Brexit: Προφορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για τον οικονομικό διακανονισμό

Brexit: Προφορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για τον οικονομικό διακανονισμό

«Η επίσημη προσφορά δεν έχει υποβληθεί, αλλά ανεπισήμως έχει συμφωνηθεί σε τέτοιο βαθμό που αν δεν αποφασίσει κανείς να κάνει πλήρη στροφή την τελευταία στιγμή, όλα θα πάνε καλά», είπε αξιωματούχος

Brexit: Προφορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για τον οικονομικό διακανονισμό
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στον οικονομικό διακανονισμό του Brexit
με τη Βρετανία, ανέφερε απόψε στο πρακτορείο Reuters ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι το Λονδίνο δεσμεύεται να καταβάλει μέρος των υποχρεώσεών του στους προϋπολογισμούς της ΕΕ μετά το «διαζύγιο».

«Η επίσημη προσφορά δεν έχει υποβληθεί, αλλά ανεπισήμως έχει συμφωνηθεί σε τέτοιο βαθμό που αν δεν αποφασίσει κανείς να κάνει πλήρη στροφή την τελευταία στιγμή, όλα θα πάνε καλά», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Κλείσιμο
Μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές δήλωναν δημοσίως ότι εξακολουθούν να εργάζονται για την επίτευξη μιας συμφωνίας όχι μόνο για την οικονομική διευθέτηση αλλά και για τα δύο άλλα βασικά ζητήματα, τα δικαιώματα των πολιτών και τα σύνορα με την Ιρλανδία. Οι Βρυξέλλες πάντως εμφανίζονταν πιο "αισιόδοξες" ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι την επόμενη Δευτέρα, ώστε στη σύνοδο κορυφής της 14ης-15ης Δεκεμβρίου οι ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 να δώσουν το πράσινο φως για να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μελλοντική εμπορική σχέση.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Brexit δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει την πληροφορία του πρακτορείου.

Την Τετάρτη, η βρετανική κυβέρνηση χαρακτήρισε "εικασίες" τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου ότι υπερδιπλασίασε την προσφορά της προς την ΕΕ και θα καταβάλει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι δεν έχει συζητηθεί ένας ακριβής αριθμός και αυτό γιατί τα ποσά που θα καταβληθούν στο μέλλον θα εξαρτηθούν από πολλούς αστάθμητους παράγοντες, όπως για παράδειγμα από το πώς θα εξελιχθεί η ισοτιμία στερλίνας-ευρώ ή από την ανάπτυξη στη βρετανική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Γενικά, είναι έτοιμοι να πληρώσουν ένα δίκαιο τίμημα για να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση. Αυτό θέλουν» οι Βρετανοί, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. «Θέλουν όσο το δυνατόν συντομότερα να λύσουν τα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου επειδή φοβούνται ότι οι εταιρείες θα αρχίσουν να φεύγουν», συνέχισε, εξηγώντας ότι, γενικά μιλώντας, το Λονδίνο «θα πληρώσει όλα όσα θέλει η ΕΕ».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης