Οικονομία και προσφυγικό στην ατζέντα Γιούνκερ στην Αθήνα

Οικονομία και προσφυγικό στην ατζέντα Γιούνκερ στην Αθήνα

Στις 11 η συνάντηση με Παυλοπουλο, στις 12 με Τσίπρα - Το βράδυ θα μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ

Οικονομία και προσφυγικό στην ατζέντα Γιούνκερ στην Αθήνα
Ως κίνηση στήριξης της χώρας και της κυβέρνησης στην προσπάθεια υλοποίησης της συμφωνίας με τους εταίρους, προβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
στην Αθήνα. 

Ενδεικτικό είναι ότι την επίσκεψη είχε αναγγείλει ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τρίπρας
Κλείσιμο
, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο στις 2 Ιουνίου, εντάσσοντάς την στο γενικότερο αφήγημα της αλλαγής σελίδας της χώρας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η απόφαση για την επίσκεψη έχει ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό και κύριος στόχος της είναι να μεταδοθεί το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα τηρήσει και αυτή τα συμφωνηθέντα της πρώτης αξιολόγησης. Ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «ο Πρόεδρος εμπλέκεται στην επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα και θα έχει μια σειρά επαφών, ώστε να αναγνωρίσει τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τον Ελληνικό λαό και την κυβέρνηση. Πλέον η έμφαση δίδεται στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

Το στίγμα της επίσκεψής του έδωσε ο ίδιο ο πρόεδρος της Κομισιόν σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Euronews: «Η Ευρωζώνη δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς της Ελλάδα» είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι «έδωσε σκληρή μάχη για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και ότι από το καλοκαίρι του 2015 κανείς δεν μιλά στα σοβαρά για Grexit». Σημειώνει ακόμη ότι ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος με τον ρυθμό των κινητοποιήσεων σε καμία χώρα του ευρώ, ωστόσο η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια, εκφράζει δε την επιδοκιμασία του για τον τρόπο που οι Ελληνες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις ευθύνες που έχουν επωμιστεί και δηλώνει «περισσότερο ικανοποιημένος από ό,τι νόμιζα ότι θα μπορούσα να είμαι το καλοκαίρι του 2015». Φυσικά επισημαίνει την ανάγκη που έχει η ελληνική οικονομία για μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενος στο προσφυγικό λέει ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε τις χώρες του μετώπου, όπως η Ελλάδα, και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα όσο περισσότερο μπορούμε». Σε σχέση με την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας εκτιμά ότι έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, και εκφράζει την ελπίδα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και κυρίως οι Έλληνες και η τουρκική πλευρά να κάνουν τα πάντα για να παραμείνει σε ισχύ. 

Το επίσημο πρόγραμμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρχίζει σήμερα με την συνάντησή του στις 11:00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στις 12.00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Πάντως ήδη από την Δευτέρα σε tweet της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Γιούνκερ Μίνα Αντρέεβα, ανέβασε δύο φωτογραφίες από το γεύμα που παρέθεσε στον πρόεδρο της Κομισιόν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος του είπε χαρακτηριστικά: «Είσαι φίλος της Ελλάδας και η Ελλάδα είναι φίλη σου». Στο εν λόγω γεύμα έδωσε το παρών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με την Αντρέεβα μάλιστα να αναρτά και μία φωτογραφία όπου οι Γιούνκερ και Σαμαράς συνομιλούν όρθιοι.

Το βράδυ της Τρίτης ο κ. Γιούνκερ θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ θα ζητήσει από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κοινές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη σταδιακή ελάφρυνση της υπερφορολόγησης στην παραγωγή και την εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει την παρουσία του κ. Γιούνκερ στη γενική συνέλευση ως ψήφο εμπιστοσύνης, «όχι μόνο στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να εισέλθει η χώρα μας σε μία αναπτυξιακή τροχιά, αλλά κυρίως, και, στις πρωτοβουλίες που σε καθημερινή βάση λαμβάνουν οι Ελληνες επιχειρηματίες, που τόσο πολύ έχουν δοκιμασθεί την τελευταία επταετία, για να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις, που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας, ώστε να επανέλθει επιτέλους η χώρα στην κανονικότητα της ανάπτυξης και να αρχίσει να ανακτά το χαμένο έδαφος στα χρόνια της κρίσης». 

Επίθεση από το Spiegel 

Η επίσκεψη του κ. Γιούνκερ γίνεται σε μία συγκυρία που προσδιορίζεται από την επίσκεψή του προ ημερών στην Ρωσία και την συνάντησή του με τον Πούτιν. Δεν είναι δίχως σημασία επίθεση που εξαπέλυσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel που θεωρείται ότι απηχεί τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Το περιοδικό τον επικρίνει για την «ακανόνιστη συμπεριφορά του και για μονομερείς ενέργειες», όπως η επίσκεψη στην Ρωσία παρά τις ενστάσεις από χώρες μέλη της ΕΕ. 

Ως μία από τις μονομερείες ενέργειες που καταλογίζει το περιοδικό ήταν ότι «κατά τη διάρκεια της κρίσης του ελληνικού χρέους, έδειξε φανερά την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν είναι ένας από τους πιστωτές στην Ελλάδα». 

Το περιοδικό στέκεται στην θέση του κ. Γιούνκερ για το περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει σταθερή δημόσια οικονομικά σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και για το οποίο φαίνεται να πιστεύει ότι δεν ισχύει πλέον. Μάλιστα αναφέρει την απάντησή του σε ερώτηση γιατί επιτρέπει στη Γαλλία πρόσθετες εξαιρέσεις από τους κανόνες του χρέους, σπάζοντας επί της ουσίας ένα ταμπού:«Επειδή είναι η Γαλλία», απάντησε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης