Σύγκρουση για τους παλιούς καναλάρχες, πρώτο ραντεβού με τους νέους

Σύγκρουση για τους παλιούς καναλάρχες, πρώτο ραντεβού με τους νέους

Οι «4» βλέπουν σήμερα τον Νίκο Παππά - Γιατί θεωρείται ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση

Σύγκρουση για τους παλιούς καναλάρχες, πρώτο ραντεβού με τους νέους
Τους εκπροσώπους των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών θα υποδεχθούν τη Δευτέρα στις 3 μ.μ. ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς
, η κυβερνητική εκπρόσωπος
Όλγα Γεροβασίλη και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, αλλά η συνάντηση δεν θα γίνει στο Μαξίμου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα διαδικαστικά βήματα.

Κλείσιμο
Και μπορεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες
 να ολοκληρώθηκε, τα δύσκολα όμως για την κυβέρνηση τώρα αρχίζουν καθώς η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται και δέχεται ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση για δημιουργία ολιγοπωλίου (με απώτερο στόχο ένα φιλικό τοπίο στα ΜΜΕ) και για νέα διαπλοκή (όπως δείχνει ότι ένας από τους νικητές είναι εργολάβος και πολιτικός φίλος της). 

Η κυβέρνηση δεν εξηγεί γιατί χορήγησε μόνο τέσσερις άδειες διαμορφώνοντας ένα δυνάμει φιλικό για την ίδια ολιγοπώλιο. Το επιχείρημα ότι τόσα αντέχει η αγορά, είναι απλώς αστείο και δεν πείθει κανένα. Υπό αυτό το πρίσμα και το έτερο επιχείρημα ότι επιβλήθηκε νομιμότητα, εξασθενεί γιατί δημιουργείται η βάσιμη εντύπωση ότι απλώς εγκαθιδρύει την δική της διαπλοκή.

Παράλληλα είναι αντιμέτωπη με γενικευμένη αποδοκιμασία λόγω του γεγονότος ότι θα ρίξει «μαύρο» σε μεγάλα κανάλια που εκπέμπουν, ενώ ήδη διαμορφώνεται κύμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους που θα χάσουν την δουλειά τους όχι λόγω ασυνέπειας των ιδιοκτητών αλλά λόγω των πολιτικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης. Προϊόντος του χρόνου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινδυνεύει να έχει πολιτικό κόστος από το μαύρο στα ιδιωτικά κανάλια και τον περιορισμό της ενημέρωσης αντίστοιχο με το κόστος που σώρευσε στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το «μαύρο» στην ΕΡΤ. 

Με συνέντευξή της στο ΑΠΕ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επανέλαβε ότι σε 90 ημέρες θα εκπέμψουν τα νέα κανάλια και θα σταματήσουν όσα δεν έχουν άδεια, ενώ παρομοίασε το κλείσιμο όσων δεν έχουν άδεια με την κατεδάφιση αυθαιρέτων. Η δήλωσή της προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «η εκπρόσωπος της εθισμένης στο ψέμα Κυβέρνησης, σήμερα πια στραγγαλίζει την αλήθεια. Επιτίθεται βάναυσα στη νοημοσύνη των πολιτών καθώς δηλώνει ικανοποιημένη που σε 90 ημέρες ξεκινούν οι απολύσεις στον τομέα της ενημέρωσης...”. 

Όπως ανέφεραν χθες πηγές του Μαξίμου «οι επιχειρήσεις που δεν πήραν άδεια, μπορούν να συνεχίσουν την λειτουργία τους. Είτε διεκδικώντας θεματική άδεια, είτε παρέχοντας το πρόγραμμά τους διαδικτυακά, είτε εντάσσοντάς το σε συνδρομητικές πλατφόρμες».

Σε άρθρο του στο Liberal.gr ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης αποδομεί τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και μεταξύ άλλων αναρωτιέται “για ποια νέα αρχή μιλάει η κυβέρνηση και εξηγεί: “Τα δύο από τα κανάλια που πήραν άδεια έχουν χαρακτηριστεί «βοθροκάναλα» από υπουργό της κυβέρνησης! Ενώ οι άλλοι δύο επιχειρηματίες, σύμφωνα με τους ορισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί επιχειρηματικότητας και διαπλοκής, έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τους προηγούμενους. Ποια είναι, λοιπόν, η ποιοτική διαφορά; Η κουμπαριά με υπουργούς της κυβέρνησης;”. Αντικρούει όμως και το επιχείρημα περί πάταξης της διαπλοκής: “...Πώς; Με το να έχει 4 κανάλια αντί για 7, όπως μέχρι σήμερα! Πώς πατάσσεται ευκολότερα η διαπλοκή, με 4 κανάλια ή με 7–ή και περισσότερα- ώστε να ενισχύεται ο ανταγωνισμός και να προάγεται η πολυφωνία;”.  Ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ αναφέρει: “Νομίζω πως η επιχείρηση φίμωσης θα γυρίσει «μπούμερανκ» απέναντι στη Κυβέρνηση. Η κοινωνία και η Δημοκρατία μας είναι αρκετά ώριμες για να αποδεχθούν Υπουργούς «καναλάρχες» και να είναι ανεκτικές απέναντι στην προπαγάνδα”.

ΠΑΣΟΚ: Πύρρειος νίκη της κυβέρνησης 

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του επισημαίνει ότι “οδηγούμαστε σε ολιγοπώλιο στην ενημέρωση με τον αυθαίρετο αριθμό των τεσσάρων αδειών, και μάλιστα μέσω μιας διαδικασίας που έχει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοπιστίας, με την παράκαμψη του ΕΣΡ ως ανεξάρτητης αρχής. Ολιγοπώλιο που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και την πολυφωνία της ενημέρωσης, δηλαδή στην Δημοκρατία....Και με την ευκαιρία επισημαίνουμε ότι η επικράτηση του κουμπάρου υπουργού - υποδομών έναντι του επίσης κουμπάρου υπουργού Άμυνας, θα αποδειχθεί 'Πύρρειος' νίκη”.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα αποδομεί τα νομικά επιχειρήματα της κυβέρνησης, προειδοποιεί ότι ο διαγωνισμός είναι στο αέρα και είναι πολύ πιθανό να καταπέσει στο ΣτΕ. Σημειώνει δε ότι "Το γενετικό ελάττωμα της παράκαμψης του ΕΣΡ δεν θεραπεύεται από το απλό πραγματικό γεγονός της διεξαγωγής της δημοπρασίας και δεν μπορεί να θεραπευτεί γιατί παραβιάζει βάναυσα τα άρθρα 15 και 101Α του Συντάγματος". 

Σταύρος Θεοδωράκης: Ρεσιτάλ λαϊκισμού 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αφού μίλησε για τηλεοπτική λοταρία και για λάθος εκτίμηση της κυβέρνησης για την χορήγηση μόνο τεσσάρων αδειών κάνει λόγο για “ρεσιτάλ λαϊκισμού” και υποστηρίζει: «Όλο αυτό το σόου στήθηκε μόνο και μόνο για να μπορούν να λένε «τους στριμώξαμε». Η απομόνωση, τα στρατιωτικά ράντζα και τα ομαδικά συσσίτια ήταν ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού. Άλλωστε την ημέρα που «απελευθερώθηκαν» οι καναλάρχες κόπηκαν και οι επικουρικές συντάξεις”.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Παραβιάστηκε η νοημοσύνη του ελληνικού λαού

Επίθεση όμως εξαπέλυσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της κυβέρνησης και προτάσσοντας το θέμα των εργαζομένων που θα χάσουν την δουλειά τους:  «Σε συνθήκες επιτήρησης και μνημονίου και ο κ. Τσίπρας το έχει υπογράψει αυτό, κάθε ευρώ που μπαίνει στο δημόσιο ταμείο πηγαίνει πρώτα στους δανειστές... Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται στο τηλεοπτικό τοπίο, μετά την δημοπράτηση των 4 αδειών, οι άνεργοι από τον χώρο αυτό θα προστεθούν στους ήδη άνεργους...Θα παλέψουμε να μην κλείσει κανένα κανάλι, να δοθεί λύση στα προβλήματα των εργαζομένων, να απορροφηθούν από τα νέα σχήματα». Σημείωσε ακόμη ότι «αυτό που παραβιάστηκε ήταν η στοιχειώδης νοημοσύνη του ελληνικού λαού, η κατάσταση είναι χειρότερη για τους εργαζόμενους, έγινε αναδιανομή της πίτας, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή ή ουσιαστική βελτίωση της ενημέρωσης του λαού”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης