Γιατί οι Ιάπωνες δεν θα χαρούν τα Χριστούγεννα φέτος;
Δεν είναι η πρόσφατη ασταθής οικονομική κατάσταση στην χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» που θα χαλάσει τα Χριστούγεννα των κατοίκων της ή μάλλον δεν είναι μόνο αυτή...
Εύα Παυλάτου
Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα ύφεσης και τις πρόωρες εκλογές οι Ιάπωνες έχουν ένα επιπλέον πρόβλημα που τους απασχολεί και που σύμφωνα με την εφημερίδα της χώρας Japan Today μπορεί να κάνει τα Χριστούγεννα στενόχωρα γι' αυτούς.
Αιτία είναι η μεγάλη έλλειψη βουτύρου που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα με αποτέλεσμα τα σούπερ μάρκετ να πωλούν μόνο ένα πακέτο βούτυρο τη φορά στους καταναλωτές. Η χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων την περίοδο 2006 -2007 ανάγκασε την κυβέρνηση να μειώσει τις επιδοτήσεις για τις αγελάδες, με αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή βουτύρου.
Κλείσιμο
Και μπορεί οι Ιάπωνες να μην χρησιμοποιούν το βούτυρο στη μαγειρική, αλλά το χρειάζονται κατά κόρον τα Χριστούγεννα για να φτιάξουν την παραμονή την παραδοσιακή τους αφράτη πουτίγκα με φράουλες και μπόλικη κρέμα... Το αρμόδιο υπουργείο για την Γεωργία, τα Δάση και την Ιχθυοτροφία στη χώρα εισήγαγε 7.000 τόνους βούτυρο τον περασμένο Μάιο, αλλά αυτό ελάχιστα βοήθησε την μεγάλη ζήτηση του προϊόντος για τα Χριστούγεννα.
Οι αρτοποιοί στην χώρα βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα να χρησιμοποιήσουν μαργαρίνη για την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα ή να την φτιάξουν όπως πάντα με βούτυρο, εκτοξεύοντας όμως την τιμή της στα ύψη!
Παλιά, η ψυχαγωγία ήταν κάτι απλό. Ένα βιβλίο, μία ταινία, μια κούνια στην αυλή, φίλοι στη γειτονιά. Αυτές οι στιγμές μας έκαναν να νιώθουμε μαζί, να φτιάχνουμε εικόνες και μνήμες όλοι μαζί. Στο μέλλον θα δίνει την απάντηση στο ερώτημα «ποιος είμαι».
Στο νησί που το ελληνικό καλοκαίρι συναντά το πολυτελές lifestyle και οι κοσμικές παραλίες συνυπάρχουν με πιο ήσυχες γωνιές, συνεχίστηκε το διάστημα 1 με 3 Ιουλίου το φετινό πρόγραμμα Plastic Free Greece, με τέσσερις δράσεις καθαρισμού που έφεραν το πρόβλημα στην επιφάνεια (και στις σωστές του διαστάσεις).