Iταλικός Τύπος: Η Αθήνα θέτει την ευρωζώνη ενώπιον του ίδιου της του εαυτού

Iταλικός Τύπος: Η Αθήνα θέτει την ευρωζώνη ενώπιον του ίδιου της του εαυτού

Αναφορές στον ιταλικό Τύπο καταδεικνύουν την ανησυχία των οικονομικών αναλυτών σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης

Iταλικός Τύπος: Η Αθήνα θέτει την ευρωζώνη ενώπιον του ίδιου της του εαυτού
Εκτεταμένες είναι για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, οι αναφορές του ιταλικού Τύπου στις ραγδαίες ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Ο αναλυτής της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore
, Βιτόριο Ντα Ρολντ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα, για μια ακόμη φορά, δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρωζώνη εξαιτίας των ποσών που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης: Γίνεται αναφορά σε επιτόκια επί του ελληνικού χρέους, ύψους 7 δισ. ευρώ και σε "τρύπα" του προϋπολογισμού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες συχνά αποδείχθηκαν λανθασμένες».

Σύμφωνα με τον Ντα Ρολντ, «η Αθήνα κάνει κάτι το πολύ πιο σημαντικό: Θέτει την ευρωζώνη ενώπιον του ίδιου της του εαυτού. Τι είδους ένωση θέλει να είναι; Μια ένωση αλληλέγγυων χωρών ή μια ένωση οικονομιών οι οποίες αναγκάζονται να συγκλίνουν μόνον εξαιτίας των διαφόρων συνθηκών και από τις αποστολές της όποιας τρόικας που ελέγχει τον σεβασμό των συμφωνιών;».

Σε ολοσέλιδο άρθρο της, η εφημερίδα La Repubblica
Κλείσιμο
 υποστηρίζει: «Το ελληνικό βραχυκύκλωμα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η πυριτιδαποθήκη "Ελλάδα" βράζει εδώ και μήνες. Η βαρύτατη θεραπεία, η οποία επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως αντάλλαγμα για το δάνειο 240 δισ. ευρώ, έφερε αντιφατικά αποτελέσματα. Η χώρα, κοιτάζοντας την πραγματικότητα με το βλέμμα των λογιστών, βγήκε από το τούνελ: Το ΑΕΠ, του χρόνου, θα αυξηθεί κατά 2,9%. Στα τέλη Οκτωβρίου, καταγράφηκε πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ. Η κρίση όμως, άφησε μια βαρύτατη κοινωνική κληρονομιά: Ένα τέταρτο του ΑΕΠ εξανεμίστηκε, η ανεργία αγγίζει το 26%, τα εισοδήματα των οικογενειών, εξαιτίας των περικοπών στους μισθούς και στο κοινωνικό κράτος, μειώθηκαν κατά 40%».

Τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα συνδέει άμεσα η εφημερίδα της Ρώμης Ιl Μesatzero
 και τονίζει: «Η επιτροπή Γιούνκερ, αφού εισέπραξε την έγκριση ενός Ευρωκοινοβουλίου το οποίο κλίνει σαφώς περισσότερο προς την ανάπτυξη παρά προς τη δημοσιονομική πειθαρχία, παρουσίασε ένα σχέδιο επενδύσεων, το οποίο από τη μια αποτελεί ένα μικρό βήμα προόδου, αλλά σε ό,τι αφορά τον συνολικό χρηματοοικονομικό του όγκο, είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα ποντικάκι. Δεν αρκεί για να δοθεί και πάλι εμπιστοσύνη στις οικογένειες που δεν ξοδεύουν πλέον χρήματα και στις επιχειρήσεις που δεν επενδύουν, ενώ η Αθήνα φλέγεται και πάλι. Αυτήν τη φορά όμως, η κύρια ευθύνη δεν είναι των Ελλήνων».

Τέλος, η εφημερίδα του Τορίνο La Stampa, σε άρθρο της με τον τίτλο: «Τσίπρας: Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λιτότητα απέτυχε». Η δημοσιογράφος Τόνια Μαστρομπουόνι αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, φέρεται να μπορεί να εξασφαλίσει 144 έδρες και για να κυβερνήσει, θα πρέπει να συμμαχήσει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι, στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνουν το 3,5%, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε εννέα έδρες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης