Ζητούν άμεση κατάργηση ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων

Ζητούν άμεση κατάργηση ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων

Δείτε όλο το μεταφρασμένο κείμενο - Στο 23% ο ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering απο την 1η Ιουλίου! - Στο 13% ΦΠΑ βασικά τρόφιμα, ενέργεια - Μέχρι το 2022 όλοι θα παίρνουν σύνταξη στα 67 - Στο 28% η φορολογία των επιχειρήσεων - Πού υποχωρούν οι δανειστές από το κείμενο με τις «κόκκινες διορθώσεις» - Εκτός η «μικρή» ΔΕΗ


Ζητούν άμεση κατάργηση ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων
Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν λίγο η πρόταση των θεσμών που κατατίθεται σήμερα στο Eurogroup.

Σύμφωνα με το κείμενο, το νέο σύστημα ΦΠΑ θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου με στόχο να εισπραχθεί το 1% του ΑΕΠ.

Στο 23% πηγαίνουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering.

Κλείσιμο
Στο 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου και νερό). Στο 6% τα φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Επιμένουν, επίσης, στην κατάργηση των εξαιρέσεων των νησιών όσον αφορά το ΦΠΑ.

Σε περίπτωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα υπάρξει αναπροσαρμογή των φόρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το 2015 και το 2016 θα εισπραχθούν 2,65 δισ. από το φόρο ακινήτων.

Στην τρίτη σελίδα γίνεται αναφορά στο συνταξιοδοτικό. Οπως γράφουν οι Financial Times, γίνονται ορισμένες παραχωρήσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ η πρόταση σε πολύ μεγάλο βαθμό διατηρεί τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπή των πρόωρων συντάξεων και την γρήγορη αύξηση των ορίων ηλικίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που εστάλη στους υπουργούς Οικονομικών η Αθήνα θα διασφαλίσει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα φτάσει στα 67 έως το 2022 πολύ πιο γρήγορα, δηλαδή, απο ότι είχε ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αρχικά η Αθήνα ζητούσε τα όρια να αυξηθούν έως το 2036 αλλά το σχέδιο που υποβλήθηκε τη Δευτέρα από τον Αλέξη Τσίπρα έλεγε αυτό να συμβεί μέχρι το 2025.

Υπάρχει όμως και μια σημαντική υποχώρηση από τους δανειστές στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού παρατηρεί ο Spiegel. Οι δανειστές έχουν προσπαθήσει να πετύχουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο το 2017. Η Αθήνα ζητούσε κατάργηση μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο χωρίζει τη διαφορά και συνεχίζει μέχρι το Δεκέμβριο του 2019. Η κατάργηση θα ξεκινήσει άμεσα με το 20% των δικαιούχων να χάνουν τα προνόμια μόλις περάσει η νομοθεσία.

Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ζητούν μείωση της οροφής του ανώτατου προβλεπόμενου ποσού κατά 400 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένης μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του προσωπικού (με αποστρατείες, απολύσεις και μείωση αριθμού εισακτέων σε στρατιωτικές σχολές).

Προβλέπεται, ακόμα, αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% (η κυβέρνηση πρότεινε να αυξηθεί η φορολογία από το 26% στο 29%).

Για τα σκάφη άνω των 10 μέτρων προβλέπεται αύξηση του φόρου πολυτελείας στο 13% από το 10%.

Η πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει την εισηγήση της κυβέρνησης για αύξηση της φορολόγησης των VLT's κατά 30%.

Kυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες, θέλοντας να δείξει ότι η σημερινή πρόταση των δανειστών ήταν ακόμα πιο σκληρή, έλεγε χαρακτηριστικά: «Ήταν τόσο συμβιβαστική η σημερινή τους πρόταση που, ενώ χθες μας έδωσαν ΦΠA 13% στα ξενοδοχεία και 23% στην εστίαση (και στην οποία διαφωνούσαμε), σήμερα μας έδωσαν 23% στην εστίαση και 23% στα ξενοδοχεία!».

Οι Financial Times γράφουν μεταξύ άλλων για την πρόταση των δανειστών:

Το άλλο σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών είναι η αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος φόρου προστιθέμενης αξίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, το σχέδιο κάνει αρκετούς συμβιβασμούς με τις ελληνικές προτάσεις. Οι πιστωτές αρχικά επιδίωκαν ένα απλοποιημένο σύστημα δύο βαθμίδων, με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με συντελεστή 23 τοις εκατό. Πλέον, προσανατολίζονται προς την ελληνική ιδέα, που προβλέπει ένα σύστημα τριών βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένου ενός «υπερ-μειωμένου» συντελεστή 6 τοις εκατό για φαρμακευτικά προϊόντα, βιβλία και θέατρο.

Το σημαντικό είναι ότι οι πιστωτές αποδέχτηκαν να διατηρηθεί η ηλεκτρική ενέργεια στη μεσαία βαθμίδα με συντελεστή ΦΠΑ 13 τοις εκατό, σημείο στο οποίο επέμενε η Αθήνα εδώ και καιρό. Τα «βασικά τρόφιμα» επίσης κατατάσσονται στη μεσαία βαθμίδα, όμως όλα τα άλλα βρώσιμα είδη - συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των επεξεργασμένων τροφίμων - πηγαίνουν στο υψηλότερο ποσοστό του 23 τοις εκατό. Η Αθήνα έχει προσπαθήσει να κρατήσει τα επεξεργασμένα τρόφιμα στην μεσαία βαθμίδα.

Ένα άλλο πλήγμα για την Αθήνα: το σχέδιο των πιστωτών καταργεί τις απαλλαγές από τον ΦΠΑ για τα ελληνικά νησιά. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν άδικο μερικά από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας να καταβάλουν τους ίδιους φόρους με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε άλλα φορολογικά θέματα, οι πιστωτές διατηρούν την ιδέα της Αθήνας για την αύξηση των εταιρικών φόρων από το σημερινό ποσοστό του 26 τοις εκατό. Ωστόσο, αντί για αύξηση τους σε 29 τοις εκατό, όπως πρότεινε ο κ. Τσίπρας, θα είναι 28 τοις εκατό σύμφωνα με το σχέδιο των πιστωτών.

Η ελληνική ιδέα ενός εφάπαξ φόρου 12 τοις εκατό επί όλων των εταιρικών κερδών άνω των 500.000 ευρώ επίσης απορρίφθηκε τελείως. Ωστόσο, το σχέδιο κρατά την πρόταση του κ. Τσίπρα να αυξήσει τον φόρο πολυτελείας επί των σκαφών αναψυχής από 10 τοις εκατό σε 13 τοις εκατό.


Διαβάστε το κείμενο των εννέα σελίδων μεταφρασμένο στα ελληνικά





































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης