Από το... διάστημα στη Σίνδο για να δει τη μητέρα του ο Πόντιος κοσμοναύτης Γιουρτσίχιν

Από το... διάστημα στη Σίνδο για να δει τη μητέρα του ο Πόντιος κοσμοναύτης Γιουρτσίχιν

Ήρθε για να γιορτάσει μαζί της τα 80ά γενέθλιά της - Από 5 ετών έλεγε ότι ήθελε να γίνει αστροναύτης, λέει η Μικρούλα Γιουρτσίχιν

Από το... διάστημα στη Σίνδο για να δει τη μητέρα του ο Πόντιος κοσμοναύτης Γιουρτσίχιν
«Μάνα είναι μόνο μία» ή, όπως λένε οι Πόντιοι, «η μάνα εν κρύο νερόν και σο ποτήρ' κε μπαίν». Έτσι, ο Ρώσος κοσμοναύτης ποντιακής καταγωγής, Θεόδωρος (Φιοντόρ) Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, ο οποίος ολοκλήρωσε πριν από λίγους μήνες την πέμπτη αποστολή του στο διάστημα, ταξίδεψε από τη Μόσχα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης για να γιορτάσει μαζί με τη μητέρα του τα 80α γενέθλια της.

«Έγινα 80 ετών και ήρθε ο γιος μου από τη Ρωσία για να με δει και να γιορτάσουμε μαζί εδώ στη Σίνδο» είπε η 80χρονη Ελένη-Μικρούλα, στο  «Πρακτορείο fm 104.9», προσθέτοντας πως κάθε φορά που εκείνος φεύγει γι αποστολή στο διάστημα, την κυριεύει ο φόβος και παρακαλεί τον Θεό να επιστρέψει γερός κοντά της. Ωστόσο, «ακόμα και από το διάστημα μου τηλεφωνεί συνεχώς, έχουμε συχνή επικοινωνία, τον ακούω πεντακάθαρα και αυτό με καθησυχάζει λίγο» λέει.

«Την ημέρα των γενεθλίων μου καθήσαμε φάγαμε όλοι μαζί, γελάσαμε, μαζί με τον Θόδωρο, ήταν κοντά μου και όλα τα εγγόνια μου. Χάρηκα πάρα πολύ» είπε συγκινημένη η κ. Ελένη, η οποία ενημέρωσε ότι ο κοσμοναύτης έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 3 Ιανουαρίου κι έχει ήδη επιστρέψει στη Μόσχα.

Κλείσιμο
H 80χρονη μητέρα του Φιοντόρ Γιουρτσίχιν μίλησε για τα παιδικά χρόνια του έμπειρου κοσμοναύτη: «Τι να σας πω; Ο γιος μου, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, από 5 ετών έλεγε ότι ήθελε να γίνει αστροναύτης. Όλη του τη ζωή αυτό έλεγε κι όταν σκοτώθηκε ο Γιούρι Γκαγκάριν, είπε ότι θα γίνει σαν κι εκείνον. Τελικά τα κατάφερε».

Υπενθυμίζεται ότι τον ομογενή κοσμοναύτη υποδέχθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Γιουρτσιχίν-Γραμματικόπουλος, μάλιστα αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τη θερμή υποδοχή, είχε δηλώσει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πάντοτε θεωρούσα και θεωρώ την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα μου. Από αυτήν την άποψη είμαι πολύ ευτυχισμένος και πλούσιος άνθρωπος. Έχω έτσι έναν τεράστιο αριθμό φίλων και συγγενών, οικείων, αγαπημένων σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας».

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος της ρωσικής υπηρεσίας Roscosmos συμπλήρωσε πλέον 673 μέρες στο διάστημα και είναι έβδομος στην παγκόσμια κατάταξη των αστροναυτών όλων των εποχών. Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του «Ήρωα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης