Πτωτικές τάσεις για την τιμή του αργού πετρελαίου στους επόμενους μήνες

Πτωτικές τάσεις για την τιμή του αργού πετρελαίου στους επόμενους μήνες

Οι τιμές φαίνεται να συμπιέζονται λόγω της κρίσης στην Κίνα αλλά και το ενδεχόμενο συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά.

 Πτωτικές τάσεις για την τιμή του αργού πετρελαίου στους επόμενους μήνες
Oι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιούνται στην περιοχή κάτω των 60 δολαρίων το βαρέλι. Στις 6 Ιουλίου, το Μπρεντ έπεσε πάνω από 6% αντιδρώντας σε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αλλά και στην προοπτική μιας συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά.

Μπορεί η κρίση στην Ελλάδα να έχει την δική της δυναμική, όμως μεγαλύτερη, αν και πιο μακροπρόθεσμη επίδραση σε όλη την αγορά θα έχουν αυτά που θα γίνουν με την Τεχεράνη. 

Παρά τις πρόσφατες αρρυθμίες στην τιμή αγοράς, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί μέσα στους επόμενους μήνες ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς στην αγορά πετρελαίου.
Κλείσιμο

Ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή του, οι  ΗΠΑ αύξησαν τις εισροές από τις εξέδρες άντλησης, ενώ μειώθηκαν και τα περιθώρια κέρδους των διϋλιστηρίων. Όλα αυτά έχουν βάλει πλέον οροφή τα $60 δολάρια το βαρέλι, πολύ πιο κάτω από τα $68 δολάρια που είχε ανέβει τον Μάϊο.

Όμως την μεγαλύτερη πίεση θα δεχθούν οι τιμές αν και εφ' όσον υπάρξει συμφωνία με την Τεχεράνη για τα πυρηνικά, και ανοίξουν οι εξαγωγές της χώρας που μέχρι σήμερα τελούσε υπό καθεστώς εμπάργκο.

Από το 2011 η παραγωγή της χώρας έχει μειωθεί στο μισό, ενώ αν υπάρξει συμφωνία υπολογίζεται ότι θα μπουν άμεσα στην αγορά πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Με τάση μάλιστα να αυξηθούν κατά πολύ περισσότερο, όταν οι αγωγοί καταφέρουν να λειτουργήσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο για τα δεδομένα των αποθεμάτων του Ιράν. 

Ένα άλλο στοιχείο που πιέζει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι η διαφαινόμενη μείωση στην ζήτηση πετρελαίου, λόγω της κρίσης στην Ελλάδα. Αλλά και γιατί η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκεται στην δίνη μιας μεγάλης χρηματιστηριακής αναταραχής, με πτώση των μετοχών έως και 30% από τα μέσα Ιουνίου.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα που υποστηρίζουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η αναστάτωση στην Κίνα, δεν θ' αργήσουμε να δούμε τιμές στην περιοχή των $50 δολαρίων το βαρέλι.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης