ΗΠΑ-Εκλογές 2020: Ο Τραμπ... άναψε το πράσινο φως να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας

ΗΠΑ-Εκλογές 2020: Ο Τραμπ... άναψε το πράσινο φως να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας

Την  ίδια ώρα πάντως οι δικηγόροι του συνεχίζουν την προσπάθεια να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών με προσφυγές στη δικαιοσύνη

TRUMP_2
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παρότι συνεχίζει να μην παραδέχεται την ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, έδωσε χθες Δευτέρα το... πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, «αυτό που χρειάζεται να γίνει» για το «καλό της χώρας», όπως ανέφερε μέσω Twitter



«Θέλω να ευχαριστήσω την Έμιλι Μέρφι στην GSA για την απόλυτη αφοσίωση και πίστη της στη χώρα μας. Παρενοχλήθηκε, απειλήθηκε, εξυβρίστηκε — και δεν θέλω να βλέπω να συμβαίνει αυτό στην ίδια, στην οικογένειά της, ή σε λειτουργούς της GSA», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter. «Η υπόθεσή μας συνεχίζεται δυνατά, θα συνεχίσουμε τον καλό αγώνα, και πιστεύω ότι θα επικρατήσουμε! Μολαταύτα, προς το συμφέρον της χώρας μας, συστήνω στην Έμιλι και στην ομάδα της να κάνει αυτό που χρειάζεται να γίνει ως προς τα αρχικά πρωτόκολλα, κι έδωσα οδηγία στην ομάδα μου να πράξει το ίδιο», πρόσθεσε.

Η GSA, άγνωστος σε αρκετούς δημόσιος φορέας που από το 1949 φροντίζει για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, ενημέρωσε επίσημα την ομάδα του Μπάιντεν πως μπορεί να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία.

«Παίρνω τον ρόλο αυτόν πολύ σοβαρά και, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τις νομικές αμφισβητήσεις και την κύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, σας αποστέλλω την παρούσα σήμερα για να σας ενημερώσω ότι οι πόροι και οι υπηρεσίες μας είναι διαθέσιμες σε εσάς», ανέφερε η Έμιλι Μέρφι, η επικεφαλής της GSA, στην επιστολή της στον Μπάιντεν.

Κλείσιμο



Πάντως, κάνοντας ένα ασυνήθιστο σχόλιο, η Μέρφι ανέφερε πως η απόφαση να επιτρέψει την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας ήταν «αποκλειστικά δική της», σε χωριστή επιστολή της προς την υπηρεσία της, ουσιαστικά αντικρούοντας την ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter.

«Θέλω να το μάθετε απευθείας από εμένα: Δεν δέχθηκα ποτέ πίεση για την ουσία ή τη χρονική στιγμή της λήψης της απόφασής μου. Η απόφαση ήταν αποκλειστικά δική μου», σημείωσε η Έμιλι Μέρφι.

«Δεν δέχθηκα άμεση ή έμμεση πίεση από οποιονδήποτε αξιωματούχο στην εκτελεστική εξουσία — συμπεριλαμβανομένων αυτών που εργάζονται στον Λευκό Οίκο ή στην GSA — για να καθυστερήσω ή να επισπεύσω την απόφαση αυτή», επέμεινε η ίδια.

Η GSA είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Μέρφι, η οποία διορίστηκε στο αξίωμά της από τον Τραμπ το 2017, θα «διαπίστωνε» (θα ενέκρινε τυπικά) τη μεταβίβαση της εξουσίας όταν το αποτέλεσμα θα ήταν πλέον αδιαμφισβήτητο.

«Αντίθετα με τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ και τους υπαινιγμούς, η απόφασή μου δεν επηρεάστηκε ούτε από φόβο ούτε από ευνοιοκρατία», διαβεβαίωσε η Μέρφι.

Ο νόμος για τη μεταβίβαση της εξουσίας από κάθε πρόεδρο στον διάδοχό του (Presidential Transition Act, 1963) δεν προβλέπει συγκεκριμένη προθεσμία για την έναρξη της διαδικασίας από την GSA, πάντως ιστορικά η Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών ενεργεί αφού γίνει σαφές το αποτέλεσμα. Τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ ανακήρυξαν τη νίκη του Μπάιντεν την 7η Νοεμβρίου.

Η ομάδα του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τη διαδικασία οργανώνοντας συναντήσεις με αξιωματούχους οι οποίοι χειρίζονται την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Χαιρέτισε την κίνηση της GSA, βήμα που έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι επιτρέπει «την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».


Η προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος συνεχίζεται

Την ίδια ώρα που ο Τραμπ κάνει προσπάθειες να δεχθεί την εκλογική του ήττα, η ομάδα των δικηγόρων του κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου με προσφυγές στη δικαιοσύνη, μετά την κύρωση από την πολιτεία Μίσιγκαν, ένα από τα κλειδιά της αναμέτρησης, της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

«Η κύρωση από τους πολιτειακούς αξιωματούχους είναι απλά διαδικαστικό βήμα», έκρινε η Τζίνα Έλις, νομική σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την εκλογική νοθεία σε όλη τη χώρα καθώς δίνουμε μάχη να καταμετρηθούν όλες οι νόμιμες ψήφοι. Οι Αμερικανοί πρέπει να εξασφαλίσουν την εγγύηση ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι δίκαιο και νόμιμο».

Ο Τραμπ δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του από τον Μπάιντεν, καταγγέλλοντας νοθεία, χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις.


Ειδήσεις σήμερα

Μέσα στη ΜΕΘ του «Σωτηρία»: «_πάρε ανάσα! _πας καλά, μη φοβάσαι! »

Νέο βίντεο από το κορωνοπάρτι του Βερβεσού

Δείτε βίντεο: Η Μελάνια…καλωσορίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λευκού Οίκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα