Βρετανία: Προς... exit από τους Εργατικούς ο Κόρμπιν - Δέκα παραιτήσεις

Βρετανία: Προς... exit από τους Εργατικούς ο Κόρμπιν - Δέκα παραιτήσεις

Πιέζουν τον ηγέτη τους να παραιτηθεί όπως ο Κάμερον και εκείνος «απαντά» με καρατομήσεις - Πρώτη αυτή του σκιώδους ΥΠΕΞ, Χίλαρι Μπεν - «Βροχή» παραιτήσεων «υπουργών» για να αναγκάσουν τον Κόρμπιν να εγκαταλείψει το «τιμόνι» του κόμματος 


Βρετανία: Προς... exit από τους Εργατικούς ο Κόρμπιν - Δέκα παραιτήσεις
Πανικός, διχασμός και πόλωση. Λίγες ώρες μετά την απόφαση των Βρετανών να «απελευθερωθούν» από τα ευρωπαϊκά δεσμά, το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, μαζί του και η Ευρώπη. Η ενότητα της χώρας «τρίζει» με τις φωνές που ζητούν επανάληψη του δημοψηφίσματος να πληθαίνουν, καθώς οι υπογραφές των πολιτών με αυτό το αίτημα πλησιάζουν τα τρία εκατομμύρια. 

Η διάσπαση από το «καταστροφικό» -όπως πολλοί χαρακτηρίζουν- δημοψήφισμα είναι έκδηλη και στο κόμμα των Εργατικών του οποίου ο ηγέτης δέχεται συνεχείς και διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις να παραδειγματιστεί από τον Ντέιβιντ Κάμερον και να κατευθυνθεί προς την πόρτα της εξόδου. 

Τα μέλη του κόμματος των Εργατικών ζητούν το ένα μετά το άλλο από τον Τζέρεμι Κόρμπιν να αποχωρήσει από το «τιμόνι» του κινήματος, εκείνος αρνείται να το παραδώσει και στριμωγμένος από τις απανωτές επιθέσεις, «απαντά» με καρατομήσεις. 

Η αρχή έγινε με τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών τον Χίλαρι Μπεν, ο οποίος εξαπέλυσε τα «πυρά» του κατά του Κόρμπιν, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε μεγαλειωδώς στην εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στους κόλπους της ΕΕ, καθώς δεν έπεισε  έπεισε εκατομμύρια ψηφοφόρους σε παραδοσιακά προπύργια του κόμματος να ψηφίσουν υπέρ του «ΒRemain».

Ο Μπεν φέρεται να «κάλεσε συναδέλφους του βουλευτές το Σαββατοκύριακο για να ενημερώσει ότι θα ζητήσει από τον Κόρμπιν να παραιτηθεί», ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας «Observer» και λίγο αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι ο Κόρμπιν πληροφόρησε τον Μπεν ότι τον καθαιρεί, διότι απώλεσε την εμπιστοσύνη του. 

Η είδηση μεταδόθηκε από όλα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία έσπευσαν να υπενθυμίζουν ότι οι σχέσεις Κόρμπιν και Μπεν είχαν διαταραχθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω της διαφωνίας τους για τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Η απόφαση να επεκταθεί η δράση της RAF στη Συρία δίχασε τους Εργατικούς: Ο Κόρμπιν αντιτάχθηκε σε αυτή, αλλά ο Μπεν έκανε μια παθιασμένη ομιλία υπέρ της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Λίγο αργότερα ήρθε η σειρά της σκιώδους υπουργού Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απομακρυνθεί από του Εργατικούς. Η Χέιντι Αλεξάντερ υπέβαλε την παραίτησή της, επιχειρηματολογώντας ότι η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη αντιπολίτευση μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης και ότι η ίδια δεν πιστεύει πως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να την προσφέρει. 

«Όσο και να σας σέβομαι ως έναν άνθρωπο με αρχές, δεν πιστεύω ότι έχετε την ικανότητα να δώσετε την απάντηση που αξιώνει η χώρα μας και πιστεύω ότι αν εμείς πρόκειται να σχηματίσουμε την επόμενη κυβέρνηση, είναι απαραίτητη μια αλλαγή ηγεσίας» δήλωσε η Αλεξάντερ σε επιστολή της προς τον Κόρμπιν, την οποία ανήρτησε στο Twitter.

Τρίτη παραίτηση αυτή της Γκλόρια Ντε Πιέρο, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος για τα θέματα των νέων. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι η Ντε Πιέρο εξέφρασε στον Κόρμπιν την άποψή της ότι ο ίδιος δεν μπορεί να οδηγήσει τους Εργατικούς στη νίκη στις βουλευτικές εκλογές που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν μέσα σε διάστημα μηνών.

Ακολούθησαν οι επικεφαλής σε θέματα Μεταφορών Λίλιαν Γκρίνγουντ, Εκπαίδευσης Λούσι Πάουελ και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κέρι Μακάρθι, καθώς και ενός στελέχους της «σκιώδους» κυβέρνησης, Ίαν Μάρεϊ. Λίγες ώρες αργότερα άλλα τρία στελέχη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν την υποστήριξή τους στην ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, επιτείνοντας την κρίση στο κόμμα, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

O Βέρνον Κόουκερ, αρμόδιος του τομέα πολιτικής για τη Βόρεια Ιρλανδία, η Σίμα Μαλχότρα, επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής και ο Τσαρλς Φάλκονερ, επικεφαλής του τομέα Δικαιοσύνης, παραιτήθηκαν σήμερα, μετέδωσε το BBC. Ο Λόρδος Φάλκονερ είναι το δέκατο μέλος της «σκιώδους κυβέρνησης» που παραιτείται σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ηγεσίας του Κόρμπιν.

Αν και ο Τζον ΜακΝτόνελ, υπεύθυνος των Εργατικών για την οικονομική πολιτική και πιστός στον Κόρμπιν, κάλεσε το κόμμα να μείνει ενωμένο, τα σενάρια περί μαζικών αποχωρήσεων βουλευτών προκειμένου να αναγκάσουν τον Κόρμπιν να παραιτηθεί, φαίνεται πως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι βουλευτίνες Ντέιμ Μάργκαρετ Χοτζ και Αν Κόφι ήδη υπέβαλαν πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας, η οποία θα εξεταστεί τη Δευτέρα και ενδεχομένως την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στη Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίσει επ' αυτής σε μυστική ψηφοφορία.

Ωστόσο, ο σκιώδης υπουργός Τζον ΜακΝτόνελ τόνισε ότι ο ηγέτης των Εργατικών «δεν έχει να πάει πουθενά και θα παραμείνει στη θέση του», ενώ στο ίδιο «στρατόπεδο» τάχθηκαν και οι Άντι Μπέρναμ, Ντάιαν Άμποτ και Έμιλι Θόρνμπερι. 

Ο σκιώδης υπουργός Άμυνας Βέρνον Κόακερ δήλωσε προβληματισμένος και τόνισε ότι θα εξετάσει τη στάση του.

Ήδη 175.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει διαδικτυακά κείμενο στήριξής του για την παραμονή στην ηγεσία των Εργατικών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης