PROTOTHEMA

Πολιτική

Μήνυμα από το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς

Γλέζος προς Σκοπιανούς: Βγάλτε από τον νου σας τη λέξη «Μακεδονία»!

Γλέζος προς Σκοπιανούς: Βγάλτε από τον νου σας τη λέξη «Μακεδονία»!

«Αντί μιας ευρύτερης συναίνεσης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπάθησαν να καρπωθούν κομματικά οφέλη, όρισαν το δικό τους συμφέρον πάνω από τη Μακεδονία»

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Μανώλης Γλέζος παίρνει θέση για το Σκοπιανό.


Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τονίζει ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπογράφουν γραμμάτια που δεν μπορούν να εξoφλήσουν, ενώ επισημαίνει ότι οι Σκοπιανοί θα πρέπει να βγάλουν τη λέξη «Μακεδονία» από το μυαλό τους. 

Αναλυτικά το άρθρο του Μανώλη Γλέζου:

Για ακόμη μία φορά, το ελληνικό έθνος, ως κράτος, οδηγείται σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο εκβιασμών. Εκβιασμό από το ΝΑΤΟ και τις ιδιοκτήτριες αυτού, τις ΗΠΑ.

Οδηγείται σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του Μάθιου Νίμιτς.

Και είναι για αυτούς άλλο ένα τρόπαιο να υποχρεώνουν μια κυβέρνηση, που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, να ακολουθήσει, δεχόμενη αυτές τις αποφάσεις για να μπορέσει να γίνει διεύρυνση ενός αμαρτωλού στρατιωτικού συνασπισμού σαν αυτόν του ΝΑΤΟ.

Ομως, μια χώρα που έχει παραχωρήσει τα πάντα στους δανειστές της, ακόμα και την εθνική της ανεξαρτησία, δεν έχει και πολλά περιθώρια να αντιδράσει.

Το μόνο από τα όπλα που της έχουν απομείνει είναι ένα αρραγές μέτωπο του λαού, που θα ορθώσει ενωμένος το ανάστημά του, μαζί με όλους τους φορείς που τον εκφράζουν, εκτός από τους νοσταλγούς του Χίτλερ.

Οι χειρισμοί από την αρχή ήσαν ατυχείς. Αντί της άμεσης σύγκλησης ενός, διευρυμένου και από προσωπικότητες, συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ακολουθήθηκε μια μυστική διπλωματία με διαρροές.

Αντί μιας ευρύτερης συναίνεσης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπάθησαν να καρπωθούν κομματικά οφέλη, όρισαν το δικό τους συμφέρον πάνω από τη Μακεδονία, πάνω από αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν, και επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, εθνικό συμφέρον.

Αντί για ενότητα, διχασμός, αντί για «παλλαϊκή εθνική έξαρση», παραληρήματα μίσους.

Εζησα αρκετές φορές, μαζί με αυτόν τον λαό, αυτό που αποκαλούν «παλλαϊκό ξεσηκωμό». Το έπος του 1940, τη γερμανική εισβολή, τη μάχη της Κρήτης, τα μεγάλα γεγονότα της Κατοχής, την Απελευθέρωση, τη δεκαετία του 1960, μετά την πτώση της χούντας, αλλά και τη συνέχεια, τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν σε νίκες αλλά και σε πικρές ήττες.

Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα και υπάρχει εξήγηση. Η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει τους κομματικούς σχηματισμούς να νοιάζονται, δυστυχώς, για το κομματικό και προσωπικό συμφέρον.

Είναι αντιληπτό σε μεγάλη μερίδα πολιτών ότι το πάθος για την εξουσία είναι πάνω από ό,τι συμφέρει τη χώρα και τον λαό της.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται, αδιαφορώντας για τη Μακεδονία. Δεν καταλαβαίνουν ότι υπογράφουν γραμμάτια που δεν μπορούν να εξοφλήσουν.

Δυστυχώς, οι κατακερματισμένες αριστερές δυνάμεις αδυνατούν προς το παρόν να παρέμβουν, να δείξουν τον υπεύθυνο αυτής της νέας κρίσης για το όνομα των γειτόνων, αναζητούν να υψώσουν λόγο που να ενώνει τον λαό.

Η συμμετοχή του κόσμου στα δύο συλλαλητήρια ήταν μεγάλη, αλλά δεν αρκεί. Οι δυνάμεις που τον κάλεσαν έκρυψαν τον πραγματικό υπεύθυνο και προσπάθησαν να κατευθύνουν τη δίκαιη οργή του σε κατευθύνσεις που συνέφεραν αυτούς και όχι σε αυτό που θα βοηθήσει σε μια λύση αποδεκτή από τους πολίτες αυτής της χώρας.

Πώς να τους εμπιστευθεί ξανά ο λαός, που έχει αλάθητο αισθητήριο. Προκύπτει άμεση ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι στόχοι ενός κινήματος που θα το αγκαλιάσει όλος ο λαός και που θα καταγγείλει τις δυνάμεις που σέρνουν την κυβέρνηση σε μια επώδυνη λύση.

Δεν πρέπει να είμαστε αυτοί που απλώς θα κάνουμε πλάτες στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ παραχωρώντας ό,τι αυτό μας ζητήσει.

Αν δεν το πετύχουμε, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και εις βάρος της χώρας μας.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους γείτονες: ο κάθε λαός προσδιορίζεται από 1) τη γλώσσα του, 2) τα ήθη και τις κοινές παραδόσεις του, 3) τον τρόπο που θρησκεύεται, 4) τη θέλησή του να αποκτήσει εθνική ανεξαρτησία, 5) τη βούληση όλου του λαού και όχι ελαχίστων.

Ενας λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται, χάνει όμως την επαφή με τη δική του ιστορία όταν ετεροπροσδιορίζεται. Βγάλτε λοιπόν από τον νου σας τη λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μια ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας, αυτό που εκφράζει το σύνολο του λαού σας και όχι μέρος αυτού.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

???12/02/201823:48

ΠΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ? Η ΔΙΑΒΑΖΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ

Απάντηση
Nick12/02/201823:39

Καλα που εχουμε και την Μακεδονια και ασχολουμεθα γιατι αλλοιως, χωρις αυτο το θεμα, θα βλεπαμε τα πραγματικα χαλια μας και θα κλαιγαμε μαυρο δακρυ. Ενω τωρα κανουμε διαδηλωσεις, φωναζουμε, ξεδινουμε, τρωμε κανα σουβλακι και δεν κλαιμε.

Απάντηση
Κυρ Μανώλη, 12/02/201822:45

να υποθέσουμε ότι κάνεις πλάκα? Λάθος στόχο σημαδεύεις κυρ Μανώλη. Εντός των Τειχών βρίσκεται ο καλοχαϊδεμένος σου Εφιάλτης και προπαγανδίζει χωρίς φόβο και ντροπή αυτό που ποθούν διακαώς οι βουλγαροσκοπιανοί κι εσύ το εξορκίζεις με φοβέρες και απειλές. Το όνομα Μακεδονία ο προστατευόμενός σου δηλώνει ότι θα δοθεί εκεί που πρέπει και να μην γκρινιάζουμε εμείς οι Έλληνες... Γιατί δεν τού ρίχνεις καμιά συγυρισμένη τού μικρού μπας και λογικευτεί? Ήσουν και στο αντάρτικό και ξέρεις τι περιποίηση είχαν όλοι εκείνοι πού πρόδιδαν μέσα από τις γραμμές σας το Κίνημα. Δείξε λοιπόν την αξιοσύνη σου και τη δύναμή σου στο χώρο τής αριστεράς? Τα άλλα ηρωικά σου τα ξέρουμε, χίλιες φορές μας τα έχεις πει και πάντα κάτι νέο πρόσθετες... (Ο.Ε.)

Απάντηση
alex12/02/201822:04

ήμαρτον ,,,, φτανει πια με τους γλεζοχαφιέδες αι σιχτίρ λαμόγιο ψευτοπατριώτη αρχιψευταρε αρχικουμουνιστή .τώρα στα στερνά θυμηθηκες την πατρίδα????οταν απέδιδες φορο τιμής στούς σφαγίαστές των Ελλήνων δεν υπήρχε πατρίδα για σένα. καλά τα πέρασες τόσα χρόνια με τα ψέματα τώρα τι προσπαθείς να σώσεις?? ρουφιάνε, ολοι στα στερνά σας θυμάστε το ποόόοοσο πολύ ηλίθιοι ή εντεταλμένοι κατά του έθνους υπήρξατε στο κοντινό παρελθόν. η διαδρομή σου είναι γνωστή (κυριε) ΓΛΕΤΣΟ . ο ψευτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρονο χαίρονται λέει μια γνωστή φράση . Και αν θέλεις πραγμάτικά να σώσεις κατι ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΗ ΤΗΝ ΠΙΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ δείξε σεβασμό και μην εξευτελίζεις την εννοια της

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία