Βαρουφάκης: Οι δανειστές μπλοφάρουν - Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση

Βαρουφάκης: Οι δανειστές μπλοφάρουν - Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση

Στην Πλατεία του Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο της Κρήτης μίλησε απόψε ο υπουργός Οικονομικών

Βαρουφάκης: Οι δανειστές μπλοφάρουν - Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση
Στην Πλατεία του Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο της Κρήτης εμφανίστηκε απόψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Ενώπιον μερικών εκατοντάδων πολιτών, κατά το πλείστον καθήμενων σε πλαστικές καρέκλες που τοποθετήθηκαν για τις ανάγκες της εκδήλωσης στο μαρμάρινο δάπεδο της ιστορικής πλατείας, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τη δική του εκδοχή για τις «πολιτικές εξελίξεις», όπως ανέφερε και η σχετική αφίσα.



Κλείσιμο
Ο κ. Βαρουφάκης, όπως ο ίδιος έχει διαβεβαιώσει, την Πέμπτη 18 Ιουνίου θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο, μετέχοντας ως υπουργός Οικονομικών κανονικά, ενδεχομένως στην πλέον κρίσιμη για την τύχη της Ελλάδας συνεδρίαση του Eurogroup. Παρόλα αυτά, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση, ο κ. Βαρουφάκης βρίσκει το χρόνο να βρεθεί κοντά στο λαό -και δη εκτός πρωτευούσης.



Η εκδήλωση στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην οποία παρευρέθηκε ο κ. Βαρουφάκης ως κεντρικός ομιλητής, προγραμματίστηκε για το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιουνίου εξ αναβολής. Η αρχική ημερομηνία είχε οριστεί για την προηγούμενη Πέμπτη, οι εξελίξεις, όμως πρόλαβαν τον υπουργό, αναγκάζοντάς τον να αναβάλει το ταξίδι του στην Κρήτη.



Επίσης, ενώ η αρχική πρόθεση της τοπικής Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ ήταν, εκτός της ομιλίας, ο υπουργός να δώσει συνέντευξη Τύπου και, μετά το πέρας της εκδήλωσης, να παρακαθίσει σε συνεστίαση, τελικά δεν θα διανυκτερεύσει στο Ηράκλειο. Και επί του παρόντος είναι άγνωστο εάν αυτή θα είναι η πρώτη στάση μιας «περιοδείας» του Γιάνη Βαρουφάκη στην ελληνική περιφέρεια. 



Με τη ρητορική απορία «θέλουμε μια Ευρώπη ευημερίας ή μια Ευρώπη-κελί» ξεκίνησε ο Γιάνης Βαρουφάκης την ομιλία του στο Ηράκλειο. Απευθυνόμενος σε ένα κοινό απλών ανθρώπων καθώς και κομματικών στελεχών (ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΠΑΣΟΚ), χαρακτήρισε τη μετάβασή του στην Κρήτη «ως θείο δώρο» -προφανώς για τον ίδιον, ενόψει των υποχρεώσεών του τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός Οικονομικών, για άλλη μία φορά, μίλησε για «μπλόφα εκ μέρους των δανειστών της Ελλάδας».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναρωτήθηκε επίσης, «γιατί το κάνουν αυτό», αναφερόμενος στις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές σε συντάξεις, ΕΚΑΣ και παράλογες, όπως ο ίδιος πιστεύει, αυξήσεις στον ΦΠΑ, τα τιμολόγια της ΔΕΗ κ.ο.κ. Ο υπουργός κατηγόρησε τους δανειστές ότι χτυπούν τους πιο φτωχούς των Ελλήνων, μεταξύ αυτών και τους αγρότες, παρόλο που αυτό είναι μια αδιέξοδη στρατηγική και, βεβαίως, κοινωνικά ολέθρια. 

Η «μπλόφα» των θεσμών έγκειται στην εμφανώς παρανοϊκή εμμονή τους με την περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων, ενώ είναι σαφές ότι το ΔΝΤ δεν έχει το δικαίωμα, βάσει καταστατικού του, να επιβάλει πρόγραμμα αναμόρφωσης της οικονομίας σε κράτη με μη βιώσιμο χρέος. Επίσης, σε μια αμφίσημη αποστροφή του λόγου του, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι «ακόμη δεν έχουμε καταλάβει με ποιους ακριβώς διαπραγματευόμαστε. Εχουμε τρεις θεσμούς που δεν θέλουν όλοι το ίδιο πράγμα, δεν υπαρχει κοινή γραμμή, αλλά πολυδιάσπαση και διαφωνίες υπουργών Οικονομικών με πρωθυπουργούς κ.λπ.  Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κάναμε διαπραγμάτευση. Τώρα είναι η στιγμή που φτάνουμε στο σημείο όπου η ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει την ίδια την Ευρώπη». 

Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τους εταίρους τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, κάτι που προς το παρόν εκείνοι απορρίπτουν.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης