Ομπάμα: Κανείς δεν θα βγει κερδισμένος από την παράλυση του κράτους

Ομπάμα: Κανείς δεν θα βγει κερδισμένος από την παράλυση του κράτους

Σε συνάντηση καλεί ο Τζον Μπένερ τον Ομπάμα και τον Ράιντ - Περικοπές δαπανών ζητά ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών - Βέτο από τον Λευκό Οίκο στα «μίνι νομοσχέδια» που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι

Στην πρεμιέρα του "Αξίζει να το ζεις"...
Ομπάμα: Κανείς δεν θα βγει κερδισμένος από την παράλυση του κράτους
Έπειτα από την κατακραυγή των Αμερικανών πολιτών, αλλά και την ισχυρή αντίδραση των παραγόντων της οικονομίας για το περίφημο «shutdown», οι Ρεπουμπλικανοί κάνουν ένα βήμα πίσω, με την ελπίδα να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο που απειλεί την αμερικανική αλλά και διεθνή οικονομία.

Όπως δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και τον επικεφαλής της Γερουσίας, Χάρι Ράιντ, έπειτα από την αποτυχία να σημειωθεί πρόοδος σχετικά με το «λουκέτο» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αλλά και αναφορικά με το ζήτημα του χρέους της χώρας. Ο Μπένερ είπε ότι περιμένει από τον Ράιντ να ορίσει συνάντηση, ενώ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής απάντησε πως προτίθεται να το κάνει, εφόσον περάσει ένα «καθαρό», όπως λέγεται, νομοσχέδιο, για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού χωρίς να συμπεριλαμβάνει το μπλόκο στη μεταρρύθμιση της υγείας που αποτέλεσε και την θρυαλλίδα για την κρίση.

Ερωτηθείς για τον λόγο που οι υπηρεσίες παραμένουν κλειστές, ο Μπένερ απάντησε ότι αυτό συμβαίνει για να υπάρχει δικαιοσύνη στους Αμερικανούς πολίτες, σχετικά με το περίφημο Obamacare. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Μπένερ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι δεν προτίθεται να περάσει το νομοσχέδιο που δε θα συμπεριλαμβάνει το μήλον της έριδος, Obamacare.

Κλείσιμο
«Δεν πιστεύω ότι θα κηρύξουμε στάση πληρωμών»

Επιπρόσθετα, ο Μπένερ δήλωσε ότι το Σώμα δεν πρόκειται να ψηφίσει ένα «καθαρό» νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό ώστε να τερματιστεί η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, ενώ επιπροσθέτως ζήτησε περικοπές δαπανών σε αντάλλαγμα για την αύξηση του νομίμου ορίου του χρέους των ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύω ότι θα κηρύξουμε στάση πληρωμών», επανέλαβε, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με Ρεπουμπλικάνους βουλευτές. Όμως «εάν πρόκειται να αυξήσουμε το ποσό των χρημάτων που επιτρέπεται να δανειστούμε, τότε οφείλουμε να κάνουμε κάτι για το πρόβλημα των δαπανών και την απουσία οικονομικής ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικανός επέκρινε τον Ομπάμα επειδή αρνείται να διαπραγματευτεί το θέμα του προϋπολογισμού ενώ συνεχίζεται, για τέταρτη ημέρα, το «κλείσιμο» του κράτους. 

«Δεν είναι παιχνίδι! Οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, ούτε κι εγώ την θέλω. Αυτό που ζητάμε είναι να καθίσουμε και να συζητήσουμε, να ξανανοίξουμε το κράτος και να εισάγουμε την ίση εφαρμογή του Obamacare για όλους τους Αμερικανούς. Είναι τόσο απλό. Και αυτό ξεκινά με μια απλή συζήτηση», είπε ο Μπένερ.

Ομπάμα: Κανείς δεν βγαίνει ωφελημένος

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια εμφάνιση που εξέπληξε αρκετούς, καθώς σπάνια βγαίνει πεζός από τον Λευκό Οίκο για βόλτα στην περιοχή, μίλησε στους δημοσιογράφους για το «μπλακ-άουτ», αλλά και για το τι προτίθεται να κάνει με το πρόβλημα που έχει προκύψει.

«Από την παράλυση του κράτους κανείς δεν βγαίνει ωφελημένος», είπε ο Ομπάμα, ενώ προσέθεσε πως «κανείς δεν κερδίζει όταν οι οικογένειες δεν ξέρουν εάν θα καταβληθούν ή όχι οι μισθοί».

Ο αμερικανός πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατευθυνόταν σε ένα φαστφουντάδικο στη λεωφόρο Πενσιλβάνια.

Να σημειωθεί πως ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που μίλησε ανώνυμα στην εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, είπε ότι οι Δημοκρατικοί «κερδίζουν τη μάχη» σε αυτήν την κρίση, απέναντι στους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

Βέτο Ομπάμα στα μίνι-νομοσχέδια των Ρεπουμπλικάνων 

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε και σήμερα ότι ο Ομπάμα θα ασκήσει βέτο στα «μίνι νομοσχέδια» που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι για να ξανανοίξουν ορισμένες υπηρεσίες.

«Η εξέταση νομοσχεδίων περί επιχορηγήσεων κατ' αυτόν τον τρόπο δεν συνιστά σοβαρό ή υπεύθυνο τρόπο για τη λειτουργία της κυβέρνησης», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία.

Στις 17 Οκτωβρίου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να εξαντλήσει το όριο δανεισμού της και επαφίεται στο Κογκρέσο να αυξήσει το νόμιμο όριο του χρέους. Ο Μπένερ φέρεται να δήλωσε σήμερα στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές ότι δεν θα βασιστεί στις ψήφους των Δημοκρατικών για να περάσει ένα «καθαρό» νόμο για το όριο του χρέους από τη Βουλή.

Σύμφωνα με την βουλευτίνα Σέλι Μουρ Κάπιτο, η οποία εκλέγεται στη Δυτική Βιρτζίνια, ο πρόεδρος του Σώματος διέψευσε και πάλι τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι σχεδίαζε να εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή ένα "καθαρό" νομοσχέδιο, χωρίς προϋποθέσεις και όρους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης