Τσακαλώτος: Δεν θα δεχθούμε μη βιώσιμη συμφωνία

Τσακαλώτος: Δεν θα δεχθούμε μη βιώσιμη συμφωνία

Αλλαγή φρουράς με ίδια πολιτική σε γενικές γραμμές - Με τρακ ο Βαρουφάκης μπέρδεψε ακόμη και το όνομα του Τσακαλώτου που επίσης δήλωσε αγχωμένος - Αιχμές Βαρουφάκη για την ανεξάρτητη υπηρεσία εσόδων - Η Βαλαβάνη υποδέχτηκε με φιλιά τον νέο υπουργό

Τσακαλώτος: Δεν θα δεχθούμε μη βιώσιμη συμφωνία
Νέος υπουργός Οικονομικών ορκίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου και του Αλέξη Τσίπρα. Ο νέος υπουργός Οικονομικών ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του.

«Αναλαμβάνω το υπουργείο Οικονομικών σε μία κρίσιμη στιγμή, θα ήταν ψέμα αν σας έλεγα ότι δεν είμαι αγχωμένος» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο πριν την ορκομωσία του.

Λίγο μετά τις 8.30 ο νέος υπουργός μετέβη στο ΥΠΟΙΚ όπου τον υποδέχτηκε ο απερχόμενος Γιάνης Βαρουφάκης για την τελετή παράδοσης - παραλαβής. Εκεί ο απερχόμενος υπουργός έκανε καταρχήν μια αναφορά σε όσα τον συνδέουν με τον κ. Τσακαλώτο και στη συνέχεια προχώρησε σε μια αποτίμηση του έργου που έχει γίνει στο υπουργείο έως τώρα.

Κλείσιμο
«Με τον Ευκλείδη έχουμε κοινές αναφορές όσον αφορά στις σπουδές αλλά και στην πορεία μας» δήλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εμφανώς κομπλαρισμένος, παραδίνοντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτου τα κλειδιά του υπουργείου.

«Γραμμή Βαρουφάκη» υποσχέθηκε να ακολουθήσει και ο διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομικών, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος. Χωρίς να αναφέρουν ούτε μία φορά τη λέξη χρέος ή ευρώ στις ομιλίες τους κατά την παράδοση-παραλαβή ο κύριος Τσακαλώτος τόνισε ότι θα έχει πάντα πίσω τη βοήθεια του κυρίου Βαρουφάκη.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «μέγα ζητούμενο» πλέον τη διαπραγμάτευση και έθεσε ως στόχο για το νέο υπουργό την κεφαλαιοποίηση από την κυβέρνηση του μεγαλειώδους «όχι» του ελληνικού λαού. Και ο κ.Τσακαλώτος τόνισε πως «το 61% θα μείνει στην οικονομική ιστορία, θα μείνει στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης» και συμπλήρωσε: «Έχει ταξικά χαρακτηριστικά αυτή η ψήφος» εξηγώντας ότι οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούν να δεχθούν μια «μη βιώσιμη λύση».

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε τα πρώτα ταξίδια μαζί με τον Ευκλείδη για να συζητήσουμε με τους θεσμούς, ενώ όσον αφορά στην προσωπική μας προσέγγιση μας χαρακτηρίζει η κοινή απέχθεια στην απουσία επιχειρημάτων, με τη λογική "έτσι θα γίνει επειδή έτσι γινόταν τόσο καιρό" σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η κοινή μας διάγνωση, συνέχισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, για το πρόβλημα της χώρας ήταν η λιτότητα, η ύφεση, το μη βιώσιμο χρέος. Οι κοινοί μας στόχοι είναι το σπάσιμο αυτού του ανατροφοδοτούμενου κύκλου αυτής της ανάδρασης, υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης παρέθεσε τα προγράμματα του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία καλείται στο εξής να παρακολουθήσει ο κ. Τσακαλώτος. Αναφερόμενος στο έργο του ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει δοθεί ένα σοβαρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή και εξήγησε πως «από τις πολύ σημαντικές εξελισσόμενες συνεργασίες είναι η επιχείρηση του ΣΔΟΕ με στόχο τον αλγοριθμικό έλεγχο, των φορολογικών δηλώσεων σε αντιπαράθεση με τις κινήσεις των λογαριασμών». Επιπλέον, αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης το υπουργείο κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία μιας αυτοτελούς αρχής, έτσι υπό την επίβλεψη διακομματικής επιτροπής της βουλής, η συλλογή των εσόδων να μην υπόκειται στην πελατειακή, επιχειρηματική επιρροή.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών, κλείνοντας, είπε: «Τις καλύτερες ευχές μου στον Ευκλείδη Τσακαλώτο», προσπαθώντας ωστόσο πάνω από τρεις φορές να πει σωστά το όνομα του νέου υπουργού, από το πολύ άγχος που τον διακατείχε. Τελευταία φράση του κ. Βαρουφάκη, αναφερόμενος στους επικριτές, ήταν: «Αντί να αναθεματίζουμε το σκοτάδι, να ανάψουμε ένα μικρό κεράκι».

«Το 61% θα μείνει στην οικονομική ιστορία, θα μείνει στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης» είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ευχαριστώντας τον Γιάνη Βαρουφάκη και ευχόμενος, μετά από χρόνια να τα λένε κάπου οι δυο τους, σχολιάζοντας και γελώντας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν θα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο χωρίς τη βοήθεια του Γιάνη Βαρουφάκη. Όλος ο πλανήτης -χάρη στη συμβολή του- συζητεί ότι η χωρα δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς βιώσιμη λύση. «Όλοι μαζί, όχι μόνο οι συριζαίοι και οι συριζαίες, αλλά όλος ο ελληνικός λαός πρέπει να του πει ένα ευχαριστώ» είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών που πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι θα με βοηθάει και θα μου δίνει συμβουλές».

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο λαός αντιστάθηκε στην πίεση από τις κλειστές τράπεζες «και τα μέσα ενημέρωσης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε».

Τρακ και μεγάλη αγωνία έχει και ο νέος υπουργός Οικονομικών, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, ενώ δεν δίστασε να πει μια μικρή ιστορία που του είχε αφηγηθεί η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου: «Κάποτε ρώτησαν την Κατίνα Παξινού: "Γιατί έχεις μεγάλο τρακ; Εκείνη απάντησε: Το τρακ έρχεται με το ταλέντο". Προσωπικά έχω τρακ, ελπίζω να έχω και το ταλέντο».

Τέλος, μήνυμα ενότητας έστειλε ο νέος υπουργός Οικονομικών λέγοντας: «Και ο Γιάνης και εγώ είμαστε υπέρ της συλλογικότητας και η συλλογικότητα δεν είναι μόνο για αριστερές παρέες αλλά πρόταγμα για μια ολόκληρη κοινωνία» κατέληξε.



Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ώρες του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο «τιμόνι» του υπουργείου Οικονομικών, αφού αύριο ο κ. Τσακαλώτος καλείται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Eurogroup, επιχειρώντας να μεταβάλλει το σχεδόν εχθρικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων σε βάρος της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά την ορκωμοσία ευχήθηκε στο νέο υπουργό Οικονομικών «καλή δύναμη».















 















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης