Η «ομίχλη» του πολέμου πάνω από την Ουκρανία

Η «ομίχλη» του πολέμου πάνω από την Ουκρανία

-Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις δυνάμεις του
-Ουκρανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στο Σλαβιάνσκ


Στον αέρα το αεροδρόμιο της Σητείας
Η «ομίχλη» του πολέμου πάνω από την Ουκρανία
«The fog of war», η ομίχλη του πολέμου δηλαδή, απλώνεται πάνω από την Ουκρανία.

Σε μια εξέλιξη που σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Την ώρα που το Κίεβο επιχειρεί την εξόντωση του «ξένου εισβολέα», το Russia Today αναφέρει πως δεκάδες Ουκρανών στρατιωτών που έχουν αποσταλεί στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, αποσύρονται.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι στρατιώτες που υπηρετούν την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» της ουκρανικής κυβέρνησης αποχωρούν από το σημείο μαζικά.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, περίπου 300 Ουκρανοί στρατιώτες συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τα τεθωρακισμένα τους και τα όπλα τους και να επιστρέψουν στη βάση τους έπειτα από διαπραγματεύσεις στο Σλαβιάνσκ. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς εκφράζουν την υποστήριξή τους στους φιλορώσους.




Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις δυνάμεις του

Με την Ουκρανία να βρίσκεται ένα βήμα πριν τον εμφύλιο, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αυξήσει τις δυνάμεις του στην χώρα, μια απάντηση στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις ανατολικές περιοχές της.

Συγκεκριμένα, το NATO αποφάσισε την Τετάρτη την «άμεση» τοποθέτηση επιπλέον «ναυτικών, αεροπορικών και επίγειων» δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Όπως εξήγησε ο  Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φο Ράσμουσεν, θα γίνει ανάπτυξη νέων δυνάμεων «στη θάλασσα, στον αέρα, στο έδαφος» και μάλιστα «αμέσως», πράγμα που «σημαίνει εντός ημερών».

Τα μαχητικά αεροσκάφη του NATO θα πραγματοποιούν περισσότερες υπερπτήσεις στην περιοχή της Βαλτικής, συμμαχικά πολεμικά πλοία θα καταπλεύσουν στη Βαλτική θάλασσα, στην ανατολική Μεσόγειο και αλλού, ενώ συμμαχικές χερσαίες δυνάμεις θα συμβάλλουν στη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατών των κρατών-μελών του Συμφώνου, στην εκπαίδευσή τους και σε γυμνάσια που θα διεξαχθούν, πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επέμεινε στο ότι το Σύμφωνο εξακολουθεί να ευελπιστεί πως θα δοθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία παρά την απόφασή του να μεγεθύνει και να ενισχύσει τις δυνάμεις του στην περιοχή.

«Λάβαμε πλέον στρατιωτικά μέτρα τα οποία σε αυτό το στάδιο θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα για να εγγυηθούμε αποτελεσματική συλλογική άμυνα και αποτροπή αλλά, τούτου λεχθέντος, ελπίζουμε πράγματι πως οι συνομιλίες της Γενεύης θα ανοίξουν τον δρόμο για μια ειρηνική και πολιτική λύση στην κρίση», σημείωσε ο Ράσμουσεν αναφερόμενος στην τετραμερή σύνοδο η οποία είναι προγραμματισμένο να γίνει αύριο Πέμπτη.

Πάντως, τόνισε πως το ΝΑΤΟ θα αρχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα αυτά αμέσως, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα «εάν χρειαστεί» τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται καθώς -όπως είπε- «το NATO θα προστατεύσει όλους τους συμμάχους και θα αμυνθεί έναντι οιασδήποτε απειλής έναντι της ασφάλειάς μας».

Η Μέρκελ ελπίζει σε λύση στις συνομιλίες της Γενεύης

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε πως ελπίζει ότι η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ θα βοηθήσουν στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε εκπρόσωπός της.

«Ελπίζουμε ότι θα γίνει, ότι θα προσφέρει μια βάση, ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συναντήσεις ει δυνατόν», δήλωσε από το Βερολίνο ο Γκέοργκ Στράιτερ, προσθέτοντας ότι η σύνοδος της Γενεύης μπορεί να προσφέρει ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην Ουκρανία.

«Δεν έχουν το δικαίωμα να αποτύχουν οι μετέχοντες στην αυριανή σύνοδο στην Γενεύη», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.


«Η κατάληψη δημοσίων κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία προκαλεί αντιδράσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλοι νεκροί και τραυματίες αν δεν αποφύγουμε αυτήν την κλιμάκωση της βίας», είπε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Ουάσινγκτον για την Γενεύη, για να μετάσχει στην συνάντηση με τους ομολόγους του για την κρίση στην Ουκρανία.

Στην περίπτωση αποτυχίας της συνόδου αυτής, οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα.

Βίντεο από το Σλαβιάνσκ

















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης