – αν επιμένετε δοκιμάστε αφού έχετε... σκουπίσει το περιεχόμενο του ποτηριού ένα αποξηραμένο σύκο Κύμης. Είναι σαν το σοκολατάκι που συνοδεύει τον πικρό καφέ.
4. Μεζές περιωπής (και λίγο ακριβός...)
Για τον μεζέ μας θα χρειαστούμε ως κύρια συστατικά μέρη καπνιστό σολομό, μπρικ και γλυκά του κουταλιού, κατά προτίμηση περγαμόντο και κυδώνι. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τον καπνιστό σολομό αλλά και τα γλυκά του κουταλιού. Πασπαλίζουμε με ροζ πιπέρι και αναμειγνύουμε με ήρεμες κινήσεις και προσθέτουμε ελαιόλαδο και κρέμα βαλσαμικού – τη λευκή, με πορτοκάλι και λεμόνι.
Στο έτοιμο μείγμα, που το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να δοθεί ο χρόνος να δέσουν μεταξύ τους τα αρώματα και οι γεύσεις – οι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους γεύσεις. Στη συνέχεια μοιράζουμε το μπρικ, λίγο ακόμη ροζ πιπέρι και κάποιες σταγόνες ελαιόλαδο ως τελευταία τσαχπινιά.
Συνταγή για περισσότερο τολμηρούς: Το κριθαράκι θα το βάλουμε σε αλατισμένο ζεστό νερό να πάρει μια καλή βράση – υπολογίζω για κάθε μερίδα ένα γεμάτο φλιτζάνι του καφέ κριθαράκι. Προσοχή, φλιτζάνι του καφέ – σαν και αυτά που πήρε προίκα η μάνα μας και όχι τα μοδάτα του εσπρέσο. Το κριθαράκι δεν χρειάζεται και πολλά λεπτά της ώρας. Το παρακολουθείτε και δοκιμάζετε. Το ζυμαρικό πρέπει να κρατάει και αυτό γιατί το περιμένουν πολλά μέχρι να φθάσει μέσα στο πήλινό του ( η τσαχπινιά της σημερινής συνταγής) στο τραπέζι. Το βρασμένο κριθαράκι το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε μια ευρύχωρη λεκάνη.
Στη συνέχεια, σε ένα τηγάνι που ήδη έχει κάψει, βάζουμε ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (γενναιόδωρη ποσότητα) και μαζί του λίγο πράσο και πολύχρωμες πιπεριές. Μόλις αρχίσουν και ροδίζουν, προσθέτουμε μια ώριμη ψιλοκομμένη ντομάτα μαζί με μια κουταλιά της σούπας πελτέ. Αλάτι και πιπέρι. Βοηθάμε το μείγμα με λίγο νεράκι και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά με την ησυχία του. Προς το τέλος προσθέτουμε μια χούφτα από βρασμένα baby καρότα, τα οποία τα έχουν διαμορφώσει σε μπουκίτσες. Το κριθαράκι και το «κοκκινιστό» μας μείγμα ενώνονται και αναμένουν και τον τόνο που θα παίξει το αντι-μοσχαράκι της συνταγής. Ο τόνος αδιαπραγμάτευτα από την Αλόννησο – προσωπική προτίμηση στον ερυθρό τόνο και, μάλιστα, στον καπνιστό ερυθρό τόνο. «Μιλάμε» για άλλη γεύση, ένα επίπεδο υψηλότερο όλων.
Ανακατεύουμε αρκετά καλά με μεγάλη υπομονή. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και μπόλικη πάπρικα. Το επόμενο βήμα είναι να μοιράσουμε το «υλικό» μας (κριθαράκι, «κοκκινιστό» μείγμα, τόνος) σε μικρά πήλινα. Τα πήλινα τα υποδέχεται ένας προθερμασμένος φούρνος στους 160 °C. για τουλάχιστον 10 λεπτά της ώρας. Σερβίρουμε το φαγάκι μας -με τα πήλινα- μαζί με μια ωραία βραστή σαλάτα από κουνουπίδι και μπρόκολο.
* Περισσότερες εύκολες συνταγές κάθε εβδομάδα στο www.bostanistas.gr
Για το τέλος, κρατήσαμε τη σως. Ο χυμός του πορτοκαλιού μαζί με μερικές κουταλιές εξτρα παρθένο ελαιόλαδο μαζί με λευκή κρέμα βαλσαμικού, με πορτοκάλι και λεμόνι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε στη σως τα goji berries. Την αφήνουμε για λίγο στη άκρη έτσι ώστε να έχουν μουλιάσει αρκετά τα goji. Στη συνέχεια, περιχύνουμε τη σαλάτα μας με τη σως και προσθέτουμε και λίγα φουντούκια και αμύγδαλα για... διάκοσμο.
2. Αυτοσχεδιασμός με ωμό κουνουπίδι
Το σιχαίνεστε; Κι όμως μπορεί να αποτελέσει νόστιμο και γρήγορο φαγητό. Παίρνετε δύο κουνουπίδια, τα γδύνετε -μένει μόνο το άσπρο μέρος τους- και τα κόβετε σε μικρά κομματάκια. Τα πλένετε σε χλιαρό νερό και τα αφήνετε να ξεκουραστούν σε μια σαλατιέρα, αφού προηγουμένως τα φροντίσετε με μερικές σταγόνες ξύδι.Στη συνέχεια φτιάχνετε τη σως. Απλή και γρήγορη και ως προς τα συστατικά της αλλά και ως προς την παρασκευή της. Βάζετε μαζί στο μπλέντερ -ναι, αυτό το εργαλείο που κάνει θόρυβο– γιαούρτι και μια ντουζίνα από αμύγδαλα, καρύδια και μαύρες σταφίδες. Στο τέλος προσθέτετε τα μυρωδικά, τα πιπέρια (μαύρο και κόκκινο) και το λάδι (ένα γεμάτο μεγάλο κουτάλι). Βουτάμε τα κομμάτια από το κουνουπίδι στη σως και το... αυτοσχέδιο φαγάκι είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
3. Τα μαυρομάτικα της διαφάνειας
Τα μαυρομάτικα φασόλια - τα οποία έχουμε αφήσει να κρυώσουν αφού προηγουμένως έχουν βράσει σε καλά αλατισμένο νερό μαζί με ένα ολόκληρο κρεμμύδι - είναι το βασικό συστατικό της συνταγής μας και το μόνο που απαιτούν από μας είναι πολλά φρέσκα φιλαράκια από baby σπανάκι για να αναπαυθούν..
Τι άλλο χρειαζόμαστε; Mικρές πολύχρωμες πιπεριές χωρίς σποράκια, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, μαϊντανό και σχοινόπρασο και, προαιρετικά, μια χούφτα ξηρούς καρπούς όπως μαύρη σταφίδα, φυστίκι Αιγίνης, αμύγδαλο. Η εκτέλεση της συνταγής δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου χρόνο – όσο έχετε στη διάθεσή σας φθάνει και περισσεύει. Στην αρχή τοποθετούμε στη βάση του ποτηριού τα φιλαράκια από το σπανάκι. Τα ραντίζουμε με λαδάκι και βαλσαμικό ξύδι – αν το τελευταίο έχει και μέλι στη σύνθεσή του ακόμη καλύτερα. Με ένα κουτάλι στη συνέχεια γεμίζουμε το ποτήρι μέχρι ένα ύψος με τα μαυρομάτικα. Προσθέτουμε τα αρωματικά και αμέσως μετά τις ροδέλες με το άσπρο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι – οι ροδέλες πρέπει να είναι έτσι κομμένες ώστε να μην εξαφανίζεται το υλικό που προσθέτει την αγριάδα της γεύσης μαζί και με το σχοινόπρασο. Για χρώμα αλλά και για την ιδιαίτερη γεύση τους προσθέτουμε στο τέλος τις κομμένες μικρές πολύχρωμες πιπεριές καθώς και τους ξηρούς καρπούς και... πινελιές από άνηθο και μαϊντανό.
Η σαλάτα μας απαιτεί το λάδι της – και αντέχει πολύ αν είναι καλό το λάδι που θα επιλέξετε. Το βαλσαμικό ξύδι στα όρια της διακριτικής ευπρέπειας του παλαιού καιρού. Δεν χρειάζεστε ψωμί ή πίττες – αν επιμένετε δοκιμάστε αφού έχετε... σκουπίσει το περιεχόμενο του ποτηριού ένα αποξηραμένο σύκο Κύμης. Είναι σαν το σοκολατάκι που συνοδεύει τον πικρό καφέ.
4. Μεζές περιωπής (και λίγο ακριβός...)
Για τον μεζέ μας θα χρειαστούμε ως κύρια συστατικά μέρη καπνιστό σολομό, μπρικ και γλυκά του κουταλιού, κατά προτίμηση περγαμόντο και κυδώνι. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τον καπνιστό σολομό αλλά και τα γλυκά του κουταλιού. Πασπαλίζουμε με ροζ πιπέρι και αναμειγνύουμε με ήρεμες κινήσεις και προσθέτουμε ελαιόλαδο και κρέμα βαλσαμικού – τη λευκή, με πορτοκάλι και λεμόνι.
Στο έτοιμο μείγμα, που το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να δοθεί ο χρόνος να δέσουν μεταξύ τους τα αρώματα και οι γεύσεις – οι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους γεύσεις. Στη συνέχεια μοιράζουμε το μπρικ, λίγο ακόμη ροζ πιπέρι και κάποιες σταγόνες ελαιόλαδο ως τελευταία τσαχπινιά.
5. Το εναλλακτικό γιουβέτσι
Συνταγή για περισσότερο τολμηρούς: Το κριθαράκι θα το βάλουμε σε αλατισμένο ζεστό νερό να πάρει μια καλή βράση – υπολογίζω για κάθε μερίδα ένα γεμάτο φλιτζάνι του καφέ κριθαράκι. Προσοχή, φλιτζάνι του καφέ – σαν και αυτά που πήρε προίκα η μάνα μας και όχι τα μοδάτα του εσπρέσο. Το κριθαράκι δεν χρειάζεται και πολλά λεπτά της ώρας. Το παρακολουθείτε και δοκιμάζετε. Το ζυμαρικό πρέπει να κρατάει και αυτό γιατί το περιμένουν πολλά μέχρι να φθάσει μέσα στο πήλινό του ( η τσαχπινιά της σημερινής συνταγής) στο τραπέζι. Το βρασμένο κριθαράκι το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε μια ευρύχωρη λεκάνη.
Στη συνέχεια, σε ένα τηγάνι που ήδη έχει κάψει, βάζουμε ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι (γενναιόδωρη ποσότητα) και μαζί του λίγο πράσο και πολύχρωμες πιπεριές. Μόλις αρχίσουν και ροδίζουν, προσθέτουμε μια ώριμη ψιλοκομμένη ντομάτα μαζί με μια κουταλιά της σούπας πελτέ. Αλάτι και πιπέρι. Βοηθάμε το μείγμα με λίγο νεράκι και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά με την ησυχία του. Προς το τέλος προσθέτουμε μια χούφτα από βρασμένα baby καρότα, τα οποία τα έχουν διαμορφώσει σε μπουκίτσες. Το κριθαράκι και το «κοκκινιστό» μας μείγμα ενώνονται και αναμένουν και τον τόνο που θα παίξει το αντι-μοσχαράκι της συνταγής. Ο τόνος αδιαπραγμάτευτα από την Αλόννησο – προσωπική προτίμηση στον ερυθρό τόνο και, μάλιστα, στον καπνιστό ερυθρό τόνο. «Μιλάμε» για άλλη γεύση, ένα επίπεδο υψηλότερο όλων.
Ανακατεύουμε αρκετά καλά με μεγάλη υπομονή. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και μπόλικη πάπρικα. Το επόμενο βήμα είναι να μοιράσουμε το «υλικό» μας (κριθαράκι, «κοκκινιστό» μείγμα, τόνος) σε μικρά πήλινα. Τα πήλινα τα υποδέχεται ένας προθερμασμένος φούρνος στους 160 °C. για τουλάχιστον 10 λεπτά της ώρας. Σερβίρουμε το φαγάκι μας -με τα πήλινα- μαζί με μια ωραία βραστή σαλάτα από κουνουπίδι και μπρόκολο.
* Περισσότερες εύκολες συνταγές κάθε εβδομάδα στο www.bostanistas.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα