«Δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα...» για Eurogroup στο Μαξίμου

«Δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα...» για Eurogroup στο Μαξίμου

Περιμένουν το απόγευμα κλήση από τον Τουσκ, που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής του Eurogroup - Αποχώρησε η Τρόικα δίχως ημερομηνία επιστροφής

«Δώδεκα κι ούτε ένα τηλεφώνημα...» για Eurogroup στο Μαξίμου
Την αποχώρηση τους από την ελληνική πρωτεύουσα, λόγω του Πάσχα, ανακοίνωσαν σήμερα και τυπικά οι εκπρόσωποι των θεσμών
, σημειώνοντας ότι, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, επιτεύχθηκε «σημαντική πρόοδος».

Ωστόσο, οι επικεφαλής των θεσμών δεν αναφέρουν πότε θα επανέλθουν στην Αθήνα. Και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που δεν επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση κανέναν εφησυχασμό, αλλά ούτε και ευνοεί την καλλιέργεια κλίματος τεχνητής αισιοδοξίας.

Κλείσιμο
Για το λόγο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν σήμερα, για διαβουλεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης. Το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι βαρύ, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως περιμένουν «πάνω από το τηλέφωνο» μια κλήση του Ντόναλντ Τουσκ στον πρωθυπουργό, αναφορικά με το εάν επετεύχθη κάποια συμφωνία για τη διεξαγωγή Eurogroup -ή έστω ένα... σημείο ζωής από τις Βρυξέλλες. Στις 16:00 περίπου αποχώρησε ο κ. Τσακαλώτος, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Κατά πληροφορίες, η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα γίνει σήμερα το απόγευμα.

Χθες, η κυβέρνηση επιδόθηκε στην επικοινωνιακή διαχείριση, απευθυνόμενη στο εσωτερικό κοινό με συνεχή ενημερωτικά σημειώματα και με έκτακτο briefing της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, όπου επαναλάμβανε τη βασική της επιχειρηματολογία κατά του ΔΝΤ και επιχειρούσε να δημιουργήσει αίσθηση αισιοδοξίας και βεβαιότητας για τις εξελίξεις
.

«Η πρόοδος που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις προλειαίνει το έδαφος για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» προστίθεται ακόμη στη σημερινή ανακοίνωση των θεσμών.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για την οριστικοποίηση και των τελευταίων στοιχείων του συνολικού πακέτου, με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» καταλήγουν οι θεσμοί.

Αναλυτικά η λιτή κοινή δήλωση: «Οι θεσμοί και οι Ελληνικές Αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος. Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις Αρχές και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής».

Και ενώ οι επικεφαλής των ελεγκτών άφηναν να εννοηθεί ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα πολύ σύντομα, η αλήθεια είναι ότι σαφής ημερομηνία για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, καθώς η επάνοδός τους στην ελληνική πρωτεύουσα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον και πότε θα συγκαλέσει το Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως επισημαίνει σχετικά και η Κομισιόν.

Ο ίδιος, πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup, πάνω στον οποίο στρέφονται πλέον οι προβολείς, σε δηλώσεις που έκανε το πρωί της Πέμπτης σε ραδιοφωνικό σταθμό της πατρίδας του, έκανε λόγο για νομικά προβλήματα στο μηχανισμό εφαρμογής των έκτακτων προληπτικών μέτρων. «Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία σειρά πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα αποτελούν ένα είδος εγγύησης» τόνισε και παραδέχθηκε ότι «νομικά, φαίνεται ότι το ζήτημα είναι λίγο περίπλοκο».

Επανέλαβε παράλληλα, ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας και εκτίμησε ότι αυτή θα πρέπει να επέλθει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Σε ισχύ, φυικά, παραμένει η δήλωσή του για σύγκληση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης σε συνεδρίαση την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης