Τι θα κάνουμε χωρίς τον Τσίπρα;
tsekouras-thanasis-2

Θανάσης Τσεκούρας

Τι θα κάνουμε χωρίς τον Τσίπρα;

Θυμάμαι μια συζήτηση με τον Λεωνίδα Κύρκο στο σπίτι του στην Καλλιδρομίου το μακρινό ’89.

Μια ομάδα «νεολαίων» της κομμουνιστικής ανανέωσης εκφράζαμε ενστάσεις για τη συμμαχία με τον Μητσοτάκη. Ο Λεωνίδας μας είχε κατακεραυνώσει: «Μα δεν καταλαβαίνετε; Το θέμα είναι να φύγει ο Ανδρέας. Οχι με τον Μητσοτάκη, και με τον διάβολο θα πάω αν χρειαστεί για να φύγει ο Ανδρέας».

Τελικά ο Ανδρέας έφυγε. Ξαναγύρισε όμως μετά από τρία χρόνια. Και το ΠΑΣΟΚ εγκαταστάθηκε στην κυβέρνηση για11 χρόνια. Δυστυχώς, ο Λεωνίδας ποτέ δεν κατάφερε να το ξεπεράσει και χάθηκε στις παρυφές της πολιτικής ζωής.

Αυτά για το παρελθόν. Στις μέρες μας είναι πολλοί που αντιγράφουν τον Λεωνίδα: «Να φύγει ο Τσίπρας και όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία».

Σαφώς και υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δικαιολογούν τη στάση τους. Η χώρα πέρασε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή στα 4 χρόνια της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο ιδιωτικός τομέας σχεδόν διαλύθηκε. Ανθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, ολόκληρες κοινωνικές ομάδες είδαν να απαξιώνεται το εισόδημα και το συνολικό στάτους της ζωής τους. Είναι λογικό λοιπόν να θέλουν με θυμό να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα τα υπόλοιπα δεν μας ενδιαφέρουν.

Το γεγονός ότι αυτή η αντίδραση είναι κατανοητή δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή. Αποτελεί ασυγχώρητη επιπολαιότητα σκεπτόμενοι άνθρωποι να υποβιβάζουν στα «άνευ σημασίας» τα πάντα προκειμένου να ξορκίσουν το κακό. Τραμπουκίζοντας μάλιστα όσους δίνουν σημασία στα «άνευ σημασίας».

«Ανευ σημασίας» λοιπόν να γίνουμε όλοι «Μακεδονομάχοι» και πρόσφατα και «Αλβανομάχοι». «Ανευ σημασίας» ότι η Ν.Δ. κρύβει κάτω από το χαλί όλα τα προβλήματα. «Ανευ σημασίας» ότι ο Κ. Μητσοτάκης ακροβατεί σε ισορροπίες τρόμου. «Ανευ σημασίας» ότι έχει υποτάξει τα πάντα στην τακτική του «ώριμου φρούτου». «Ανευ σημασίας» τα φαινόμενα αλαζονείας και ρεβανσισμού. «Ανευ σημασίας» ότι τον τόνο στη Ν.Δ. δίνει η λαϊκή δεξιά. Ολα λοιπόν «άνευ σημασίας». Γιατί; Γιατί τα λένε και οι «Συριζαίοι». Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει…

Κλείσιμο
Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, μια διευκρίνιση: ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει γιατί θα ηττηθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι δυσμενείς πολιτικοί συσχετισμοί που καταγράφονται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης μοιάζει αδύνατο να ανατραπούν. Τελεία και παύλα. Αρκεί όμως μόνο να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Οσοι απαντούν μονοδιάστατα στο ερώτημα υιοθετούν επιπόλαια το χειρότερο στίγμα που θα αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ζωή της χώρας: τον κανιβαλισμό του «ή εμείς ή αυτοί». Aν δεν τους ενοχλεί το copy-paste, τι να κάνουμε; Δικαίωμά τους. Απλώς μια υπενθύμιση: πάντοτε η επόμενη μέρα ακολουθεί την προηγούμενη. Την επόμενη μέρα, λοιπόν, είναι βέβαιο ότι πολλοί θα καταλάβουν ότι δεν αρκούσε μόνο να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλη μια φορά, εκ των υστέρων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ