Επίθεση στον Μητσοτάκη και βελτιώσεις στο ασφαλιστικό το σχέδιο Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή

Επίθεση στον Μητσοτάκη και βελτιώσεις στο ασφαλιστικό το σχέδιο Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει και πάλι αιχμές και επιθετικά σχόλια για τον κ. Μητσοτάκη και το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα που εκπροσωπεί

Επίθεση στον Μητσοτάκη και βελτιώσεις στο ασφαλιστικό το σχέδιο Τσίπρα στη συζήτηση στη Βουλή
Σε υψηλούς τόνους και με στόχο εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την αποδόμηση του οποίου έχει επιλέξει ως στρατηγική, αναμένεται να είναι η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να πιέσει τον αρχηγό της ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη στάση του για την προωθούμενη μεταρρύθμιση και γι αυτό θα ζητήσει από την αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις επί του μείζονος προβλήματος. Προτίθεται δε να εγκαλέσει τη ΝΔ, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορεί ότι ταυτίζονται με τους δανειστές και ήταν στο μέτωπο του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) για υποκρισία και δημαγωγική αντιπολίτευση. Θα επισημάνει μεταξύ άλλων ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης του ασφαλιστικού είναι ευθύνη των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια τη χώρα, ότι επέλεξαν την οριζόντια μείωση των συντάξεων για να αντιμετωπίσουν, τελικά αδιέξοδα το πρόβλημα, ότι οι μνημονιακές τους υποχρεώσεις ήταν ήδη δυσβάστακτες και ότι ψήφισαν τη συμφωνία του Ιουλίου με τους δανειστές και οφείλουν να συμπεριφερθούν υπεύθυνα.  

Θα διαβεβαιώσει ότι στόχος και κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι η μη μείωση των κύριων συντάξεων και επ’ αυτού θα ζητήσει την ξεκάθαρη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θα περιγράψει ωστόσο τον κίνδυνο που υπάρχει να μειωθούν οι συντάξεις, εάν η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, υπό την πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων και της στάσης της αντιπολίτευσης, δεν επιτύχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει και βελτιωτικές ρυθμίσεις στο υπάρχον σχέδιο, απευθυνόμενος ουσιαστικά στις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν, ενώ θα επιχειρήσει να διαχωρίσει τις «υγιείς» κινητοποιήσεις από τα «σχέδια υποκίνησης», πίσω από τα οποία βλέπει πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Πάντως θα ξεκαθαρίσει ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα φτάσει αδιέξοδο εάν δεν ληφθούν μέτρα και γι’ αυτό θα διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση ότι πρόκειται να υποχωρήσει. Θα υπερασπιστεί δε την επιλογή της κυβέρνησης να ρίξει το βάρος όχι στους αδύνατους, αλλά σε όσους έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν περισσότερο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει και πάλι αιχμές και επιθετικά σχόλια για τον κ. Μητσοτάκη και το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα που εκπροσωπεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κατηγορήσει τον πρόεδρο της ΝΔ για την πολιτική που είχε ακολουθήσει ως μέλος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και ότι ταυτίζεται με τους δανειστές, καθώς είναι από τους πλέον διαπρύσιους κήρυκες των μνημονιακών πολιτικών. Στόχος του είναι να θέσει εξ αρχής μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, αναβιώνοντας και ενισχύοντας το δίπολο «αριστερά – δεξιά». Επιδιώκει δε να δώσει συγκεκριμένο περιεχόμενο στο δίπολο αυτό, εμφανίζοντας τον κ. Μητσοτάκη εκλεκτό των πλούσιων και ισχυρών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας και τον ΣΥΡΙΖΑ ως εκφραστή των λαϊκών αναγκών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης