Φωτογραφία του υπόπτου τρομοκράτη δίνει η Τουρκία

Φωτογραφία του υπόπτου τρομοκράτη δίνει η Τουρκία

Πρόκειται για έναν Σύρο που μπήκε στη χώρα ως πρόσφυγας, είπε ο Νταβούτογλου - Σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία της τουρκικής πρωτεύουσας το χτύπημα - Πολίτες και στρατιώτες τα θύματα - Πυκνοί καπνοί και φλόγες υψώθηκαν στον ουρανό, αμέσως μετά τον εκκωφαντικό θόρυβο, λένε αυτόπτες μάρτυρες

Φωτογραφία του υπόπτου τρομοκράτη δίνει η Τουρκία
Στην καρδιά της Τουρκίας, δίπλα στα κτήρια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, του γραφείου του πρωθυπουργού και των αρχηγείων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής σημειώθηκε το τέταρτο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα μέσα σε ένα χρόνο στη γείτονα χώρα.

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 61 τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή, που σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan , είχε με στόχο υπηρεσιακά οχήματα που μετέφεραν αξιωματικούς του στρατού. Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται πολίτες και στρατιώτες, ενώ οι τραυματίες νοσηλεύονται σε 14 διαφορετικά νοσοκομεία της τουρκικής πρωτεύουσας.

Το πρωί της Δευτέρας τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τις αρχές της χώρας, έδωσαν στην δημοσιότητα την φωτογραφία ενός άντρα, Σύρου υπηκόου, που θεωρείται βασικός ύποπτος για την πολύνεκρη επίθεση. Ονομάζεται Σαλέχ Ναζάρ και κατάγεται από το Ντέιρ ελ Ζορ. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε σε τουρκική εφημερίδα, προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Λίγο αργότερα σε δηλώσεις του ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε πως ο άντρας αυτός θεωρείται ο κύριος ύποπτος της επίθεσης, καθώς αποτύπωμά του ανιχνεύθηκε στο σημείο. Η ταύτιση των στοιχείων του μπόρεσε να γίνει καθώς το τουρκικό κράτος τον είχε προηγουμένως καταγράψει ως πρόσφυγα. 


Όπως δήλωσε ο νομάρχης της Άγκυρας, την ώρα που διερχόταν ένα από τα στρατιωτικά βαν, εξερράγη όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά, ενώ άλλες μαρτυρίες αναφέρουν διπλή έκρηξη, σχεδόν ταυτόχρονα. Οι περίοικοι κάνουν λόγο για εκκωφαντικό ήχο που έγινε αισθητός ακόμα και σε παρακείμενες περιοχές, ενώ πλήθος πολιτών εγκατέλειψαν πανικόβλητοι κοντινούς σταθμούς του μετρό. Ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρει πως η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που λεωφορείο ήταν σταθμευμένο σε κόκκινο σηματοδότη, ενώ στο σημείο έσπευσαν τουλάχιστον 20 ασθενοφόρα. 





«Άκουσα μία τεράστια έκρηξη. Υπήρχε καπνός και μία πολύ έντονη οσμή, ακόμα και βρισκόμασταν πολλά τετράγωνα μακριά», δήλωσε αυτήκοος μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Πυκνοί καπνοί κάλυψαν τον ουρανό και φλόγες τύλιξαν το λεωφορείο, με τους κατοίκους της περιοχής να βγαίνουν έντρομοι στα μπαλκόνια για να δουν τι συνέβη, όπως αναφέρει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. 

Λίγη ώρα μετά τη φονική έκρηξη, ειδικοί πυροτεχνουργοί κατέστρεψαν ύποπτα αντικείμενα, τα οποία εντοπίστηκαν σε περιοχές της Άγκυρας. 

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης της επίθεσης, ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι πίσω από την έκρηξη ενδέχεται να κρύβονται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από το μακελειό του περασμένου Οκτωβρίου, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 103 άνθρωποι. Βέβαια, το μέτωπο ανάμεσα στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την τουρκική κυβέρνηση παραμένει ανοιχτό, με πολλές επιθέσεις να έχουν σημειωθεί από μέλη του κατά των δυνάμεων ασφαλείας.





Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με την επίθεση, επιτρέποντας μόνο την επίσημη ενημέρωση αναφορικά με το περιστατικό.

«Οι θάνατοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας εξαντλούν την υπομονή μας», ήταν η οργισμένη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, που έσπευσε να αποδώσει, έστω εμμέσως, την επίθεση στους «εχθρούς» της χώρας. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως η Τουρκία δε θα διστάσει «να εφαρμόσει το δικαίωμα της αυτοάμυνας οπουδήποτε, οποτεδήποτε και σε κάθε περίπτωση» και ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό δήλωσε: «Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες σχετικά με την έκρηξη» και ακύρωσε την επίσκεψη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με κύριο θέμα το προσφυγικό.

«Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις, σαν να ελέγχονται από το ίδιο σημείο, προσπαθώντας να εκφοβίσουν την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς. «Η Τουρκία δεν ικανοποιείται πια από απλά, κενά μηνύματα καταδίκης. Περιμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό μας», πρόσθεσε ο Κουρτουμλούς. Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε πως όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά προκάλεσε την έκρηξη στοχεύοντας σε στρατιωτικά οχήματα και προσωπικό του στρατού. Την υπόθεση της επίθεσης, την οποία χαρακτήρισε «πολύ καλά σχεδιασμένη», διερευνούν επτά εισαγγελείς, αλλά δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, τονίζοντας πως οι τοπικές αρχές θα εντοπίσουν τους δράστες. 

Η στιγμή της έκρηξης από κάμερα ασφαλείας

Τα πρώτα λεπτά μετά την έκρηξη










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης