Κυβέρνηση: Αν επικρατήσει η «σκληρή γραμμή», θα δυσκολευτούμε για λύση

Κυβέρνηση: Αν επικρατήσει η «σκληρή γραμμή», θα δυσκολευτούμε για λύση

«Αυτή τη στιγμή η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία κι ο καθένας θα κριθεί από αυτό» δήλωσε κυβερνητική πηγή μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ - «Αν θέλει το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα, ας μείνει» διαμηνύει

Κυβέρνηση: Αν επικρατήσει η «σκληρή γραμμή», θα δυσκολευτούμε για λύση
Περίπου μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που διεξήχθη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας.



Η συνάντηση έγινε για να αποτιμήσουν τη μέχρι τώρα πρόοδο και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

«Αυτή τη στιγμή η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία κι ο καθένας θα κριθεί από αυτό» δήλωσε, από την πλευρά της Αθήνας, κυβερνητική πηγή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα της Λετονίας, με τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Κλείσιμο

Απαντώντας με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια σε επιθετικές δηλώσεις όπως αυτές του κ. Σόιμπλε στον απόηχο της τριμερούς συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ, η ίδια κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «αν κυριαρχήσει η σκληρή γραμμή, τοτε θα μας δυσκολέψει στην εξεύρεση λύσης».

Σχετικά με τα σενάρια για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, λεγόταν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν πρόβλημα και ότι, εάν θέλει το Ταμείο να παραμείνει, ας το κάνει.

Πάντως, η κυβέρνηση παραδέχεται ευθέως ότι ο χρόνος σύγκλησης έκτακτου Eurogroup θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των συζητήσεων στο τεχνικό επίπδο. Μένει δουλειά να γίνει ακόμα, σχολίαζε κυβερνητικός αξιωματούχος, με αφορμή σχετική δήλωση της κυρίας Μέρκελ το πρωί της Παρασκευής.

Στην ημίωρη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ υπήρξε ενημέρωση για τις διαπαγματεύσεις και ο πρόεδρος της Κομισιόν συμφώνησε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος, με τη λύση να είναι εφικτή για το τέλος του μήνα ή τις αρχές Ιουνίου.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική.

Όπως έλεγαν, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και εκφράστηκε η ανάγκη για αμοιβαία προσπάθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ώστε να επέλθει σύντομα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης.







Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και νωρίτερα, προσερχόμενοι στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου, με το κλίμα μεταξύ τους να είναι εξαιρετικά εγκάρδιο, όπως φάνηκε και από την κίνηση του κ. Γιούνκερ να... κάνει ότι επιχειρεί να φορέσει τη δική του γραβάτα στον Αλέξη Τσίπρα.



Ο πρόεδρος της Κομισιόν, λίγο πριν συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, διεμήνυσε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη».

Το ζήτημα, όπως είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, «δεν αφορά μόνο στη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά αφορά και στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων».

«Δεν μπορείς να τους πετάξεις έξω από τη νομισματική ένωση. Και οι Έλληνες όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» υπογράμμισε, ενώ, απαντώντας σε όσους επικρίνουν το κοινό νόμισμα, ισχυριζόμενοι ότι έχει προκαλέσει διάσπαση στο εσωτερικό της ΕΕ, τόνισε: «Δεν ευθύνεται το ευρώ για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή στάση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο, εάν δεν υπήρχε το ευρώ».

Η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ
Το ραντεβού Τσίπρα - Γιούνκερ πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την εποικοδομητική -κατά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης- συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η τριμερής συνάντηση διεξήχθη μετά το δείπνο των «28» ηγετών της ΕΕ. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με στόχο την έξοδο από την κρίση -θέση με την οποία συμφώνησαν οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας.

Μέρκελ και Ολάντ εξέφρασαν, επίσης, τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Σύμφωνα με το Reuters, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία».

Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», έκανε λόγο ο εκπρόωσπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Όλα αυτά, πάντως, συμβαίνουν την ώρα που το Bloomberg μεταδίδει «σκέψεις» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλγκανγκ Σόιμπλε, για διπλό νόμισμα στην Ελλάδα -μια είδηση που, στο βαθμό που ισχύει, αλλάζει δραματικά τα μέχρι τώρα δεδομένα της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα, το Βερολίνο διαμηνύει στην Αθήνα πως, χωρίς το ΔΝΤ, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία και νέο πρόγραμμα ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης