ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Λιποθύμησε Αμερικανός και συνήλθε... Σουηδός!

Λιποθύμησε Αμερικανός και συνήλθε... Σουηδός!

Πώς ένας 61χρονος «έχασε» όλο του το παρελθόν σε μια στιγμή

Λιποθύμησε Αμερικανός και συνήλθε... Σουηδός!
Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο φαντασίας, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Θα μπορούσε μάλιστα να εμπνεύσει ανθρώπους του κινηματογράφου για να γίνει ταινία. Έτσι το βλέπουμε όμως εμείς. Ο Μάικλ Τόμας Μπόουτραϊτ όμως είναι σίγουρο ότι δεν το αντιμετωπίζει μ' αυτόν τρόπο.

Ο 61χρονος Αμερικανός βρέθηκε στις 28 Φεβρουαρίου λιπόθυμος σε ένα μοτέλ στην Καλιφόρνια από την αστυνομία. Η ταυτότητά του που βρέθηκε εκεί επιβεβαίωνε το όνομά του και την ηλικία του. Ο ίδιος όμως όταν κατάφερε να συνέλθει και να επικοινωνήσει ξανά με το περιβάλλον του άφησε τους πάντες άφωνους. Όχι μόνο δεν αντιδρούσε στο όνομα του, αλλά δεν ήξερε καν τι έκανε στις ΗΠΑ. Το χειρότερο απ' όλα; Δεν μιλούσε αγγλικά, αλλά σουηδικά!

Η αστυνομία αναγκάστηκε να καλέσει μεταφραστή και ο Μπόουτραϊτ ενημέρωσε πως το όνομά του είναι Γιόχαν Εκ και είναι Σουηδός. Δεν είχε μάλιστα ιδέα πώς ήταν η ζωή του πριν τις 28 Φεβρουαρίου όταν και λιποθύμησε.

Κλείσιμο
Σήμερα ο Μπόουτραϊτ μιλάει στο CNN για έναν «καθημερινό εφιάλτη» που περνάει στην προσπάθεια του να θυμηθεί πράγματα, γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις από τη ζωή του. Στο πλευρό του έχει σπεύσει μια κοινωνική λειτουργός, η Λίζα Χαντ-Βάσκες, που προσπαθεί να τον βοηθήσει να ανασύρει μνήμες.

Σύμφωνα με τα όσα λέει η ίδια μετά από πολύμηνη έρευνα, ο Μπόουτραϊτ υπηρέτησε για τρία χρόνια στο αμερικανικό ναυτικό ως μηχανικός αεροσκαφών, μεταξύ 1971-1973, ενώ τη δεκαετία του 1980 βρέθηκε όντως στη Σουηδία - γεγονός που εξηγεί τη γνώση της σουηδικής γλώσσας, εργαζόμενος για μια συμβουλευτική εταιρεία με τίτλο Kultur Konsult Nykoping.

Οταν η Βάσκες του τα είπε όλα αυτά εκείνος δεν θυμόταν απολύτως τίποτα. Δίπλα του στο μοτέλ είχαν βρεθεί και ρακέτες του τένις και προκύπτει πως ο Μπόουτραιτ ήταν ένας καλός παίκτης του τένις κι ίσως να βρισκόταν στην Καλιφόρνια για να πάρει μέρος σε αγώνα. Πλέον, ανταποκρίνεται όταν τον αποκαλούν «Μάικλ», αλλά θα ήθελε πολύ να τον φωνάζουν «Γιόχαν». Εξακολουθεί να νιώθει «ξένος» στην Καλιφόρνια, για αυτό και η κοινωνική λειτουργός τον ενθάρρυνε να έρθει σε επαφή με Αμερικανοσουηδούς.

Οι γιατροί θεωρούν πως ο 61χρονος πάσχει από μια πάθηση που καλείται fugue amnesia, όπου ο ασθενής, συνήθως λόγω κάποιου ψυχολογικού τραύματος, χάνει την αίσθηση της προσωπικής του ταυτότητας. Το παρήγορο είναι ότι συνήθως η μνήμη επιστρέφει σταδιακά μέσα σε διάστημα κάποιων μηνών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης