Ψάχνει -ακόμη- φόρμουλα για τους «200» η κυβέρνηση

Ψάχνει -ακόμη- φόρμουλα για τους «200» η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, έστω με το ΠΑΣΟΚ - Νέα περιθώρια ελιγμών θα εξετάσει ο Τσίπρας 

Ψάχνει -ακόμη- φόρμουλα για τους «200» η κυβέρνηση
Μπορεί ο νέος εκλογικός νόμος
να μην ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από την αυξημένη πλειοψηφία  που απαιτείται για την εφαρμογή του από τις αμέσως επόμενες εκλογές, ωστόσο η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, έστω με το ΠΑΣΟΚ για την επίτευξη του στόχου των 200 βουλευτών.

Η συζήτηση μεταφέρεται πλέον στην Ολομέλεια της
Βουλής
Κλείσιμο
την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη και ενόψει αυτής της διαδικασίας η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει τις τελευταίες κινήσεις για την ευρεία συναίνεση. Τα δεδομένα είναι στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα,
ο οποίος θα εκτιμήσει με τους συνεργάτες του τα περιθώρια νέων ελιγμών και θα δώσει, εφόσον κρίνει ότι ο στόχος είναι εφικτός, τις όποιες εντολές για διορθωτικές αλλαγές στον προτεινόμενο νόμο.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, δήλωσε άλλωστε κατά το κλείσιμο της συζήτησης στην επιτροπή ότι «η ιστορία δεν τελειώνει εδώ», θεωρώντας προφανώς ότι οι αντιπροτάσεις που έχουν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και το Ποτάμι, δίνουν την περιθώριο για συγκλίσεις.

Το κλειδί πλέον στις όποιες διεργασίες των επόμενων ημερών είναι εάν θα δεχθεί η κυβέρνηση τη θέσπιση μπόνους για το πρώτο κόμμα εφόσον αυτό επιτύχει ένα υψηλό ποσοστό (περίπου 40%), όπως ζητάει το ΠΑΣΟΚ, ενώ πιο δύσκολο θεωρείται να υπάρξουν συγκλίσεις επί της πρότασης του Ποταμιού που ζητάει το μπόνους να ξεκινάει από πιο χαμηλά ποσοστά για το πρώτο κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και Ποτάμι δεν επιθυμούν μείωση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή και πιθανώς η διαρροή από το Μαξίμου ότι η κυβέρνηση σκέφτεται την αλλαγή του προς τα κάτω έχει σκοπό να λειτουργήσει ως πίεση τουλάχιστον για την Φώφη Γεννηματά.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος ρευστότητας που υπάρχει το γεγονός ότι και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια κατά την περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέες αλλαγές. Είναι σαφές όμως ότι κύριος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να διασπάσει το μέτωπο άρνησης που συνάντηση στην κεντροαριστερά για την απλή αναλογική.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης