Ο Σόιμπλε θα γίνει πρόεδρος της Βουλής, γράφει και η Bild

Ο Σόιμπλε θα γίνει πρόεδρος της Βουλής, γράφει και η Bild

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία - Για μεταπήδηση Σόιμπλε στην Bundestag κάνουν λόγο και οι Financial Times με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων- Εκτιμάται όμως ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα αποτελεί δυσμενέστερη εξέλιξη για την χώρα μας

Ο Σόιμπλε θα γίνει πρόεδρος της Βουλής, γράφει και η Bild
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
θα γίνει πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild και πηγή στο συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ήδη δύο πρωτοκλασάτα στελέχη από τα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των βαυαρών εταίρων τους, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), Φόλκερ Κάουντερ και Αλεξάντερ Ντόρμπριντ αντίστοιχα, έκαναν σήμερα επισήμως αυτή την πρόταση . Και ο Σόιμπλε εξέφρασε την προθυμία του, σύμφωνα πάντα με πηγές της «Bild». 
   
Κλείσιμο
Κυρίως ο Κάουντερ  και η Μέρκελ ήταν αυτοί που ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αναλάβει την προεδρία της ομοσπονδιακής βουλής. Ο Σόιμπλε αναμένεται να προταθεί και επισήμως από το κόμμα του για το αξίωμα του προέδρου της Bundestag στις 17 Οκτωβρίου.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η πληροφορία ότι η μεταπήδηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών στη Bundestag έχει κλειδώσει δημοσιεύεται επίσης στους Financial Times αλλά και στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επίσης επικαλούνται τη γερμανική εφημερίδα Bild.

Εάν επιβεβαιωθεί η μετακίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Bundestag, αυτό θα σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για να γίνει υπουργός Οικονομικών κάποιο στέλεχος από το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων. 

Λίντνερ: Όχι σε κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Ένας από τους επικρατέστερους να διαδεχθούν τον Σόιμπλε στη θέση του υπουργού Οικονομικών θεωρείται ο επικεφαλής του γερμανικού φιλελεύθερου FDP Κρίστιαν Λίντνερ. 

Ο Λίντνερ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είπε τη Δευτέρα -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters- ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ένα κοινό προϋπολογισμό για τις χώρες της Ευρωζώνης που θα βοηθούσε να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες εντός της ζώνης των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Reuters: Ιδανικός υποψήφιος ο Σόιμπλε για τη Bundestag

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να είναι μισητή φιγούρα για τον ευρωπαϊκό νότο (σύμφωνα με το Reuters),όμως για πολλούς συμπολίτες του αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών θεωρείται ο ιδανικός υποψήφιος για την προεδρία της Bundestag.

O νέος πρόεδρος της Bundestag, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Morgenpost, θα πρέπει να ελέγχει μία ομοσπονδιακή βουλή με έξι κόμματα. 
«Μετά την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD, πολλοί είναι που θέλουν μία ηγετική φυσιογνωμία όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», υπογραμμίζει το επίμαχο δημοσίευμα. 
    
«Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να μπορεί να ηγηθεί μιας Βουλής όπου περισσότεροι από 90 βουλευτές του AfD θα κάνουν αντιπολίτευση. Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, ωστόσο... ο πρόεδρος της Βundestag προέρχεται συνήθως από τις τάξεις του μεγαλύτερου κόμματος , δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU)», αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου και προσθέτει: «Επειδή ο απερχόμενος πρόεδρος, Nόρμπερτ Λάμερτ, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία, η καρέκλα παραμένει κενή. Πολλοί θεωρούν σήμερα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως τον ιδανικό υποψήφιο.Ο 75χρονος υπουργός Οικονομικών και ''δεξί'' χέρι της Μέρκελ έχει περισσότερη κοινοβουλευτική εμπειρία από οποιονδήποτε άλλον: εδώ και 45 χρόνια κάθεται στα έδρανα της Bundestag και στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων στην εκλογική του περιφέρεια Offenburg τον εμπιστεύτηκαν για μία ακόμη φορά .
       
«Ωστόσο, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού κοινοβουλίου μπορεί επίσης να είναι ιδανικό για την προεδρία και για έναν ακόμη λόγο:πολλοί πιστεύουν πως, όποιος μπορεί να διαπραγματευτεί με τους Έλληνες, δεν θα μπορεί να πέσει θύμα εκφοβισμού από το AfD», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Morgenpost. 

«Ενόψει της νέας κατάστασης στη Bundestag,ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν από κάθε άποψη ότι καλύτερο για την προεδρία», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), Άρμιν Σούστερ.
 
Ο Έτινγκερ έριξε την ιδέα για Σόιμπλε στη Bundestag

Λίγες ώρες νωρίτερα και, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού και σημαντικό στέλεχος των Γερμανών Συντηρητικών Γκίντερ Ετινγκερ ήταν ο πρώτος που έριξε στο τραπέζι το ενδεχόμενο ο Σόιμπλε να αλλάξει πόστο. 

Υπενθυμίζεται ότι, ο Σόιμπλε έχει τα ηνία στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας από το 2009, ωστόσο, όπως αναφέρει και το Reuters, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με το αν θα μπορέσει να παραμείνει στο αξίωμα αυτό.

«Αν η καγκελάριος και ο Σόιμπλε συμφωνήσουν, τότε ο υπουργός Οικονομικών θα είναι ο ιδανικός υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Βundestag», δήλωσε ο Έτινγκερ στην γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. 

Εκτός από τον Σόιμπλε , ακούγονται και άλλα δύο ονόματα για την θέση του προέδρου της Bundestag: Χέρμαν Γκρόχε και Τόμας ντε Μεζιέρ. Και τα δύο στελέχη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, αν και είναι υψηλόβαθμα, δεν έχουν την κοινοβουλευτική εμπειρία του Σόιμπλε.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νέα Bundestag πρέπει να συνεδριάσει το αργότερο σε 30 ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό τουλάχιστον ορίζει το Σύνταγμα. Κατά συνέπεια, η πρώτη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής βουλής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο στις 24 Οκτωβρίου και τότε θα πρέπει να γίνει και η εκλογή του νέου προέδρου. 
 
Την ώρα που οργιάζουν οι φήμες για το πολιτικό μέλλον του Σόιμπλε, καταγράφονται εξελίξεις και στα άλλα κόμματα. 
 
Ο Βαυαρός εταίρος της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, Χορστ Ζεεχόφερ, δέχεται τις τελευταίες ώρες απανωτά πυρά από πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του. Στον ηγέτη του CSU χρεώνουν τις απώλειες των Χριστιανοκοινωνιστών στις εκλογές και, για το λόγο αυτό, πολλοί του δείχνουν την "πόρτα".   
  
Στο στρατόπεδο του ΑfD, o Μάρκους Πρέτσελ, σύζυγος της απερχόμενης προέδρου Φράουκε Πέτρι,η οποία έφερε τα πάνω-κάτω στο κόμμα ανακοινώνοντας αρχικά ότι αποχωρεί από την κοινοβουλευτική ομάδα και εν συνεχεία από τους ευρωσκεπτικιστές, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου κόμματος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρέτσελ επεσήμανε ότι, εφόσον τα υπάρχοντα κόμματα δεν μπορούν να υπηρετήσουν τις ανάγκες των Γερμανών πολιτών, κάτι θα πρέπει να γίνει...  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης