Υπέγραψαν με τον «μεσάζοντα» αν και ήξεραν ότι δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία

Υπέγραψαν με τον «μεσάζοντα» αν και ήξεραν ότι δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία

Η πρεσβεία στο Ριάντ ενημέρωσε ότι η Σ. Αραβία δεν τον αναγνωρίζει, αλλά την ίδια ημέρα ο κ. Καμμένος έδωσε εντολή να υπογραφεί η συμφωνία για τα βλήματα μαζί του - Έστειλε μάλιστα με ειδική πτήση στη Θεσσαλονίκη τον Διευθυντή Αμυντικών Προγραμμάτων για τις υπογραφές!

Υπέγραψαν με τον «μεσάζοντα» αν και ήξεραν ότι δεν εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία, που έφερε στο φως και ανέδειξε το «Πρώτο ΘΕΜΑ», δίνουν νέα συγκλονιστικά έγγραφα, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

ΘΕΜΑ 104,6 FM. Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου με το πιο ενημερωτικό ραδιόφωνο της πόλης

Λίγες ώρες μετά την επίσημη ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στο Ριάντ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, πως
Κλείσιμο
οι Σαουδάραβες αγνοούν την δραστηριότητα του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου, ο κ. Πάνος Καμμένος έδωσε εντολή στον Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών να πετάξει με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Θεσσαλονίκη και να υπογράψει την Διακρατική Συμφωνία στην «έδρα» του επιχειρηματία Παπαδόπουλου, φερόμενου ως ενδιάμεσου και αντιπροσώπου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας (ΒΣΑ) για την πώληση βλημάτων 105 χιλιοστών από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού.

Σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, στις 12 Ιουνίου 2017 η Διεύθυνση Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) ενημερώνει ότι, για να υπογραφεί η συμφωνία, πρέπει να οριστικοποιηθεί ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι νόμιμος αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων



ΘΕΜΑ 104,6 FM. Η καλύτερη παρέα όπου κι αν βρίσκεσαι

Την επομένη ημέρα, 13 Ιουνίου 2017, τα γεγονότα εξελίχθηκαν ταχύτατα.

Στις 8:00 φεύγει email από τον πρόξενο της Ελλάδας στο Ριάντ, Ηλία-Ανδρόνικο Κλουβάτο, με το οποίο ενημερώνει την ΓΔΑΕΕ ότι οι Σαουδάραβες στρατιωτικοί δηλώνουν πλήρη άγνοια για την δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου και εκφράζουν την επιθυμία για συνομιλίες «Government to Government» (σ.σ. σε κυβερνητικό επίπεδο).

Το επίμαχο απόσπασμα του εγγράφου έχει ως εξής:

«7. Με το (Δ-5) η Ελληνική Πρεσβεία στο Ριάντ μας ανέφερε ότι οι Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για την δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία για συνομιλίες Government to Government. Το (Δ-5) έγινε γνωστό τόσο στον διευθυντή ΔΑΠΚΣ, όσο και στον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ την 13η 08:00 Ιουνίου 2017 και προωθήθηκε στο υπηρεσιακό τους email (Δ-9)».

Αδιαφορώντας σχεδόν για το περιεχόμενο του ενημερωτικού εγγράφου του Έλληνα διπλωμάτη, αποφασίζουν με διαδικασίες-εξπρές να ολοκληρώσουν την διαδικασία με ένα πρόσωπο που μόλις ενημερώθηκαν ότι δεν αναγνωρίζεται επισήμως από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Στις 11:00 της ίδιας ημέρας, δηλαδή τρεις ώρες μετά το ενημερωτικό email, γίνεται συνάντηση στην έδρα του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ παρουσία εκπροσώπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού με τον κ. Παπαδόπουλο, έπειτα από σχετικό αίτημα του επιχειρηματία.

Τα σχετικά αποσπάσματα του εγγράφου που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος αναφέρουν:

«6. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας ο κ. Παπαδόπουλος «Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ» αιτήθηκε να γίνει σύσκεψη στην έδρα του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ παρουσία εκπροσώπου του ΓΕΣ την 13η, 10:30 Ιουνίου 17

8. Την 13η 11:00 Ιουνίου 2017 έγινε η προγραμματισμένη σύσκεψη στην έδρα της ΓΔΑΕΕ και αυτά που συζητήθηκαν μαζί  με τις σχετικές αποφάσεις φαίνονται στα (Δ-6) και (Δ-7)».

Στις 16:00 της ίδιας ημέρας ο Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, ναύαρχος εν αποστρατεία Κυριάκος Κυριακίδης βρίσκεται στο υπουργικό γραφείο του κ. Καμμένου. Τηλεφωνεί στους συνεργάτες του στην ΓΔΑΕΕ, που βρίσκονται στην Λεωφόρο Κατεχάκη απέναντι από το κτίριο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, και τους ζητά να του στείλουν δύο αντίγραφα της Διακρατικής Συμφωνίας με τους Σαουδάραβες. Οι αξιωματικοί της ΓΔΑΕΕ στέλνουν με στρατιωτικό τζιπ τα αντίγραφα στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας και παραδίδουν τα έγγραφα στα χέρια του ναυάρχου Κυριακίδη στις 16:40.

Αμέσως ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ενημερώνει τον Διευθυντή Αμυντικών Προγραμμάτων και Κύριων Συμβάσεων (ΔΑΠΚΣ) (σ.σ. πρόκειται για τον ταξίαρχο που παραλίγο να συλληφθεί από στρατονόμους στο γραφείο του κ. Καμμένου στις 30.8.2017) ότι τους περιμένει μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J για να τους μεταφέρει στην Θεσσαλονίκη.

Εκεί τους περιμένει ο κ. Παπαδόπουλος για να υπογράψουν την Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας - Σ. Αραβίας. Δηλαδή, έπειτα από αίτημα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών και Επενδύσεων έφυγε άρον-άρον από την Αθήνα, επιβιβάστηκε σε μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο πέταξε στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπογράψουν τη Διακρατική Συμφωνία με τον ενδιάμεσο Βασίλη Παπαδόπουλο.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μια Διακρατική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη άρον-άρον στο χώρο του αεροδρομίου έπειτα από οδηγία του υπουργού, αν και ως «Government to Government» σύμβαση θα έπρεπε να υπογραφεί είτε στο κτίριο του υπουργείου Άμυνας είτε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας

Διαβάστε όλα τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος:










ΝΔ: Αυτή είναι η αλήθεια για τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία και τον Καμμένο

Ερώτηση της ΝΔ σε Καμμένο και Κοτζιά για τη σύμβαση των 66 εκατ. ευρώ - Κουμουτσάκος: Να μας πει ο κ. Κοτζιάς τι γνωρίζει για την υπόθεση - Επτά ερωτήματα που αναζητούν απάντηση - Λοβέρδος: Δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία

Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τη σύμβαση για την πώληση 300.000 βλημάτων συνολικού ύψους 66 εκ. ευρώ από την Ελλάδα στην Σαουδική Αραβία, αλλά και σε συνέχεια ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, η ΝΔ δημοσιοποίησε μια ανακοίνωση στην οποία εκφράζει κάποιες διαπιστώσεις αλλά και θέτει ερωτηματικά που χρήζουν άμεσης απάντησης. 

ΘΕΜΑ 104,6 FM. Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου με το πιο ενημερωτικό ραδιόφωνο της πόλης

Στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία τονίζει πως ο Νόμος του 3978/2011 ορίζει ρητά ότι για να προχωρήσει οποιαδήποτε αγοραπωλησία αμυντικού υλικού από την Ελλάδα απαιτείται απευθείας συμφωνία με άλλο Κράτος (goverment to goverment) ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος: Να απαγορευθούν οι μεσάζοντες για να μην υπάρχουν σκιές στις συμφωνίες και να εκλείψουν τα περιθώρια για μίζες. Η μόνη εξαίρεση του νόμου είναι να υπάρχει επίσημος πληρεξούσιος μιας χώρας και να λειτουργεί κατ’ ουσίαν ως εκπρόσωπος μιας Κυβέρνησης.  


Τι έκανε ο Πάνος Καμμένος;

Έφερε το καλοκαίρι στη Βουλή την πρόταση για πώληση 300.000 βλημάτων συνολικού ύψους 66 εκ. ευρώ από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, αποκρύβοντας ότι υπάρχει μεσάζοντας. Γι’ αυτό και λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία ψήφισε τη συμφωνία. Η Νέα Δημοκρατία συναίνεσε να προχωρήσει η διακρατική συμφωνία  με τη Σαουδική Αραβία βάσει του νόμου, δηλαδή ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

Είναι ο Βασίλης Παπαδόπουλος επίσημος πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας;

Όχι δεν είναι. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο της Κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας που να φέρει τη νόμιμη επικύρωση και να επιβεβαιώνει ότι αυτός ο κύριος την εκπροσωπεί στη συγκεκριμένη αγορά. Όλα τα στοιχεία δείχνουν μάλιστα το αντίθετο. Η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου ήδη από το Φεβρουάριο βλέποντας σκιές στις κινήσεις του κ. Καμμένου είχε ζητήσει να εφαρμοστεί ο νόμος και να μην υπάρχουν μεσάζοντες, ενώ ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ έστειλε έγγραφο στις 12 Ιουνίου στο Υπουργείο Αμύνης τονίζοντας ότι οι Σαουδάραβες δεν γνωρίζουν τον Παπαδόπουλο. Πώς αντέδρασε ο κ. Καμμένος; Έστειλε την επόμενη μέρα αεροπλάνο στη Μίκρα και ένας εκπρόσωπός του υπέγραψε συμφωνία με τον Παπαδόπουλο. 

Η συμφωνία αυτή, έχει προφανείς ευθύνες για τον κ. Καμμένο γιατί:

Για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας εμφανίζεται να υπογράφει η εταιρεία του Παπαδόπουλου κάτι που είναι πρωτοφανές. 
Στο προοίμιο της συμφωνίας δεν γίνεται - όπως θα έπρεπε - αναφορά στην εξουσιοδότηση που χρειάζεται να λάβει το Υπουργείο Άμυνας από τον Υπουργό των Εξωτερικών.
Δεν περιλαμβάνονται τα Εθνόσημα των χωρών που υπογράφουν τη συμφωνία. 


Τι είναι τα έγγραφα που παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος;


Τα έγγραφα είναι είτε αμφιβόλου αξιοπιστίας, είτε σκοπίμως παραπειστικά και κανένα δεν έχει νόμιμη επικύρωση, όπως απαιτεί ο νόμος 2690/1999. Από κανένα έγγραφο που έχει δείξει μέχρι στιγμής ο κ. Καμμένος δεν προκύπτει ότι ο Παπαδόπουλος είναι επίσημος πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας για την αγορά των βλημάτων. Το τελευταίο χαρτί, αμφιβόλου αξιοπιστίας, που ανήρτησε ο κ. Καμμένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αμύνης είναι εντελώς άσχετο με την υπόθεση, καθώς παρουσιάζει τον Παπαδόπουλο να είναι τάχα εξουσιοδοτημένος από τη Σαουδική Αραβία για την αγορά αμερικανικών βομβών.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, από επίσημη αλληλογραφία του Πενταγώνου, ο Παπαδόπουλος φέρεται να εκπροσωπεί και την Ιορδανία για την αγορά των ίδιων βλημάτων γεγονός που από μόνο του δείχνει πόσο ύποπτη είναι όλη η ιστορία. Διότι είναι βέβαια αδύνατον να εκπροσωπεί το ίδιο πρόσωπο και τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία όταν και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται να πετύχουν την καλύτερη τιμή από την Ελλάδα για την αγορά των βλημάτων. Θα έπρεπε να κοροϊδέψει τη μία από τις δύο, καθώς κατά την εκδοχή Καμμένου, τα συμφέροντα των χωρών αυτών εκπροσωπεί και όχι της Ελλάδας.

Ας σημειωθεί τέλος, ότι σε νέο έγγραφο που παρουσίασαν τα «ΝΕΑ» ο Παπαδόπουλους φέρεται να εκπροσωπεί και το Κατάρ για την αγορά άλλου υλικού από την Ελλάδα. Και μόνον να σκεφτεί κανείς πόσο προβληματικές είναι οι σχέσεις Κατάρ - Σαουδικής Αραβίας και αμέσως αντιλαμβάνεται ότι ο συγκεκριμένος μεσάζοντας λειτουργεί με τυχοδιωκτική λογική.

Ερωτήματα


1. Ποιος είναι ο ρόλος του Βασίλη Παπαδόπουλου και ποιες οι πραγματικές σχέσεις του με τον κ. Καμμένο; Γιατί ο κ. Καμμένος δεν έχει παρουσιάσει κανένα επίσημο έγγραφο που να βεβαιώνει ότι είναι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας για την αγορά των βλημάτων;

2. Γιατί ο κ. Καμμένος υπέγραψε μαζί του, ενώ όχι μόνον ο Έλληνας Πρόξενος, αλλά και η στρατιωτική ηγεσία του ζητούσε να τηρηθεί ο νόμος και να μην υπάρχουν μεσάζοντες; Και γιατί δεν είπε εξ’ αρχής την αλήθεια στη Βουλή ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μεσάζοντες;

3. Αν όλα ήταν εντάξει και αν ο Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν όντως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, γιατί δεν προχώρησε η συμφωνία και γιατί δεν εισπράχθηκαν τα χρήματα. Βάσει της συμφωνίας Καμμένου έπρεπε να είχαν μπει στα ελληνικά ταμεία στις 31 Ιουλίου. Τι στράβωσε και η συμφωνία που υποστηρίζει εκείνος ότι είναι νόμιμη παραμένει στον αέρα;

4. Έχει κάνει κι άλλες συμφωνίες ο κ. Καμμένος με τον Παπαδόπουλο; Και αν ναι ποιες; Και πώς προσποιείται ότι δεν τον ξέρει όταν έστειλε άρον άρον αεροπλάνο για να υπογράψει εκπρόσωπός του μαζί του τη συμφωνία των βλημάτων;

5. Ο κ. Καμμένος απαξίωσε τον Έλληνα Πρόξενο στην Σαουδική Αραβία και τον κατήγγειλε δημοσίως ότι είναι διαπλεκόμενος. Ο κ. Κοτζιάς τι λέει γι’ αυτό; Συμφωνεί με τον κ. Καμμένο ότι ο Έλληνας Πρόξενος είναι διαπλεκόμενος; Σήμερα η ένωση διπλωματικών υπαλλήλων εξέδωσε ανακοίνωση στηρίζοντας τον Πρόξενο και εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για τις αναφορές Καμμένου. Ο κ. Κοτζιάς γιατί μένει άφωνος;

6. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στην Βουλή και σήμερα επανήλθε με αίτηση κατάθεσης εγγράφων θέτοντας σειρά πολύ συγκεκριμένων ερωτημάτων για την υπόθεση που είναι φανερό πια ότι πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο. Παράλληλα, αρμόδιοι Τομεάρχες της έχουν κάνει παράσταση στη Δικαιοσύνη ζητώντας την παρέμβασή της. Η Νέα Δημοκρατία επιμένει και σήμερα. Δεν θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης; 

7. Τέλος υπάρχει και ένα αυτονόητο ερώτημα στον πρωθυπουργό της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία ήδη από την προηγούμενη Κυριακή που το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα, ανέδειξε τη σοβαρότητα της υπόθεσης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να λάβει σαφή θέση για τις επιλογές του συναρχηγού του κ. Καμμένου. Γιατί εδώ και οκτώ μέρες σιωπά ο κ. Τσίπρας;  

Ερώτηση της ΝΔ σε Καμμένο και Κοτζιά για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

Το κείμενο υπογράφουν οι Βασίλης Κικίλιας, Γεώργιος Κουμουτσάκος, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Σίμος Κεδίκογλου, Σάββας Αναστασιάδης

Νέα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία ζητώντας εξηγήσεις για την προβληματική υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία και την εμπλοκή μεσάζοντα ο οποίος φαίνεται να έχει λάβει και άλλες δουλειές.

Θέλεις συνεχή ενημέρωση; Την πίσω πλευρά των γεγονότων; Συνεντεύξεις με ουσία; Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου στον ΘΕΜΑ 104,6 FM

Το κείμενο υπογράφουν οι Βασίλης Κικίλιας, Γεώργιος Κουμουτσάκος, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Σίμος Κεδίκογλου, Σάββας Αναστασιάδης και έχει ως εξής:
 

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2017

 
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
 
ΠΡΟΣ:  
1.            Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Καμμένο
2.            Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά



ΘΕΜΑ:  Πώληση Βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία
 
 
Κύριοι Υπουργοί,
 
Τις τελευταίες ημέρες με μπαράζ δημοσιευμάτων αποκαλύπτονται πολλές άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της υπόθεσης που αφορά στην πώληση αμυντικού υλικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
 
Ειδικότερα, στο φύλλο της 10ης Νοεμβρίου 2017 της Εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικό έγγραφο που εστάλη το απόγευμα της 12ης Ιουνίου 2017, μια ημέρα δηλαδή πριν την υπογραφή της δήθεν Διακρατικής Συμφωνίας της Χώρας μας με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, του Προξένου μας στο Ριάντ κ. Ηλία Κλουβάτου προς τον Ταξίαρχο της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών τον οποίο ο Υπουργός Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος παρουσία ανώτατων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, απείλησε με σύλληψη και τελικά μετέθεσε από τη θέση του, στο οποίο χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι: «Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται "Government to Government”».
 
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής επιστολής του Διπλωμάτη κ. Κλουβάτου προς τον Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Ταξίαρχο κ. Παπαδάκη στις 12.06.2017, εντελώς τιμωρητικά, κόπηκε η μετάθεσή του από τη θέση του Γραμματέα της Πρεσβείας μας στο Λονδίνο, που είχε ήδη εγκριθεί. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση επέλεξε να τιμωρήσει τους ανώτερους λειτουργούς που έπραξαν το αυτονόητο και εφάρμοσαν το νόμο.
 
Είναι απορίας άξιο πως η Ελληνική Κυβέρνηση, μετά την ανωτέρω ενημέρωση από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Πρόξενό μας, προχώρησε, εσπευσμένα μάλιστα, στην υπογραφή της εν λόγω δήθεν Διακρατικής Συμφωνίας με τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο δημοσιεύτηκε, εμφανίζεται παράλληλα και ως εκπρόσωπος της Ιορδανίας για το ίδιο αμυντικό υλικό.
 
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την υπογραφή της εν λόγω δήθεν Διακρατικής Συμφωνίας έπρεπε να απαντηθούν άμεσα καθώς από τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Υπουργός Άμυνας τις προηγούμενες ημέρες είναι προφανές δια γυμνού οφθαλμού τα κάτωθι:
 
- Δεν φέρουν νόμιμες επικυρώσεις, αλλά πρόκειται για απλά φωτοαντίγραφα έγγραφα της αλλοδαπής που δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την Ελληνική Διοίκηση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

- Εξουσιοδοτούν αλλοδαπό υπήκοο γεγονός που σύμφωνα με ειδικούς δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας, ιδίως όσον αφορά τη διεθνή εκπροσώπηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

- Αναγράφουν ημερομηνία σε Γρηγοριανό Ημερολόγιο ενώ είναι γνωστό ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποιεί το ισλαμικό σεληνιακό ημερολόγιο Χίζρι από το 1932.

- Υπογράφονται από αναρμόδιο Αξιωματικό της Αεροπορίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το αμυντικό υλικό των 300.000 βλημάτων 105 χιλιοστών προορίζεται για τον Στρατό Ξηράς της εν λόγω Χώρας, σύμφωνα με τη δήθεν Διακρατική Συμφωνία.

- Το έγγραφο το οποίο έχει προσκομιστεί από τον κ. Υπουργό Άμυνας για τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο είναι σαφές ότι δεν τον εξουσιοδοτεί να υπογράψει, αλλά να διαπραγματευτεί την εν λόγω Συμφωνία ως Εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

- Η περιβόητη δήθεν Διακρατική Συμφωνία υπεγράφη όχι στην Έδρα του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, αλλά στη Θεσσαλονίκη.
 
Κατόπιν των ανωτέρω,
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών,
 
1. Τα έγγραφα της αλλοδαπής που έχουν υποβληθεί από τον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο  και τον ορίζουν ως δήθεν εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Ιορδανίας φέρουν τις νόμιμες επικυρώσεις από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να μπορούν να ληφθούν νομίμως υπόψη της Ελληνικής Διοίκησης; Παρακαλούμε να κατατεθούν ακριβή φωτοαντίγραφα των σχετικών εγγράφων που εξουσιοδοτούν τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο καθώς και όλη η σχετική αλληλογραφία ανάμεσα στις Ελληνικές Αρχές και τις Αρχές των Χωρών αυτών.

2. Γιατί παρελήφθησαν έγγραφα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας τα οποία δεν φέρουν τις νόμιμες επικυρώσεις; Προηγήθηκε έλεγχος της εγκυρότητας των εν λόγω εγγράφων και αν ο εξουσιοδοτών είχε σχετική αρμοδιότητα; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος γνησιότητας των υποβληθέντων από τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο εγγράφων.

3. Πριν την Ηλεκτρονική Επιστολή του Προξένου μας στο Ριάντ κ. Ηλία Κλουβάτου στις 12 Ιουνίου του 2017, τον οποίο έσπευσε να απαξιώσει ο κ. Υπουργός Άμυνας, έχουν προηγηθεί ή ακολουθήσει και άλλα σχετικά με την υπόθεση τηλεγραφήματα (ακόμη και Ε.Χ.) ή επιστολές από την Πρεσβεία μας στο Ριάντ; Παρακαλούμε να κατατεθεί το σύνολο των σχετικών Επιστολών και Τηλεγραφημάτων που αφορούν στην υπόθεση.

4. Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει εξουσιοδοτήσει τον κ. Υπουργό Άμυνας, όπως ο νόμος ορίζει, πριν την υπογραφή της δήθεν Διακρατικής Συμφωνίας με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την τελική υπογραφή αυτής; Να κατατεθεί το σχετικό έγγραφο.

5. Ο κ. Υπουργός Άμυνας, που εισηγήθηκε στο ΚΥΣΕΑ την υπογραφή της εν λόγω Διακρατικής Συμφωνίας, είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και τα λοιπά Μέλη του ότι Εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας ήταν η εταιρεία του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου και όχι κάποιος κρατικός αξιωματούχος της εν λόγω Χώρας;

6.  Αληθεύει ότι τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών μετακινήθηκαν με στρατιωτική πτήση (Αεροσκάφος C-27) από την Ελευσίνα στη Θεσσαλονίκη την 13η Ιουνίου 2017 με σκοπό την υπογραφή της δήθεν Διακρατικής Συμφωνίας μετά από εντολή του κ. Υπουργού Άμυνας; Να κατατεθεί το σχετικό σχέδιο πτήσης.

7.  Ο κ. Υπουργός Άμυνας, που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιδίωξε να συναντηθεί με τον ομόλογο του, του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για να διαπραγματευτεί μια τόσο σημαντική Διακρατική Συμφωνία ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ; Γιατί μετά τις αποκαλύψεις δεν έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση σχετικά με την εκπροσώπηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας από τον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα που να αποδεικνύουν τη συνάντηση τους.

8. Ο δήθεν Εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος, που υπέγραψε τη σχετική Διακρατική Συμφωνία στις 13 Ιουνίου 2017, συναντήθηκε με τις επίσημες αποστολές των αξιωματούχων της Χώρας που βρέθηκαν στην Ελλάδα για την επιθεώρηση του υπό πώληση αμυντικού υλικού; Συμμετείχε στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στους αρμόδιους Επιτελείς των δύο Χωρών; Τηρήθηκαν πρακτικά των εν λόγω συναντήσεων; Σε καταφατική περίπτωση να κατατεθούν τα σχετικά πρακτικά.

9.   Για ποιο λόγο ακυρώθηκε η μετάθεση του Διπλωμάτη κ. Κλουβάτου στη θέση του Γραμματέα της Πρεσβείας μας στο Λονδίνο και επανακηρύχθηκε η θέση μετά την αποκάλυψη ότι προειδοποίησε εγκαίρως το Υπουργείο Άμυνας για τον κ. Παπαδόπουλο; Πώς ένας Διπλωμάτης που κατά τον κ. Καμμένο, “φωτογραφίζεται με καμήλες και σπαθιά” κρίθηκε άξιος πριν την εμπλοκή του στην υπόθεση ότι μπορεί να υπηρετήσει στη θέση του Γραμματέα της Πρεσβείας μας στο Λονδίνο;
 
Οι Ερωτώντες Βουλευτές,
 
1.            Βασίλειος Κικίλιας
2.            Γεώργιος Κουμουτσάκος
3.            Αναστάσιος Δημοσχάκης
4.            Σταύρος Καλαφάτης
5.            Σίμος Κεδίκογλου
6.            Σάββας Αναστασιάδης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης