Με αντίμετρα και λύση για το χρέος προσπαθεί η κυβέρνηση να «χρυσώσει» το χάπι των σκληρών μέτρων

Με αντίμετρα και λύση για το χρέος προσπαθεί η κυβέρνηση να «χρυσώσει» το χάπι των σκληρών μέτρων

Ανησυχία στην κυβέρνηση για το πολιτικό και κοινωνικό κόστος, που μπορεί να της προκαλέσει η ψήφιση των νέων άγριων περικοπών στις συντάξεις και οι φορολογικές επιβαρύνσεις

Με αντίμετρα και λύση για το χρέος προσπαθεί η κυβέρνηση να «χρυσώσει» το χάπι των σκληρών μέτρων
Με το επιχείρημα ότι έρχεται σύντομα συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους,
 αλλά και ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει κοινωνικά αντίμετρα, προσπαθεί να «χρυσώσει» τα πικρό χάπι των σκληρών μέτρων, που ψηφίζονται εντός της εβδομάδας, η κυβέρνηση.

Το
πολυνομοσχέδιο
Κλείσιμο
με τον βαρύτατο λογαριασμό των πολλών δισ. ευρώ
, που κατατέθηκε στη
Βουλή το Σάββατο και μπαίνει από σήμερα στις επιτροπές, για να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη, έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις, αλλά και την αναμενόμενη αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Θέμα διαφοροποιήσεων στην ψηφοφορία από βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού δεν φαίνεται να προκύπτει έως αυτή την ώρα, όμως είναι εμφανής ο προβληματισμός και η αδυναμία υποστήριξης των όσων προβλέπονται στο νομοσχέδιο και ξεπερνούν ακόμη και τις χειρότερες προβλέψεις.

Η κυβέρνηση, ανησυχώντας κυρίως για το πολιτικό και κοινωνικό κόστος, που μπορεί να της προκαλέσει η ψήφιση των νέων άγριων περικοπών στις συντάξεις και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, κυρίως εξαιτίας της μείωσης στο αφορολόγητο, προσπαθεί να διαμορφώσει ένα κλίμα αισιοδοξίας για λύση στο χρέος, αλλά και να προβάλει κατά το δυνατόν τα αντίμετρα, που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο.

«Όλο αυτό το πακέτο δεν έρχεται χωρίς αντισταθμίσματα, χωρίς μάλιστα ισχυρά πολιτικά αντισταθμίσματα. Και δεν μιλάω μόνο για τα αντίμετρα, αλλά μιλάω για το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις ή οι εξοικονομήσεις που θα γίνουν από τον Προϋπολογισμό μετά το 2019, δηλαδή από 1/1/2019, έρχονται ως προϋπόθεση για να ανοίξει και να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Πράγμα που, όπως ξέρετε, ανοίγει την πόρτα και για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» δήλωσε χαρακτηριστικά (στον Αθήνα 9,84) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Από την κυβέρνηση επικαλούνται την ταύτιση απόψεων που σημειώθηκε γύρω από το ελληνικό χρέος ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την προχθεσινή συνάντησή τους στο Πεκίνο. Η Αθήνα προσβλέπει τώρα στην πίεση που ασκεί το Ταμείο προς τη γερμανική πλευρά, ώστε να δοθεί μία ισχυρή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που αποτελεί και προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως επιθυμεί άλλωστε και το Βερολίνο. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτός ο συμβιβασμός ανάμεσα σε Γερμανία κι ΔΝΤ θα πάρει λίγες μόνον ημέρες και θα επιτευχθεί το αργότερο μέχρι αρχές Ιουνίου.

Είναι ενδεικτική των κυβερνητικών προσδοκιών η σχετική δήλωση του κ. Τζανακόπουλου: «Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να ξαναμεταθέσει το ελληνικό πρόβλημα και έχει πάρει την πολιτική απόφαση ότι εφόσον δεν προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και εφόσον δεν προκύψει, εντός των επόμενων ημερών και όχι στο βάθος του χρόνου, μια απόφαση που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Θα μπορούσα, λοιπόν, να πω ότι αυτή είναι μια στάση του ΔΝΤ που  είναι και ειλικρινής και την  οποία συμμερίζεται απολύτως η ελληνική πλευρά. Από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι και η περισσότερο πιθανή» σημείωσε.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι εάν δεν μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα τότε ούτε η ίδια θα εφαρμόσει τα μέτρα που θα ψηφίσει την Πέμπτη, χωρίς όμως να εξηγεί τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση σχετικά με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους και πού θα βρει χρηματοδότηση η χώρα, μόλις λήξει το τρέχον Μνημόνιο, εάν αποσύρει όλες τις δεσμεύσεις της για τη δημοσιονομική προσαρμογή.  

Έξοδος στις αγορές

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να δρομολογηθεί, αμέσως μετά τη συμφωνία για το χρέος, η έξοδος, έστω και πειραματικά, της χώρας στις αγορές εντός του καλοκαιριού. Αυτός είναι και ο πιο σοβαρός αντιπερισπασμός του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε περάσει σε δεύτερη μοίρα η ψήφιση των νέων σκληρών μέτρων, το συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος των οποίων θα εφαρμοστεί άλλωστε από το 2019 και μετά.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ακριβώς επειδή τα περισσότερα μέτρα δεν έχουν άμεση ισχύ, αλλά αφορούν κυρίως στο 2019 και στο 2020, η συζήτηση γύρω από αυτά θα κοπάσει αμέσως μετά την ψήφισή τους την Πέμπτη και το ενδιαφέρον θα στραφεί στις κινήσεις, που θα γίνουν για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την ενίσχυση του επενδυτικού κύματος.  

Η δε έξοδος στις αγορές θα ερμηνευτεί ως επιστροφή στην κανονικότητα και απαρχή της προσπάθειας ώστε το 2018 να βγει η χώρα από το στενό μνημονιακό πλαίσιο, χωρίς να προκύψει ανάγκη για μία νέα συμφωνίας χρηματοδότησης της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης