Κλείνει η συμφωνία για μνημόνιο 4 με... περικοπή συντάξεων και νέα μέτρα λιτότητας

Κλείνει η συμφωνία για μνημόνιο 4 με... περικοπή συντάξεων και νέα μέτρα λιτότητας

Κούρεμα συντάξεων από 5%-30% - Και επικουρικές στο κρεβάτι του... Προκρούστη - Τι είναι η «βιώσιμη υπεραπόδοση» - Τι αλλάζει για τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ - Φάρμακα στα σούπερ μάρκετ κι άλλα... δώρα στους πιστωτές για να κλείσει η συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Κλείνει η συμφωνία για μνημόνιο 4 με... περικοπή συντάξεων και νέα μέτρα λιτότητας
Με ανοιχτά θέματα σε όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Όπως τόνισε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, μετά τη σημερινή συνάντηση, «το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα που δεν μας αρέσουν αλλά η πρώτη εικόνα δείχνει πως δεν υπάρχει διάθεση κωλυσιεργίας εκ μέρους τους και θεωρώ ότι έως την Κυριακή μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία. Τα πιο μεγάλα θέματα τα λύσαμε στη Μάλτα, τώρα έχουν μείνει από δύο-τρία μικρά διάσπαρτα ζητήματα σε όλα τα θέματα». Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τα εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις κτλ.

Άλλο στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας, πάντως, υποστήριξε ότι «όλα θα έχουν κλείσει έως την Τετάρτη».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα συζητήθηκαν τα οργανωτικά θέματα για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν ανά τομέα της διαπραγμάτευσης και αναμένεται αύριο το μεσημέρι να υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση είχε διπλό στόχο. Το πρώτο είναι να καταρτιστεί ένα πλάνο για το πώς θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες, πιθανόν ως και την Κυριακή, οι επαφές των δύο πλευρών. Το δεύτερο, και σημαντικότερο, να εξεταστεί η πρόοδος που έχει γίνει μετά τις παρατηρήσεις που έκαναν χθες τα τεχνικά κλιμάκια επί των ελληνικών αντιπροτάσεων στα δύο προσχέδια της συμφωνίας που είχαν συντάξει οι θεσμοί (για το μνημόνιο του ΔΝΤ, MEFP και για την επικαιροποίηση του MoU με τους Ευρωπαίους).

Το αυστηρό μνημόνιο του ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο του ΔΝΤ, το οποίο εστάλη στην κυβέρνηση, κρίνεται ιδιαίτερα αυστηρό τόσο για την εφαρμογή των αντίμετρων όσο και με βάση τη λίστα των «έξτρα» μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει.

Η συμφωνία της ελληνικής πλευράς στο κείμενο αυτό, το οποίο αποτελείται από 5 σελίδες κειμένου ροής συν 40 σελίδες το τεχνικό σκέλος, θεωρείται απαραίτητη για να κλειδώσει το ντιλ στο Hilton.

Πέραν των όσων γνωρίζουμε, ότι θα περικοπούν οι συντάξεις 5% ως 30% από 1.1.2019 και το αφορολόγητο από το 2020, το Ταμείο εισάγει τον όρο της «βιώσιμης υπεραπόδοσης» στο κείμενό του από την οποία θα εξαρτάται με βάση τριμηνιαίους ελέγχους η εφαρμογή των όποιων αντίμετρων μέσα από μια συγκεκριμένη λίστα. Αν όμως αντί για «βιώσιμη υπεραπόδοση» υπάρχει υστέρηση τότε τα μέτρα λιτότητας θα έρχονται νωρίτερα και σύμφωνα με το κείμενο το πρώτο που θα συμβεί είναι η εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου στα 5.700 ευρώ από το 2019 μαζί με τις συντάξεις.

Αν δεν επαρκούν οι περικοπές στην «προσωπική διαφορά» των κύριων συντάξεων για να υπάρξει εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ τότε το «μαχαίρι» θα μπαίνει και στις επικουρικές.

Και ΜΗΣΥΦΑ στα σουπερμάρκετ

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, πέρα από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές το μνημόνιο του ΔΝΤ περιλαμβάνει και την πώληση μη-συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στα σουπερμάρκετ, μια σύσταση της «Εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ η οποία συγκεντρώνει από το παρελθόν τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου των φαρμακοποιών.

Νέα μείωση του Δημοσίου

Για το Δημόσιο το μνημόνιο του ΔΝΤ δίνει έμφαση στην εφαρμογή του σχήματος της κινητικότητας και της αξιολόγησης ενώ η μείωση προσωπικού θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς. Έτσι, ο λόγος της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει σταδιακά 1 προς 4, 1 προς 3 και τελικά 1 προς 2.

Βραχυκύκλωμα με τη ΔΕΗ

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ξαφνικά, πέρα από την πώληση λιγνιτικών (και πιθανόν υδροηλεκτρικών) μονάδων της ΔΕΗ -που υπάρχει στα κείμενα- στο τραπέζι του Hilton άνοιξε την Τρίτη και θέμα και για τους απλήρωτους λογαριασμούς προς την επιχείρηση οι οποίοι επιβαρύνουν τη λειτουργία της. Η κυβέρνηση πιέζεται να «κάνει κάτι» όπως βεβαιώνουν πηγές των Βρυξελλών και είναι ένα θέμα που το χειρίζεται ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης