Τσίπρας: Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και καταθέσεων

Τσίπρας: Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και καταθέσεων

Στόχος να εισπραχθούν 800 εκατ. μέσα στο 2015 από την πάταξη της φοροδιαφυγής - Δεν μου ζήτησαν να εφαρμόσω τις δεσμεύσεις Σαμαρά - Το συντομότερο θα κατατεθεί η λίστα μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκατασταθούν οι χρηματοοικονομικές δυσκολίες - Δεν υπάρχει η 5η αξιολόγηση, απάντησε στη Μέρκελ και πρόσθεσε: Δεν θα ληφθούν υφεσιακά μέτρα - Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από μηχανορραφίες

Τσίπρας: Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και καταθέσεων
Οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δευσμέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ή το mail Χαρδούβελη ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

To συντομότερο δυνατό θα κατατεθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup δήλωσε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας» και πως «οι υποχρέωσεις μας είναι απολύτως εξασφαλισμένες όπως δεν υπάρχει θέμα με τις καταθέσεις». Επίσης, κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Πολλοί θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας. Προειδοποιούμε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα ότι ματαιοπονούν». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι μετά τις συναντήσεις του και την επταμερή παναβεβαιώνουμε το εξής: «Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν υπάρχει mail Χαρδούβελη, δεν υπάρχει δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3%. Τα υφεσιακά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης τελείωσαν. Τα δικά μας μέτρα θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Στόχος είναι αυτά να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 1-1,5%».

Κλείσιμο
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να πάψουν να πληρώνουν τον λογαριασμό οι συνήθειες ύποπτοι. Θα σταματήσουν να πληρώνουν μόνο τα φορολογικά ισοζύγια ανέφερε. Έφερε σαν παράδειγμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης την ρύθμιση για τις τριγωνικές συναλλαγές. Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην σύσκεψη με τους εταίρους ανέφερε ότι από τις 2062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ μόνο οι 25 έχουν ελεγχθεί και ότι αυτό είναι σκάνδαλο. 

Σε ερώτηση για την καθυστέρηση της υλοποίησης της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρχε ένα θέμα κοινής ανάγνωσης που καταγράφηκε και στην αντίφαση ανάμεσα στις δηλώσεις Σουλτς και Γιούνκερ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στις κινήσεις ορισμένων από τους θεσμούς που σήκωσαν κάρτες. Αυτό είναι μία αντίφαση για την οποία δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται δεν περιορίζεται να μεταφράζει mails.

Δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας επανέλαβε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε άλλη ερώτηση και πρόσθεσε ότι στο βαθμό που θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση των κοινών αποφάσεων σύντομα θα εξελιχθούν οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα δεν έχει εκταμιέυσει δόσεις από το περασμένο καλοκαίρι λόγω της αδυναμίας της προηγούμενης κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δικές της δεσμεύσεις. Ενώ δεν εκταμιεύουμε συνεχίζουμε να καλύπτουμε τις υποχρέωσεις μας», είπε.

«Το κλίμα στην επταμερή ήταν φιλικό και ουσιαστικό», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το σημαντικό σε αυτές τις συναντήσεις είναι να προσπαθείς να καταλάβεις τον άλλο καθώς επίσης και η ειλικρίνια.

«Υπήρξε πρόσθεσε αλληλοκατανόηση και υπάρχει ευκαιρία να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης παρά το ότι υπάρχουν διαφορές. Είναι προτιμώτερο να συζητάμε μεταξύ μας παρά να συζητούν άλλοι για εμάς», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν έχουν απομακρυνθεί οι κίνδυνοι για την χώρα και γιατί εκείνοι που εκτροχιάσανε αρχικά την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου να μην συνεχίσουν να σαμποτάρουν την προσπάθεια ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάθε ημέρα υπάρχουν δημοσιεύματα ότι την επόμενη εβδομάδα θα τελειώσουν τα διαθέσιμα ή ότι δεν θα έχουμε να πληρώσουμε.

Διευκρίνησε ακόμη ότι είναι άλλο μία ανησυχία και άλλο να υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα που πυροδοτούν τέτοια δημοσιεύματα.

«Την ώρα που τα ΜΜΕ χθες μεταφέρανε ένα κλίμα έντασης και ενδεχόμενης αποτυχίας οι δημοσκοπήσεις έδιναν 20 μονάδες υπεροχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι ονειρεύονται ανατροπή της κυβέρνησης. Οι κυβερνήσεις δεν πεφτουν από μηχανορραφίες και δημοσιεύματα αλλά όταν χάνουν την εμπιστοσύνη του λαού και εμείς την εμπιστοσύνη τη έχουμε», είπε.

Για την διαδικασία της χρηματοδόητησης της ελληνικής οικονομίας απάντησε: «Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και μετά την πρώτη επεξεργασία στο Brussels Group θα υποβληθούν στο Eurogroup και μόλις εγκριθούν θα αρχίσει η εκταμίευση των ποσών. Για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι δεν έγινε συζήτηση στην επταμερή».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι οι ηγέτες και αξιωματούχοι δεν του ζήτησαν ούτε να ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγηση ούτε να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά. 

Σε ερώτηση για τον κ. Βαρουφάκη είπε ότι δεν πρέπει να προσωποποιείται η αντιπαράθεση ούτε καν να μεταφράζεται σε αντιπαράθεση μεταξύ κρατών.

«Αυτό που υπάρχει είναι μία πολιτική σύγκρουση μεταξύ. Σε αυτή την διαδικασία υπάρχουν αντιπαραθέσεις. Η θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ευαίσθητη. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών», ανέφερε, προσθέτοντας πως ο υπουργός Οικονομικών είναι εσωτερικό θέμα της Ελλάδας «και κανείς δεν θα έθετε θέμα». 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι μονομερής ενέργεια να νομοθετεί το ελληνικό κοινοβούλιο όταν μάλιστα έχει ενημερώσει τους θεσμούς.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαπραγματευθεί και παράλληλα έχει προετοιμάσει μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδια. Η πίεση της διαπραγμάτευσης δεν έχει χαλαρώσει ούτε τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά ούτε την αποφασιστικότητά μας να κυβερνήσουμε. Πρέπει να ξεπεραστεί η άποψη ότι οι κυβερνήσεις που είναι σε πρόγραμμα δεν μπορούν να νομοθετούν», υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης