Game of thrones στη Βρετανία: Η Μέι ψάχνει συμμάχους και ο Μπόρις Τζόνσον κάνει σχέδια στο παρασκήνιο

Game of thrones στη Βρετανία: Η Μέι ψάχνει συμμάχους και ο Μπόρις Τζόνσον κάνει σχέδια στο παρασκήνιο

Τα πάνω κάτω έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία - Το περίεργο κλίμα στο στρατόπεδο της Μέι - Οι ελπίδες του Κόρμπιν για την πρωθυπουργία - Τα σχέδια του Τζόνσον για να εκθρονίσει τη Μέι

Game of thrones στη Βρετανία: Η Μέι ψάχνει συμμάχους και ο Μπόρις Τζόνσον κάνει σχέδια στο παρασκήνιο
Παιχνίδια εξουσίας, φέρνει η επόμενη μέρα των εκλογών στη Βρετανία, αφού η Τερέζα Μέι, μετά τις αλλεπάλληλες γκάφες στην προεκλογική της εκστρατεία, δεν κατάφερε να κερδίσει με τη διαφορά που τις έδιναν οι δημοσκοπήσεις. 

Το κόμμα των... ψεκασμένων Βρετανών, το DUP, προαλείφεται υπουργικούς θώκους και μία ευκαιρία να βρεθεί στο προσκήνιο του βρετανικού πολιτικού γίγνεσθαι και από χτες βρίσκεται σε συνομιλίες με την επικεφαλής των Τόρις, για κυβέρνηση συνεργασίας. Από την άλλη ο Τζέρεμι Κόρμπιν, από το δικό του στρατόπεδο, δηλώνει ότι είναι έτοιμος, αν απορριφθεί το πρόγραμμα που θα καταθέσει η Μέι, να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας
.

Όμως υπάρχει και άλλος ένας, που σαν πιστός, φιλόδοξος Βρετανός, κάνει τα δικά του σχέδια, από το παρασκήνιο, προετοιμάζοντας προσεκτικά την επόμενή του κίνηση, καθώς μπορεί μεν να έχει να κερδίσει το τιμόνι της χώρας, αλλά έχει και αρκετά να χάσει. Ο λόγος δεν γίνεται για άλλον, παρά για τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. «Go-go-go time» για τον ΜποΤζο των Άγγλων, ο οποίος, σύμφωνα με άτομο του στενού του περιβάλλοντος, έχει βάλει πλώρη για το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, κάτι όμως που δεν θα το πραγματοποιήσει ακόμα, όσο η Τερέζα Μέι, έχει ισχυρούς υποστηρικτές.
Κλείσιμο

Οι ψίθυροι για το τι ετοιμάζει ο Τζόνσον, αυξήθηκαν, από τη στιγμή που το επιτελείο της Μέι, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα μετά την παραίτηση των δύο ισχυρών συμβούλων της, του Νικ Τίμοθι και της Φιόνα Χιλ, μετά την αποτυχία στις εκλογές, αλλά και μία δημοσκόπηση που φιλοξενείται στην κυριακάτικη Daily Mail, που αποκαλύπτει πως οι μισοί ψηφοφόροι των Συντηρητικών επιθυμούν την παραίτηση της Μέι. Όλα αυτά την ώρα που η ατμόσφαιρα στο επιτελείο του Τζόνσον είναι κατά τι χαρούμενη, μετά τη διαφαινόμενη προσχώρηση σε αυτό, του νυν υπουργού Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ, με τον οποίο είχαν κονταροχτυπηθεί πριν από ένα χρόνο για την αρχηγεία των Συντηριτικών.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, παρουσιάζουν τους ψηφοφόρους των Τόρις, αποφασισμένους. Αν η Μέι θέλει να παραιτηθεί, πρέπει να το κάνει άμεσα, δηλώνει το 41% εξ αυτών. Αν αυτό συμβεί, τότε ο ΜποΤζο είναι το φαβορί να την αντικαταστήσει, με τον οικονομολόγο, καγκελάριο Φίλιπ Χάμοντ να είναι μεν δεύτερος στην κούρσα, αλλά πολύ πίσω από τον υπουργό Εξωτερικών με το άτσαλο παρουσιαστικό. Και αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει αρκετά πιθανό σύμφωνα με τη Daily Mail, από τη στιγμή που το στενό περιβάλλον της αποτελούνταν από τους δύο αποχωρήσαντες συμβούλους και το σύζυγό της. Από τη στιγμή που έχει μείνει μόνο ο τελευταίος, η Μέι φαντάζει αποκομμένη και αποξενωμένη από το πολιτικό περιβάλλον και οι όποιες βοήθειες μάλλον θα χρειαστούν περισσότερη δουλειά.

Αυτό γίνεται πιο «χτυπητό», από τη στιγμή που χτες η Μέι προχώρησε στο να πλέξει το εγκώμιο του αρχηγού του προσωπικού της, Γκάβιν Μπάρουελ, τον οποίο χαρακτήρισε «πρώτης κλάσης» στέλεχος και «ευρέως σεβαστό», λέγοντας ότι: «Θέλω να κοιτάξουμε το τι συνέβη στις εκλογές και γιατί το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο». Όμως το περιβάλλον του Μπόρις Τζόνσον, τον χαρακτηρίζει, ως τον κατάλληλο άνθρωπο για να υπερασπιστεί το Brexit, τον καταλληλότερο για να μιλήσει και να κάνει «γκελ» στον κόσμο, όπως κάνει ο Κόρμπιν από το αντίπαλο στρατόπεδο και να κάνει τους Βρετανούς κεντροδεξιούς να πιστέψουν ξανά στον εαυτό τους. Η Μέι κάνει τον απολογισμό της, αλλά ο ΜποΤζο προετοιμάζει τις κινήσεις του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης