Το πάτησε ξανά ο Κιμ: Έκανε την έκτη πυρηνική δοκιμή αφού επιθεώρησε βόμβα υδρογόνου

Το πάτησε ξανά ο Κιμ: Έκανε την έκτη πυρηνική δοκιμή αφού επιθεώρησε βόμβα υδρογόνου

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι οι δύο σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν αποδεικνύουν τη δοκιμή - Νέα κλιμάκωση λίγες ημέρες πριν την επέτειο της ίδρυσης του βορειοκορεατικού κράτους

Το πάτησε ξανά ο Κιμ: Έκανε την έκτη πυρηνική δοκιμή αφού επιθεώρησε βόμβα υδρογόνου
Σε άλλη μια κίνηση κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο έκανε τα ξημερώματα της Κυριακής ο Κιμ Γιονγκ Ουν καθώς όπως ανακοίνωσε η Ιαπωνία προχώρησε στην έκτη πυρηνική του δοκιμή.

Το νέο αυτό τεστ έρχεται μάλιστα λίγες ώρες μετά την επιθεώρηση από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας μιας βόμβας υδρογόνου που θα μπορούσε να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Τη νέα αυτή δοκιμή, λίγες ημέρες πριν την επέτειο της ίδρυσης του βορειοκορεατικού κράτους στις 9 Σεπτεμβρίου, πρόδωσαν οι σεισμικές δονήσεις που κατέγραψαν το αμερικανικό και το κινεζικό γεωλογικό ινστιτούτο.

Κλείσιμο
Το επίκεντρο των σεισμικών αυτών δονήσεων βρίσκεται κοντά σε χώρο στον οποίο το καθεστώ της Πιονγιάνγκ έχει στα παρελθόν πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο η δόνηση είχε μεγέθους 6,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, μικρό εστιακό βάθος (10χλμ.) και θύμιζε έκρηξη. Παρόμοια ήταν η εκτίμηση και του κινεζικού ινστιτούτου το οποίο, μάλιστα, κατέγραψε και μια δεύτερη - σχεδόν ταυτόχρονη - δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ την οποία θα μπορούσε να αποδώσει σε κάποια «κατάρρευση».

Η πυρηνική δοκιμή ακολούθησε την ανακοίνωση, λίγες ώρες νωρίτερα, από το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας ότι η χώρα ανέπτυξε ένα νέο, πιο προηγμένο πυρηνικό οπλικό σύστημα με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» κι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε αυτή τη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Στο ίδιο τηλεγράφημα προστίθεται ότι η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση.

Προς επίρρωση, μάλιστα, των ισχυρισμών αυτών το KCNA έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες του Κιμ Γιονγκ Ουν να επιθεωρεί το νέο αυτό όπλο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης