Στο Βερολίνο την Παρασκευή ο Τσίπρας για τετ-α-τετ με την Μέρκελ

Στο Βερολίνο την Παρασκευή ο Τσίπρας για τετ-α-τετ με την Μέρκελ

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη Γερμανία για γεύμα εργασίας με την Άνγκελα Μέρκελ - Σε συμπληγάδες μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε η Αθήνα

Στο Βερολίνο την Παρασκευή ο Τσίπρας για τετ-α-τετ με την Μέρκελ
Στο Βερολίνο θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Βερολίνο αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες στις 15 Δεκεμβρίου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει γεύμα εργασίας με την κυρία Μέρκελ στο κτίριο της Καγκελαρίας το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Βερολίνο και με τον σοσιαλδημοκράτη Γερμανό Αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε... συμπληγάδες, μεταξύ των απαιτήσεων που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα ως δανειστής (και όχι ως παρατηρητής) και της εμμονής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και για μια δεκαετία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συζητήσει τους όρους για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί και να νομοθετήσει μέτρα-λαιμητόμο ύψους 4,5 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν το 2019 προκειμένου να επιτευχθεί το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ.

Κλείσιμο
«Βρισκόμαστε πράγματι μπροστά σε παράλογες απαιτήσεις, όπως ακριβώς συνέβη και τον περασμένο Μάιο. Αλλά θέλω να σας θυμίσω ότι τον περασμένο Μάιο, παρά το γεγονός ότι και τότε κρυφτήκατε πίσω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά το γεγονός ότι και τότε δεν υποστηρίξατε την προσπάθεια της Κυβέρνησης να μην επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, προχωρήσαμε χωρίς να επιβληθούν. Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα συμβεί και τώρα, γιατί γνωρίζουμε και εμείς και οι εταίροι μας, κυρίως, ότι το ελληνικό ζήτημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να λήξει σύντομα, αν όλες οι πλευρές επιδείξουν μια ελάχιστη βούληση καλής θέλησης. Και πιστεύω ότι αυτό είναι πια μονόδρομος, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το νέο και ιδιαίτερα ασταθές ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο περιβάλλον που διαμορφώνεται» είπε ο πρώθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της Βουλής.

Το ερώτημα είναι τι τελικά θα συμβεί. Θα υποχωρήσει η Άνγκελα Μέρκελ από την θέση που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και θα αποδεχθεί να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη μετά το 2018;

Τι θα κάνει το ΔΝΤ αν οι Ευρωπαίοι επιμένουν να απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση πρωτογενή πλεονάσματα που ούτε οι πιο ανθηρές οικονομίες της Ευρώπης μπορούν να πετύχουν; Πώς θα αποδεχθεί ο κ. Τσίπρας και τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% αλλά και τα μέτρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν παραλλήλως αφού επιχειρηματολογεί ότι τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς επιπλέον μέτρα (αν και αναγνωρίζει ότι τα μέτρα αυτά θα «σκοτώσουν» την όποια προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας);

Ευρισκόμενος σε εκρηκτική πίεση μεταξύ... Σκύλλας και Χάρυβδης, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να επαναφέρει και τις σκέψεις των εκλογών όπως προτείνουν κτά πληροφορίες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ποια θα είναι η στάση της Άνγκελα Μέρκελ μπροστά στους προβληματισμούς του Αλέξη Τσίπρα με δεδομένο ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βιάζεται για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αντίθετα προς τις επιδιώξεις της Αθήνας;



Αναλυτικά το πρόγραμμα με τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού για την επόμενη εβδομάδα:

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει διεθνείς επαφές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο επ’ ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου και του Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς που θα διεξαχθεί στις 16 – 17 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 14.12, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης.

Την Πέμπτη, 15.12, θα συναντήσει σε πρόγευμα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ενώ στη συνέχεια θα συμμετέχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής, 16.12, θα έχει γεύμα εργασίας στην Καγκελαρία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Αργότερα θα συναντήσει και τον Γερμανό Αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες του Γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων.

Το πρωί του Σαββάτου, 17.12, θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης